Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Publicistika

ŠIPOŠ: Po účasti na protivládnom proteste mal Sulík vo vláde skončiť

Michal Šipoš v TASR TV Foto: TASR

OĽANO nebude dávať úradníckej vláde bianko šek, počká na obsah programového vyhlásenia, povedal v TASR TV M. Šipoš (správa, PODCAST, VIDEO)

Bratislava 18. mája (Teraz.sk) – Expremiér Igor Matovič (OĽANO) mal lídra SaS Richarda Sulíka odvolať z postu ministra hospodárstva už vtedy, keď sa v čase pandémie zúčastnil protivládneho protestu. V TASR TV to povedal predseda poslaneckého klubu OĽANO Michal Šipoš.

Práve nedostatočne zvládnutú komunikáciu s SaS považuje za jednu z chýb, ktorých sa OĽANO v tomto volebnom období dopustilo. „Aj my sme robili chyby. Vznikali trenice v rámci koalície. Ale keď sme sa dostali do vlády, prišli obrovské krízy, pandémia covidu bola celosvetová,“ povedal Šipoš.



Práve postoj SaS bol podľa neho príčinou pádu vlády Igora Matoviča a nástupu kabinetu Eduarda Hegera. Zodpovednosť za jeho vládnutie však podľa Šipoša hnutie OĽANO nieslo iba dovtedy, kým sa spolu s exministrom obrany Jaroslavom Naďom nerozhodli ísť vlastnou cestou v novom politickom subjekte.

Za zásadné zlyhanie Eduarda Hegera považuje Šipoš to, že kauzu exministra pôdohospodárstva Samuela Vlčana nepomenoval hneď, ako sa o nej dozvedel. „S pani prezidentkou o tom dva týždne vedeli a dva týždne bolo ticho, až kým to nezverejnil Robert Fico. Potom už konali v panike,“ tvrdí Šipoš.



Na rozdiel od SaS, OĽANO podľa neho nebude novej úradníckej vláde sľubovať podporu pri vyslovovaní dôvery v Národnej rade (NR) SR skôr, ako sa oboznámi s jej programovým vyhlásením a neprediskutuje s premiérom Ódorom svoje postoje k novému kabinetu.

„Ak by pani prezidentka úprimne chcela, aby mala táto vláda podporu v parlamente, najprv by sa stretla s predsedami strán a mená by konzultovala. Mohli by sme jej spoločne tie mená odobriť a vtedy by vláda mala veľkú šancu na podporu v parlamente,“ konštatoval Šipoš. „Keď si pani prezidentka vyberie mená a potom si vás zavolá, ste už iba štatista,“ dodal.

V obsahu programového vyhlásenia bude podľa neho OĽANO hľadať svoje kľúčové priority, ktorými sú boj proti korupcii a prorodinná politika. „Teraz je polovica mája, potom jún, dva letné mesiace a v septembri sú už voľby. Takže je to taká prázdninová vláda. Sám som zvedavý, ako sa niektoré osobnosti zhostia svojich ministerstiev,“ poznamenal Šipoš.

OĽANO podľa neho chce byť aktívne na zvyšných dvoch riadnych schôdzach Národnej rady, nevylučuje však ani to, že by v priebehu leta iniciovalo aj mimoriadne rokovanie parlamentu. „Aj v minulosti boli v lete mimoriadne schôdze, toho by som sa vôbec nebál. Ak bude nejaká silná téma, nechcem vylučovať, že mimoriadnu schôdzu zvoláme,“ uzavrel Šipoš.