Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Publicistika

ŠIPOŠ: SaS chce Matoviča politicky podrezať a potom s ním rokovať

Michal Šipoš v TASR TV Foto: TASR

Netreba vytvárať špeciálne rokovacie tímy, stačí, ak SaS zaradí spiatočku a vráti sa na rokovanie koaličnej rady, povedal v predseda poslaneckého klubu OĽANO Michal Šipoš (správa, PODCAST, VIDEO)

Bratislava 9. augusta (Teraz.sk) – Ultimatívnou požiadavkou na odchod Igora Matoviča z vlády sa ho SaS snaží politicky „podrezať“ a potom by s ním chceli rokovať o novej koaličnej zmluve. V TASR TV to povedal predseda poslaneckého klubu OĽANO Michal Šipoš.

Dodal, že to považuje za schizofrenické. „S kým sa chcú dohadovať na novej koaličnej zmluve? Snáď asi s predsedom nášho hnutia, ktorým je Igor Matovič. Na jednej strane ho chcú politicky zničiť a na druhej hovoria, že by sa s ním nanovo chceli dohodnúť na novej koaličnej zmluve,“ tvrdí Šipoš.



Sám podporuje dovládnutie vo forme doterajšieho vládneho štvorlístka, odmieta však, aby koaliční partneri robili personálnu politiku v iných ako vlastných stranách. „Považujem za vrcholne neprofesionálne a neetické kádrovať inú stranu, kto na akej pozícii má byť,“ povedal.

OĽANO podľa neho neodmieta rokovania, ich predmetom môže byť aj nová koaličná zmluva. Na druhej strane sa pýta, či bude potrebné novelizovať koaličnú zmluvu vždy, keď nejaký poslanec prestúpi v parlamente z klubu do klubu. "Nestačilo by rešpektovať výsledky volieb?," naznačuje poslanec.



Šipoš si nemyslí, že by jednotlivé strany mali kreovať špeciálne rokovacie tímy pre vyjednávanie, ako to urobila SaS. „Ešte pred dvoma mesiacmi sme sa normálne stretávali v rámci koalície, chodili tam riadne delegovaní zástupcovia strán. My, ani Sme rodina, ani strana Za ľudí neodišla od tohto rokovacieho stola. Odišla SaS a odišiel ten rokovací tím, ktorý teraz nanovo vymenovali,“ povedal. „Nemusíme robiť divadlo pre verejnosť a vytvárať nejaké rokovacie tímy, stačí, ak SaS zaradí spiatočku a príde na rokovanie koaličnej rady, z ktorej odišla,“ dodal Šipoš.

„Ak sa SaS rozhodne povaliť ďalšiu protikorupčnú vládu, je to jeden z možných scenárov,“ odpovedal na otázku, či považuje za reálnu možnosť aj predčasné voľby.

Priznal tiež určitú únavu vládnych politikov. „Najväčšie bremeno nesú ministri, premiér a ľudia v exekutíve. Na tých je najviac naložené a je na nich najvyššia zodpovednosť,“ konštatoval Šipoš. „Nikomu z nás nepridáva, keď sa jeden z koaličných partnerov hádže o zem, vyvoláva konflikty a snaží sa povaliť vládu,“ dodal.

Na druhej strane, volebné obdobie sa len nedávno dostalo do svojej druhej polovice a množstvo programových cieľov ešte nie je splnených. „Máme pred sebou ešte kopec roboty, ktorú potrebujeme dotiahnuť, máme pred sebou nové eurofondové programové obdobie, máme pred sebou Plán obnovy, ktorý potrebujeme implementovať,“ pripomenul Šipoš.

„Bol by som rád, keby sme dovládli ako štvorkoalícia a splnili to, čo sme ľuďom sľúbili. A potom nech ľudia v riadnych voľbách rozhodnú,“ uzavrel Šipoš.

Otázka pre Michala Šipoša
Aké sú priority OĽANO v komunálnych a regionálnych voľbách?

-Pre nás je kľúčové obhájiť žilinskú a trnavskú župu, kde je Erika Jurinová a Jozef Viskupič. Ale čo sa týka komunálnych volieb, naše hnutie od začiatku apelovalo na to, aby ľudia volili ľudí a nie strany. Ľudí, s ktorými majú skúsenosť a ktorí majú výsledky. Viem o koalíciách, kde sa vytvorilo široké spektrum demokratických strán. Ale nebudeme za žiadnych okolností spolupracovať so stranou Smer, Hlas, Republika a ĽS NS. O SNS ani nemusíme hovoriť. A ani vo voľbách do NR SR s týmito stranami spolupracovať nebudeme.-