Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Publicistika

ŠIPOŠ: SaS ukázala, že spolu so Smerom a ĽSNS vie obštruovať parlament

Michal Šipoš v TASR TV Foto: TASR

Pre slovenskú, ale aj európsku legislatívu je témou, či púšťať do internetového priestoru anonymné profily, povedal v TASR TV predseda poslaneckého klubu OĽANO M. Šipoš. (správa, PODCAST, VIDEO)

Bratislava 20. októbra (Teraz.sk) – Opakované zablokovanie parlamentu, ktoré predchádzalo schváleniu navýšenia tohoročného rozpočtu o 1,5 mld. eur, bolo zbytočné a SaS ním chcela po odchode z koalície ukázať svoju dôležitosť. V TASR TV to povedal predseda poslaneckého klubu OĽANO Michal Šipoš.

SaS podmienila podporu navýšenia rozpočtu doplnením špecifikácie spôsobu využitia týchto peňazí na riešenie dôsledkov energetickej krízy priamo do zákona a kým táto podmienka nebola splnená, blokovali rokovanie NR SR. „SaS sa snaží ukázať, že sú pre nás potrební a musíme sa k nim chodiť doprosovať,“ tvrdí Šipoš. „Spojili sa so Smerom, Hlasom, ĽSNS a Republikou a ukázali nám, že vedia obštruovať parlament. Ich argument, že dávame nejaké bianko šeky neobstojí. My sme jasne hovorili, že to pôjde na pomoc v energetickej kríze,“ reaguje Šipoš.



Požiadavka SaS sa podľa neho dala splniť aj bez obštrukcie parlamentu, napríklad pozmeňujúcim návrhom v druhom čítaní. „Oni sa rozhodli, že im to nestačí a chcú to mať v zákone. My s tým žiaden problém nemáme, my tie peniaze nerozkradneme, ani si ich nerozdáme medzi sebou,“ zdôraznil predseda poslaneckého klubu OĽANO.

Dodal, že vyjednávacie možnosti jeho hnutia pri hľadaní podpory v parlamente sú obmedzené, keďže časť poslaneckého klubu má výhrady k spolupráci s niektorými nezaradenými poslancami. „Ako OĽANO rokujeme prioritne s poslancami SaS a s nezaradenými, ktorí odišli z nášho klubu,“ konštatoval Šipoš. „Sme rodina má oveľa lepšie vyjednávacie schopnosti, oni nemajú problém sa rozprávať s akýmkoľvek poslancom,“ priznal.



Výsledky rokovaní o podpore SaS v parlamente sú podľa neho rôzne. „Ideme od zákona k zákonu a od schôdze k schôdzi. Niekedy sa s nimi vieme dohodnúť, inokedy nie,“ konštatoval Šipoš.


Rozpočet na budúci rok a partnerské spolužitie


V prípade zákona o štátnom rozpočte na budúci rok sa Šipoš spolieha na zodpovednosť poslancov, keďže súčasťou rozpočtu budú aj zvyšovania platov vo viacerých sektoroch či pomoc v energetickej kríze. „Opozícia politikárči a snažia sa zákon roka „zarezať“, Robert Fico to povedal úplne otvorene. Snažia sa zarezať túto vládu a za každú cenu sa vrátiť k moci,“ tvrdí Šipoš. „Ale nezarežú nás. Zarežú ľudí, ktorí to najviac potrebujú,“ upozorňuje na riziká neschválenia rozpočtu. OĽANO je však podľa neho pripravené aj na možnosť, že rozpočet neprejde a do nového roka vstúpime v rozpočtovom provizóriu.

Na margo neschválenia novely Občianskeho zákonníka z dielne SaS, ktorá mala zaviesť inštitút partnerského spolužitia, Šipoš povedal, že prekračovala rámce pôvodne dohodnuté v Programovom vyhlásení vlády. „Zbierať politické body na tom, že rýchlo schválime zákony, aby sme boli pred nejakou skupinou ľudí pekní, je krátkozraké a plytké,“ povedal. Dodal, že prípravou novej legislatívy v tejto oblasti vláda poverila ministra spravodlivosti Viliama Karasa.

Šírenie nenávisti, ktoré viedlo k dvojnásobnej vražde na Zámockej ulici považuje Šipoš za veľký celoeurópsky problém. „Registrujem, že veľa vyhrážok sa deje k internetovom priestore, kde si ľudia voči sebe omnoho viac dovoľujú. Je veľkou témou nie len pre slovenskú, ale aj pre európsku legislatívu, či je vhodné púšťať do takéhoto priestoru anonymné profily,“ zdôraznil Šipoš.


Komunálne voľby


V komunálnych voľbách bude podľa neho OĽANO naďalej presadzovať osobnostný rozmer. „Vždy sme hovorili, aby ľudia volili ľudí. Tam to nie je o politických stranách. Ale o tom, či je Ľuboš Tomko v Starej Ľubovni dobrý chlap, či dodržiava veci, ktoré sľúbil a čo po ňom ostáva. V zátvorke za menom môže mať čo chce, alebo aj nič,“ tvrdí Šipoš. Na úrovni regiónov je podľa neho stranícka značka dôležitejšia a hnutie takto podporuje napríklad dnešných predsedov Trnavského a Žilinského samosprávneho kraja Jozefa Viskupiča a Eriku Jurinovú.