Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Publicistika

SITÁR o 2.VLNE: Otvorili sme sa nekontrolovanému príchodu nakazených

Na snímke zástupca SR v Rade Európskej organizácie pre jadrový výskum (CERN), profesor Branislav Sitár. V Bratislave 29. novembra 2015. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Ako fyzik bol profesor Branislav Sitár pozvaný Robertom Mistríkom do skupiny, ktorá koordinovala matematické simulácie Covid-19 na Slovensku.

Bratislava 22. júna (Teraz.sk) - O tom, či Slovensku hrozí druhá vlna nákazy novým koronavírusom a čo by sme mali robiť, aby sme jej riziko eliminovali, sa Pavol Demeš rozpráva v ďalšom zo série rozhovorov s profesorom Branislavom Sitárom. Ako fyzik bol profesor Branislav Sitár pozvaný Robertom Mistríkom do skupiny, ktorá koordinovala matematické simulácie Covid-19 na Slovensku.

Patríte medzi odborníkov, ktorí sa skepticky stavali k uvoľňovaniu prísnych epidemiologických opatrení počas korona krízy a otváraniu hraníc. Ako zaangažovaný fyzik ste argumentovali matematickými modelmi a skúsenosťami zo zahraničia. Blížia sa letné prázdniny a čas dovoleniek. Ako na tom stojíme dnes? Napĺňajú sa vaše predpovede?

-V posledných týždňoch v súvislosti s nákazou Covid-19 u nás rezonuje veta: Veríme/dúfame, že pandémia je za nami. Toto počujeme na Slovensku aj v celej Európe. Z porovnania situácie v polovici marca a júna však vidíme, že koronavírus zatiaľ nie je na ústupe. V polovici marca bolo na svete 1,8 milióna registrovaných nakazených, teraz 8,7 milióna. Počet úmrtí dosiahol 460 tisíc. V marci bol denný prírastok 30 tisíc, teraz 170 tisíc denne. Situácia je vo svete po troch mesiacoch zhruba 5 krát horšia ako v marci. V marci boli v Európe zamorené len lyžiarske strediská v Taliansku a Rakúsku, teraz je Covid-19 vo všetkých európskych krajinách. Európa je najviac nakazeným kontinentom, počet registrovaných nakazených prekročil 2,5 milióna a počet úmrtí presiahol 192 tisíc. Zamorenie je oveľa väčšie v západnej časti EÚ, ako vo východnej. Pandémia v Severnej a Južnej Amerike nadobúda obrovské rozmery. Naopak Ázia má len okolo 10% z celkového počtu nakazených vo svete, hoci má približne 60% svetovej populácie.

Pandémie rôznych chorôb tu boli v histórii vždy a moderná medicína nám od nich pomohla tým, že vyvinula vakcíny a lieky. Na Covid-19 ešte nemáme lieky ani vakcínu. Sme bezpochyby v boji s najhorším nepriateľom za posledných sto rokov.

Slovensko je v súčasnosti v boji s nákazou Covid-19 najúspešnejšou krajinou v Európskej únii. Naši epidemiológovia však varujú pred poľavovaním a upozorňujú na možný príchod ďalšej vlny.

Slovensko je zatiaľ úspešná krajina, lebo nosíme rúška, sme zodpovední a vláda robila správne opatrenia na základe odborných návrhov krízového štábu. To však neznamená, že si to nemôžeme pokaziť. Druhé a tretie vlny sa vyskytli už v mnohých krajinách. Máme nakazené 0,03% obyvateľov, pokiaľ Česko má nakazenie 3 krát väčšie, Rakúsko 7 krát väčšie. Nie je rozumné otvárať sa a vyrovnávať sa s nimi. Platí jednoduchá závislosť: čím viac nakazených krajina má, tým ťažšie sa epidémia zdoláva, tým dlhšie trvá a tým sú ekonomické straty krajiny vyššie. Je zrejmé, že nepriateľa treba zlikvidovať, pokiaľ je malý a slabý.

Poučme sa z vývoja na Taiwane a v Singapure. Taiwan prijal správne opatrenia, porazil koronavírus a po piatich mesiacoch má len 446 nakazených a teraz už vyliečených. Prírastok nakazených je po mnoho dní nula. Singapur sa najprv správal zodpovedne, v marci mal okolo 1000 nakazených. Potom sa vybral cestou otvorenia a rušenia obmedzení, a dnes má v druhej vlne už vyše 41 tisíc nakazených. To sa môže stať aj na Slovensku.-


Ako môžeme podľa vás odvrátiť druhú vlnu nákazy?

-Na Slovensku sme sa dopracovali do stavu zdravej krajiny a vláda v posledných týždňoch zmierňovala epidemiologické reštrikcie. Na základe tlaku zvnútra aj zo zahraničia otvorila hranice s mnohými krajinami, kde je pandémia oveľa silnejšia ako na Slovensku. Tým sme sa však otvorili nekontrolovanému príchodu nakazených jedincov.

Slovensko malo niekoľko týždňov sedemdňový priemer prírastku registrovaných nakazených okolo 1 denne. V poslednom týždni však vyskočil priemer na 6 denne. To signalizuje príchod druhej vlny. Ešte ju môžeme odvrátiť tak ako to urobili úspešné ázijské krajiny: Taiwan, Nový Zéland, Austrália, Japonsko, Južná Kórea a Čína, ktoré zamedzili prítoku nákazy zo zahraničia. V Ázii pochopili nezmyselnoť tézy - žiť dlhodobo spolu s nákazou Covid-19. Tieto „zdravé“ krajiny, pokiaľ zostanú uzavreté (len pre pohyb ľudí, nie tovarov!), naplno spustili svoju ekonomiku, otvárajú školy aj športoviská. Budú čakať na vývoj vakcíny na ochorenie Covid-19, zaočkujú populáciu a získajú kolektívnu imunitu. „Zdravé“ krajiny majú šancu získať obrovskú ekonomickú výhodu oproti „zamoreným“ krajinám.

Ak prítok nákazy nezastavíme, hrozí nám druhá vlna, ktorá môže byť oveľa horšia ako prvá. Jediný spôsob ako vlnu zastaviť, je obnoviť karanténu v rozsahu ako bola v marci. Zatiaľ máme tak dobrú situáciu, že karanténa nie je potrebná, skoré zavretie hraníc s karanténou pre všetkých prichádzajúcich je však podľa mňa nevyhnutnosť. Ekonómovia by mali spočítať, či je výhodnejšie mať krízu v SR v trvaní troch mesiacov, alebo po druhej vlne a ďalších vlnách viac ako rok. Okrem toho epidemiologické opatrenia znižujú výkonnosť a efektívnosť ekonomiky iných aktivít na menej ako 50%. Po prepuknutí druhej vlny sa aj u nás môžu stať prípady ako v bani na Ostravsku s 200 nakazenými, alebo na bitúnku v Nemecku s vyše 1000 nakazenými, alebo nám to vybuchne v niektorej DSS. Budeme riskovať, že sa pre nákazu budú musieť zatvoriť školy, alebo niektorá automobilka na Slovensku?-




Akú úlohu v tom hrá uzatvorenie hraníc?

-Kľúčovú. Ak Slovensko zavrie hranice pre prítok nákazy zo zahraničia, môže život fungovať normálne s otvorenými školami, podnikmi, reštauráciami, športom a turizmom, ale len na dobre stráženom území SR. Tovary môžu cirkulovať bez obmedzení a tiež informácie vďaka internetu a ďalším médiám. Bude to iný svet, na aký sme boli zvyknutí. Nebudú zahraničné dovolenky ani medzištátne zápasy a podobne. Hotelieri môžu mať už v lete plné hotely Slovákov, majitelia reštaurácií plné podniky, športovci súťaže medzi Slovákmi a cirkev plné kostoly. Je to možné, ak všetci budeme chcieť. Nemali by sme tlačiť na otváranie hraníc, ale na rýchle vyliečenie krajiny.

Pripojme Slovensko k „zdravým“ krajinám. Môžeme sa stať príkladom pre Európu, ostatné krajiny nás môžu nasledovať, a keď budú také zdravé ako my, radi sa ich obyvateľom otvoríme. Mohli by sme si dať spoločný cieľ s krajinami, ktoré zvládli v Európe situáciu podobne ako Slovensko: Chorvátsko, Slovinsko, Čierna hora, Grécko, Litva, Lotyšsko. Nemali by sa však otvárať nakazeným krajinám. Postupne by sa mali k zdravým krajinám pripojiť aj okolité krajiny: Česko, Maďarsko a aj Rakúsko, ak dokážu Covid-19 potlačiť.-