Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Publicistika

Sitár:Česi to s koronou podcenili, zatvorenie hraníc ich nesmie hnevať

Na snímke Branislav Sitár. Foto: TABLET.TV

Hosťom Pavla Demeša v relácii SVET je profesor Branislav Sitár.

Bratislava 18. septembra (TABLET.TV) - Pandémia ochorenia Covid-19 neustupuje a tento stav môže trvať dlho, myslí si dátový analytik a profesor fyziky Branislav Sitár a dodáva: „Vyzerá to tak, že vírus sa neoslabuje, a to je zlá správa, ktorú musíme brať na vedomie. Vidíme, že vývoj vo svete stúpa, prírastky sú až 300-tisíc infikovaných denne.“

„Na svete denne umiera pri dopravných nehodách 3500 ľudí, tu máme číslo šesť až sedem tisíc denne..., takže to rozhodne nie je vec, ktorú môžeme podceňovať,“ tvrdí profesor Sitár.

Pandémia, akú zažívame teraz, sa nepopisuje ani v učebniciach, posledná takáto pandémia bola španielska chrípka po skončení prvej svetovej vojny, vysvetľuje B. Sitár. „Medicína vtedy bola na úplne inej úrovni, ale rovnako aj šírenie bolo na inej úrovni, pretože nebola rozvinutá letecká doprava ani medzinárodný turizmus,“ dodáva profesor Sitár.

„V dnešnej dobe však máme úžasné databázy, čiže to vieme študovať a povedať, čo by sme mali robiť. Žiaľ musím povedať, že nerobíme to, čo by sme robiť mali,“ myslí si slovenský vedec a dodáva, že situáciu zhoršuje intenzita kontaktov medzi ľuďmi aj otvorené školy, internáty a zhoršené počasie.

Podľa neho sa ukazuje, že niektoré ázijské krajiny to zvládajú veľmi dobre, pretože si uvedomili, že oveľa lepšie je zbaviť sa tejto nákazy aspoň v danej krajine a normálne rozvíjať život a ekonomiku. „Ako príklad by som ukázal Čínu, ktorá zvládla celú korona krízu za jeden mesiac a pol roka nemá výkyvy,“ vysvetľuje B. Sitár. „Rovnako Taiwan, Nový Zéland – tieto krajiny to robia veľmi dobre a myslím si, že by sme sa mali poučiť. Euroatlantická aliancia to nerobí dobre a veľmi sa obávam, že tým sa veľmi ekonomicky oslabí... Korona kríza pravdepodobne bude znamenať, že Ázia pôjde hore a euroatlantická aliancia naopak dolu,“ dodáva.



„Doporučujem, aby sa Európska únia oveľa viac obracala na vedcov, a nie na politické riešenia. My teraz robíme semafory, ale nerobíme to na základe striktne vedeckých poznatkov, ale na základe politických rozhodnutí, a to nie je dobre.... Nedokončili sme proces ozdravovania, mali sme krajiny dostať na úroveň zdravých krajín. Keby boli tie krajiny zdravé, môžu sa vzájomne otvoriť, otvorili sme ich predčasne,“ myslí si vedec.

Na adresu Česka profesor Sitár dodáva: „Obávam sa, že kvôli exponenciálnemu rastu infikovaných môžu dopadnúť ako Izrael, ktorý to už nevie riešiť inak ako lockdownom.“ Podľa neho boli Česi „príliš odvážni, trochu to podcenili a musia si to teraz vyriešiť sami“.

„Som za to, aby Európska únia začala robiť spoločnú politiku a dohodla sa na tom, aby sa Európa najprv vyliečila a potom sa uzavrú európske hranice pre ľudí zvonku,“ dodáva. „Keďže sme boli na jar jednotkou vo zvládaní situácie, skúsme byť jednotkou ďalej, buďme my tými, ktorí budú toto iniciovať v únii,“ dodáva profesor Sitár.