Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Publicistika

ŠMIHULA: Pred 10 rokmi by ruská ideológia bola len undergroundom

Na snímke Daniel Šmihula. Foto: TASR TV

Ako uviedol D. Šmihula, ruská spoločnosť istý čas mala veľkú mieru individuálnej slobody, ľudia sa nemiešali do politiky, mali široký priestor na sebarealizáciu.

Bratislava 24. februára (TASR) - Hosťom Pavla Demeša v relácii CD Klub bol diplomat, odborník na medzinárodné a bezpečnostné otázky MZV a EZ SR Daniel Šmihula.

Už niekoľko rokov môžeme tvrdiť, že smerovanie Ruska k demokracii a liberálnejšej spoločnosti, ktoré bolo zjavné v 90-tych rokoch, sa zastavilo a nastalo smerovanie k tuhšej centralizácii a v podstate samovláde prezidenta Vladimira Putina, tvrdí D. Šmihula.

Ako uviedol, ruská spoločnosť istý čas mala veľkú mieru individuálnej slobody, ľudia sa nemiešali do politiky, mali široký priestor na sebarealizáciu. „Posledné roky však dochádza k zvratu tohto trendu, posilňovaniu výkonnej moci, mocenského aparátu, tajnej služby, armády, štátnej byrokracie. Oficiálna ideológia, ktorá sa hlása z najvyšších miest Ruska, je niečo, čo by ešte pred desiatimi rokmi bolo v akomsi intelektuálnom undergrounde,“ myslí si slovenský diplomat.

Z pôvodného Putinovho plánu sa za uplynulý rok nepodarilo realizovať nič, tvrdí D. Šmihula. „Vyzeralo to spočiatku tak, že Putin počíta s nejakou formou politického prevratu na Ukrajine, ktorý bude iniciovaný ruským vpádom a že ruský vpád budú Ukrajinci vítať... Vychádzalo to z falošnej ruskej predstavy, že Bielorusi a Ukrajinci sú len lokálnou verziou Rusov a bude prirodzené, ak sa spoja do veľkoruského celku,“ myslí si D. Šmihula. Ako tvrdí, Putinov plán počítal s tým, že západné krajiny možno budú protestovať a možno zavedú sankcie, ale že sa voči Rusku reálne nepostavia a ak áno, tak ich pomoc bude málo účinná a Putin a Rusko dokážu svoju agresiu prikryť jadrovým vyhrážaním.

- Čo znamená pozastavenie účasti Ruska na zmluve Nový START, ktorá obmedzuje počet jadrových hlavíc a ich nosičov?

- Drží momentálne Putin moc v Rusku pevne v rukách?

- Ako o agresii uvažuje ruská inteligencia?

- Čo sa zmenilo v Rusku za rok vojny a aké sú prognózy vývoja konfliktu počas nadchádzajúcich 12 mesiacov?

Pozrite si reláciu CD Klub s Danielom Šmihulom.




Rozhovor vo forme podcastu nájdete tu.