Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Publicistika

SÓLYMOS: Nielen menšiny, aj Slováci by sa mali začať spájať

László Sólymos v TASR TV Foto: TASR TV

Vytváraním napätia nedosiahnete svoj cieľ. Možno budete hluční, možno sa niekomu budete páčiť, ale cieľ nedosiahnete, povedal v TASR TV predseda Mosta-Híd László Sólymos.

Bratislava 4. júna (Teraz.sk) – Tak, ako Most-Híd, Strana maďarskej komunity (SMK-MKP) a Összefogás-Spolupatričnosť pracujú na vytvorení spoločnej menšinovej strany s názvom Aliancia- Szövetség, by sa mali spájať aj slovenské mimoparlamentné opozičné strany. V diskusii na TASR TV to povedal predseda Mosta-Híd László Sólymos.

„Slovensko potrebuje, aby sa aj na slovenskej časti politickej scény vytvorila nejaká normálna strana, ktorá môže byť alternatívou voči vládnej koalícii, aj aktuálnej parlamentnej opozícii,“ konštatoval. „Aby sa spojili tak, ako keď sme porazili Mečiara. Dúfame, že niečo také bude a my budeme môcť byť partnerom,“ vyhlásil Sólymos.

Rokovania o spoločnej menšinovej strane však dodnes nie sú zavŕšené, dokonca na protest proti pomalému priebehu rozhovorov odstúpil z predsedníctva Mosta-Híd bývalý vládny splnomocnenec pre menšiny Ábel Ravasz.

„Aj na môj vkus sa to naťahuje dlho. My rokujeme tak, aby sme dohodu dosiahli čím skôr. Aj voliči chcú, aby to už bolo. A my si musíme položiť otázku, či chceme mať ako región, aj maďarská menšina a ďalšie národnosti silné parlamentné zastúpenie. Ja si myslím, že áno,“ reaguje Sólymos.

Dodáva, že čas sa kráti a pri problémoch aktuálnej vlády sa možnosť predčasných volieb nedá vylúčiť aj bez toho, aby k tomu museli vyzvať voliči referendom. „Musíme byť pripravení na to, že voľby môžu prísť. Prinášame témy, ktoré ťažia našich voličov a skúšame ich už prinášať spoločne, pod hlavičkou novej strany,“ povedal Sólymos.



Kabinet Eduarda Hegera (OĽaNO) je podľa neho nejednotný a rozprávať sa už nedokážu niekedy ani ľudia z tej istej strany, nieto ešte ministri a vládne subjekty navzájom. „Takúto nekompetentnú vládu Slovensko ešte nemalo. O možných voľbách nehovorím preto, že mám nejakú páku na to, aby to tak bolo, ale preto, že im to nefunguje,“ tvrdí.


Národné parky a konštruktívna politika


Na druhej strane, iniciatívu ministra životného prostredia Jána Budaja (OĽaNO) a skupiny koaličných poslancov presunúť správu pozemkov v národných parkoch pod ochranárov, Sólymos podporuje. „Je to logický krok. Každý by mal spravovať to svoje, mestá mestské parky, v národných parkoch by lesy malo spravovať ministerstvo životného prostredia, respektíve Štátna ochrana prírody a tie lesy, kde sa ťaží, by mali riešiť pôdohospodári,“ vyhlásil Sólymos, ktorý sám v minulosti pôsobil na poste ministra životného prostredia.

Zároveň ale upozornil, že proti novele bude v parlamente určite veľký lobing a šancu má iba v prípade jasnej dohody koaličných strán na jej podpore.

Most-Híd podľa neho chce pokačovať v konštruktívnej politike, vďaka ktorej počas predchádzajúcich vlád, vrátane tej, v ktorej boli so Smerom-SD a SNS, dokázali priniesť množstvo pozitívnych zmien tak pre menšiny na Slovensku, ako aj regióny v ktorých žijú.

„Politika nie je program na želanie. My vylučujeme extrémistov, ale inak je partner každý, s kým sa viete dohodnúť, že budete môcť realizovať časť svojho programu a nebudete pritom musieť robiť veci, ktoré sú vám proti srsti,“ vyhlásil Sólymos. "Vytváraním napätia nedosiahnete svoj cieľ. Možno budete hluční, možno sa niekomu budete páčiť, ale cieľ nedosiahnete," zdôraznil Sólymos.