Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Publicistika

STANICE BRUSELSKÉHO METRA: Schuman - srdce európskej štvrte

Stanica metra Schuman v Bruseli Foto: TASR/AP

Tento článok je prvým dielom seriálu o spoznávaní hlavného mesta Belgicka prostredníctvom staníc jeho metra.

Brusel 29. januára (TASR) – Schuman - srdce bruselskej európskej štvrti, kde nájdete kľúčové inštitúcie EÚ. Sídli tu Európska komisia, Rada Európskej únie, ktorá nedávno otvorila novú budovu, ale aj Európska služba pre vonkajšiu činnosť, teda diplomatická služba EÚ pod vedením Federicy Mogheriniovej. Väčšina ľudí na námestie so symbolickým názvom Schuman prichádza metrom.

Pod povrchom sveta únijných inštitúcií sa nachádza frekventovaná stanica metra, každodenne využívaná tisíckami pracovníkov európskych inštitúcií i bežných Bruselčanov a návštevníkov mesta. Stanica bola otvorená v roku 1969 na prvej podzemnej električkovej linke medzi centrom mesta, stanicou de Brouckere a európskou štvrťou. V roku 1976 sem začalo jazdiť plnohodnotné metro.

Každý deň ľudia mechanicky vystupujú na staniciach bruselského metra, a pritom niektoré z nich v sebe skrývajú zaujímavý príbeh. História, veda, šport – to všetko sa skrýva za zdanlivo všednými názvami zastávok. Viaceré stanice v sebe nesú historický odkaz, ale po východe z podzemia na povrch sa cestujúci ocitá v modernom Bruseli. Tento článok je prvým dielom seriálu o spoznávaní hlavného mesta Belgicka prostredníctvom staníc jeho metra.


Aj ľudia menej znalí Bruselu zväčša vedia, kde sa nachádza stanica Schuman, pretože odtiaľ nastupujú na autobus na bruselské letisko Zaventem. Menej je takých, ktorí sa pri názve stanice pozastavia, hoci ma nesporný symbolicky význam.



Robert Schuman, velikán európskej diplomacie po druhej svetovej vojne a jeden zo zakladateľov spoločenstva na základe francúzsko-nemeckého partnerstva si jednoznačne pozornosť zaslúži.

Zastával viaceré funkcie vo francúzskej vláde, viac ako 40 rokov aktívne pôsobil v regionálnej politike a po druhej svetovej vojne stál vari pri všetkých udalostiach, ktoré súviseli s európskou integráciou a zbližovali dovtedy súperiace Nemecko a Francúzsko. Bol kľúčovou osobnosťou pri zrode Európskeho spoločenstva pre uhlie a oceľ v roku 1951 – prvej nadnárodnej štruktúre budúcej Európskej únie. V rokoch 1958-60 bol prvým predsedom Európskeho parlamentného zhromaždenia, ktoré sa neskôr premenovalo na Európsky parlament.

Málokto vie, že otec Roberta Schumana sa narodil ako Francúz hovoriaci luxemburským dialektom, ale po prusko-francúzskej vojne v roku 1870 sa stal Nemcom. Jeho matka bola Francúzka, ale prostredníctvom sobáša sa rovnako stala Nemkou. Robert Schuman sa teda narodil ako Nemec v roku 1886 v Luxemburgu, kde ešte stále stojí jeho rodný dom.

Vskutku jedinečný príklad, ako sa dokáže prelínať národnosť v jedinom človeku, ktorý žil na pomedzí dovtedy vojnami rozdeľovaných susediacich štátov. Počas života dosiahol, že vojenské súperenie medzi Nemeckom a Francúzskom sa vďaka európskej integrácii stalo minulosťou.