Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Publicistika

Štátna tajomníčka BROCKOVÁ: Kríza nastavuje zrkadlo o spôsobe života

Štátna tajomníčka Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ingrid Brocková. Foto: TABLET.TV

Hosťom Pavla Demeša v relácii SVET Tu a teraz bola štátna tajomníčka MZV a EZ Ingrid Brocková.

Bratislava 21. máj (TABLET.TV) - Každý štát si hľadá vlastný spôsob, ako sa vysporiadať s korona krízou, a rovnako sa správajú aj medzinárodné inštitúcie, tvrdí štátna tajomníčka Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ingrid Brocková. Podľa nej toto úsilie prebieha v dvoch fázach - prvou je riešenie zdravotných problémov súvisiacich s pandémiou a druhou riešenie sociálnych a ekonomických dopadov aj na globálnej úrovni.



Slovensko má podľa I. Brockovej šťastie, že je ukotvené v systéme medzinárodných organizácií ako OSN, Európska únia, či NATO, pretože "práve v takýchto situáciach sa ukazuje, že toto je veľmi silná komparatívna výhoda tak malej krajiny, ako sme my". Ako príklad uviedla Európsku úniu, kde sa za posledné týždne sa vygenerovalo kvantum opatrení a pomoci pre členské štáty.

Podľa I. Brockovej budeme v budúcnosti hodnotiť obdobie pred a po korone, pretože "je to kríza, ktorá nám nastavuje zrkadlo nielen v zdravotníctve a ekonomike, ale aj o celkovom spôsobe života".

Reflexiou by malo podľa nej prejsť aj vedenie Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO), čo je dôležité pre návrat dôvery v kredibilitu tejto organizácie.

"Želám si, aby ekonomická diplomacia bola integrálnou súčasťou zahraničnej politiky, nositeľmi ekonomickej diplomacie sú naši veľvyslanci. Našu úlohu ministerstva vnímam ako postavenie koordinátora všetkých aktérov na národnej úrovni, aby sme vedeli prezentovať krajinu navonok," tvrdí I. Brocková.

Rovnako vníma aj silné postavenie inovačnej diplomacie, ktorá nám umožňuje prezentovať excelentné riešenia, akým bolo napríklad vyvinutie testu na COVID-19. Ako uviedla I. Brocková, v zahraničí "nesmierne rastie záujem o Chiranu (spoločnosť zaoberajúca sa produkciou zdravotníckej techniky - pozn. red.), krajiny si začínajú robiť monitoring výroby strategického materiálu v kontexte pandémie, takže aj takého podniky sa stávajú strategickými."

Pozrite si reláciu SVET s Pavlom Demešom, dozviete sa viac aj o hybridnej vojne, či on-line komunikácii v budúcnosti, ako aj letných dovolenkách.