Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Publicistika

SULÍK: Aj babičke z východu, čo volí Hlas-SD, môžu vykradnúť dom

Richard Sulík v TASR TV Foto: TASR TV

S názorom, že tento tlak proti rušeniu ÚŠP nemá nádej na úspech, lebo sa k nemu nepripájajú voliči koalície, Sulík nesúhlasí. Povedal to v diskusii v TASR TV (správa, PODCAST, VIDEO).

Bratislava 18. januára (Teraz.sk) – Politickou prioritou SaS je dosiahnuť, aby vládna koalícia stiahla z parlamentu návrh novely Trestného zákona a predložila ho znovu, už nie v zrýchlenom, ale štandardnom legislatívnom konaní. V TASR TV to povedal predseda SaS Richard Sulík.

S názorom, že tento tlak nemá nádej na úspech, lebo sa k nemu nepripájajú voliči koalície, Sulík nesúhlasí. Téma zníženia trestov v Trestnom zákone podľa neho môže osloviť aj voličov, ktorí nechodia na protestné mítingy PS, SaS a KDH, aké sa budú konať aj vo štvrtok 18. januára. „Je väčšia pravdepodobnosť, že babička na východe volí Smer-SD alebo Hlas-SD ako SaS. Ale keď sa jej niekto vláme do domu a ukradne veci za 10 000 eur, tak dnes sa to vyšetruje ako trestný čin, po novom to bude priestupok,“ upozornil Sulík.



Ak by sa Trestný zákon prijal v dnešnej podobe, hrozí podľa neho výrazný nárast kriminality. „Chcem vidieť, ako bude taký Peter Pellegrini vysvetľovať svojim voličom, keď sa tu zdvojnásobí alebo strojnásobí počet ukradnutých áut,“ vyhlásil Sulík, ktorý je ochotný vrátiť sa k tejto téme aj o rok a vyjadriť sa k policajným štatistikám.



Určité náznaky posunu v tejto téme podľa neho vidno práve v prípade lídra Hlasu-SD, ktorý už pripustil pozmeňujúce návrhy k návrhu zákona, keď sa bude prerokovávať v druhom čítaní. Podľa Sulíka však nestačí návrh pozmeniť, je potrebné ho stiahnuť, znovu predložiť do medzirezortného pripomienkovacieho konania a potom do riadneho legislatívneho procesu.

„My nevravíme, že nič sa nesmie zmeniť. Niektoré sadzby sú privysoké, treba ich znížiť. Ale treba to v prvom rade prediskutovať,“ konštatoval predseda SaS. Za prioritu strany považuje Sulík aj zabránenie zrušeniu Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP). „Špeciálna prokuratúra rieši aj politicky citlivé kauzy, ale majú tisíc ďalších živých prípadov,“ pripomenul Sulík.

Voľby prezidenta
Potvrdil, že ohľadom podpory v prezidentských voľbách je SaS už rozhodnutá, len sa čaká na formálne potvrdenie orgánmi strany. „Podporíme Ivana Korčoka. Bol to náš nominant na ministra zahraničných vecí. V piatok bude k tomuto bodu zasadnutie Republikovej rady, pozvanie prijal aj Ivan Korčok,“ povedal Sulík.

Kandidátnu listinu do Európskeho parlamentu by mal viesť Richard Sulík, nie však už v pozícii predsedu strany. Na marcovom sneme už na túto pozíciu kandidovať nebude, napokon sa rozhodol z dvojice kandidátov, Branislava Gröhlinga a Mariána Viskupiča, podporiť druhého menovaného. „Budem voliť Mariána Viskupiča, ale bez ohľadu na to, koho kongres zvolí, môže rátať s mojou podporou,“ povedal.

Sulík má ambíciu zastávať post čestného predsedu strany a v prípade úspechu v eurovoľbách sa do domácej politiky výraznejšie zapojiť až pred nadchádzajúcimi parlamentnými voľbami. „V najbližších voľbách do Národnej rady budem kandidovať tiež. Má to byť signál pre voličov SaS, ktorí volia stranu kvôli mne,“ uviedol. V pozícii čestného predsedu nechce súperiť s novým lídrom SaS, zvoleným v marci. Ak to delegáti kongresu odsúhlasia, chcel by mať ako čestný predseda SaS právomoc v prípade tesných hlasovaní vrátiť vec Republikovej rade strany na opätovné prerokovanie.