Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Publicistika

SULÍK: Liberalizmus v západnej Európe zmutoval až k neomarxizmu

Richard Sulík v TABLET.TV Foto: TABLET.TV

Robert Mistrík má reálnu šancu dostať sa do druhého kola prezidentských volieb, preto by o jeho podpore mali uvažovať aj ďalšie opozičné strany, povedal v Tablet.tv Richard Sulík.

Bratislava 2. januára (Teraz.sk) – Sloboda a solidarita (SaS) je liberálnou stranou, to však podľa jej predsedu Richarda Sulíka automaticky neznamená, že by mala podporovať multikulturalizmus. „Multikulturalizmus nemá s liberalizmom absolútne nič spoločné. Liberalizmus v poctivom slova zmysle znamená boj o slobodu jednotlivca. V prípade SaS to znamená, že bojujeme o slobodu jednotlivca, ktorý je občanom Slovenskej republiky. Liberalizmus v ponímaní západnej Európy je vlastne socializmus. Zmutovalo to pomaly až k neomarxizmu,“ povedal Sulík v Tablet.tv.

SaS podľa Sulíka nepodporuje ani Globálny migračný pakt OSN, aj keď sa pri hlasovaní o uznesení, ktorým tento pakt odmietla Národná rada (NR) SR, zdržala hlasovania. „Zdržali sme sa hlasovania, lebo to uznesenie nebolo dobré. My sme navrhli zmenu tohto uznesenia tak, že tam bolo jasne napísané, že do Marrákešu nevycestuje nikto,“ povedal Sulík s tým, že zmena navrhovaná jeho stranou v parlamente neprešla.

Uplynulý rok bol podľa Richarda Sulíka výnimočný v tom, že sa po vražde novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej dostala pod tlak najsilnejšia vládna strana, Smer-SD. „Viacerí významní členovia Smeru sa rozhodli zo Smeru odísť, lebo opúšťajú potápajúcu sa loď. Kažimír, Drucker, Maďarič. Rok 2018 bol pre Smer veľmi čiernym rokom,“ tvrdí Sulík.

Zároveň dodáva, že Slovensko je podľa jeho názoru v zlom stave. „Bezpochyby, pozrite sa na školstvo, zdravotníctvo, súdnictvo, chcem vidieť jedného, kto povie, že to funguje. Ľudia si to začali uvedomovať, dvojnásobná vražda im otvorila oči. Z pohľadu vývoja našej spoločnosti, ktorá desať rokov prešľapovala na mieste, bol tento rok veľmi významný,“ povedal.



Dvojnásobná vražda podľa neho vyhnala do ulíc najviac ľudí od dôb Nežnej revolúcie. „Partia mladých ľudí sa rozhodla dať najavo svoju nespokojnosť, spravili to úžasne,“ komentoval hnutie Za slušné Slovensko. SaS sa podľa neho do protestov nezapájala preto, že si to ich organizátori neželali. „Oni si to zorganizovali a neželali si tam mať politikov, čo je ich dobré právo a my ako SaS sme to rešpektovali. Mali sme možnosť urobiť nejaké protesty aj my, veď, nakoniec, v minulosti sme ich robili. Myslíte si, že by Kaliňák v roku 2018 odišiel, keby sme my nezačali robiť protesty už v roku 2016?,“ opýtal sa Sulík.

Konkurencie nových opozičných subjektov sa Sulík neobáva. „Lepší bude mať viac. A okrem toho, preferencie v prieskumoch netreba preceňovať. V roku 2016 sme mali mesiac pred voľbami podľa prieskumov šesť percent a Radoslav Procházka dvanásť. A skončilo to presne naopak,“ povedal.


Reformy


SaS chce podľa Sulíka ponúknuť voličom reformy v školstve, zdravotníctve, súdnictve či podnikateľskom prostredí. Zároveň odmieta, že by SaS nemala víziu sociálnej politiky. „Robert Fico to mne vykrikuje, lebo ja zasa o ňom hovorím, že má na krku množstvo korupčných škandálov. Takže o mne hovorí, že som sociálny... ani neviem čo. Ale my máme poctivú sociálnu politiku,“ tvrdí Sulík.

Ako príklad uvádza zámer zvýšiť rodičovský príspevok. „Je u nás veľmi nízky, 214 eur bez ohľadu na to, koľko matka predtým zarábala. Ak predtým nezarábala nič, tak sa poteší aj 214 eurám. Ale matka, ktorá zarábala viac, povedzme sedemsto či osemsto eur a teraz by mala mať dieťa s vedomím, že od šiesteho mesiaca do tretieho roku veku dieťaťa klesne na 214 eur, pre takúto matku je mať dieťa ekonomický trest,“ tvrdí Sulík. „Mnoho rodičov nemá druhé dieťa, lebo majú na krku hypotéku či lízing na auto. Chceme významne pridať, považujeme to za rozumné a je to súčasťou odvodového bonusu. Sme pripravení súťažiť so Smerom aj v tejto oblasti,“ povedal.


Komunálne voľby


Hoci sa SaS v počtoch starostov a primátorov zvolených v komunálnych voľbách nedostala ani do prvej päťky najúspešnejších subjektov, podľa Sulíka sú s výsledkami komunálnych volieb spokojní. „My sme strana, ktorá si veľmi poctivo vyberá členov a logicky ich nemá také veľké množstvo. Preto nemôžeme mať tak veľa komunálnych poslancov, ktorí sú priamo našimi členmi, je ich niekoľko desiatok. Ale nie sú to tisícky. Ale ak zoberiem priateľov slobody a nezávislých kandidátov s podporou SaS, je ich dokopy okolo 1700. Takže komunálne voľby zďaleka neboli pre SaS také neúspešné, ako niektorí vraveli. Podporili sme napríklad pána Polačeka na post primátora Košíc alebo pána Fiabáneho, ktorý sa stal primátorom Žiliny,“ povedal Sulík s tým, že SaS v týchto voľbách strojnásobila počet svojich komunálnych poslancov.


Prezidentské voľby


Hoci bol Robert Mistrík jedným zo zakladajúcich členov SaS, Sulík zdôrazňuje, že nie je straníckym kandidátom. „Robert Mistrík je nezávislý kandidát s našou podporou,“ upozornil predseda SaS.

Hoci prieskumy podľa neho preceňovať netreba, Mistríkovo prvé miesto v decembrovom prieskume AKO podľa neho naznačuje, že má reálnu šancu dostať sa do druhého volebného kola. „Preto by bolo zodpovedné, keby aj iné opozičné strany triezvo zhodnotili svoje možnosti a podporili pána Mistríka,“ vyhlásil. „Bavíme sa o najvýznamnejšej funkcii v štáte. Zároveň máme pred očami veľmi nepekný príklad z roku 2004, kedy mala napokon tá slušná časť spoločnosti na výber medzi Mečiarom a Gašparovičom. Buďme teda zodpovední vo veci voľby prezidenta,“ apeluje Sulík.

Na margo možnosti, že by predsa len kandidoval opäť aj Andrej Kiska, Sulík povedal, že v takejto zásadnej veci by podľa neho svoj názor meniť nemal. „Ale platí, že to, kto bude reálne kandidovať, budeme vedieť deň potom, ako sa uzavrú kandidátky. Dovtedy sú to všetko špekulácie,“ uviedol Sulík.

V diskusii potvrdil svoje rozhodnutie nekandidovať už do Európskeho parlamentu. „Ideme zabojovať v najbližších parlamentných voľbách. Nejdem kandidovať do europarlamentu, lebo všetko, čo budeme robiť, bude podriadené jedinému cieľu: zvíťaziť v najbližších parlamentných voľbách. Celý tento rok 2019 budem kampaňovať, chodiť medzi ľudí a presviedčať ich, že alternatíva existuje a máme to dobre premyslené,“ uzavrel predseda SaS.