Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Publicistika

SULÍK: Po desiatich týždňoch je ukončený prechod SaS do opozície

Richard Sulík v TASR TV Foto: TASR TV

V zásade som za referendum, ale problém je podľa mňa obsah tej otázky. Je to najzbytočnejšie referendum v histórii Slovenska, povedal v TASR TV predseda SaS R. Sulík. (správa, PODCAST, VIDEO)

Bratislava 23. novembra (Teraz.sk) – Desať týždňov po tom, ako prezidentka prijala demisie ministrov za SaS, už v Národnej rade (NR) SR dobehli zákony, ktoré poslanci SaS podporili preto, že sa na ich príprave strana podieľala ešte vo vládnej pozícii. Tým je prechod SaS do opozície definitívne ukončený. V TASR TV to povedal predseda strany Richard Sulík.

Dodal, že chcú byť konštruktívnou opozíciou a podporiť tie vládne zákony, ktoré budú považovať za kvalitné a prospešné. Automaticky však vláda s podporou SaS počítať nemôže a základné nastavenie jej poslancov pre hlasovaniach bude zdržanie sa, v prípade vyslovene zlej legislatívy aj hlasovanie proti jej prijatiu. „Bolo to pre nás zásadné hodnotové rozhodnutie, povedali sme si, že nebudeme spoluzodpovední za prešľapy niekoho iného. Dnes to hodnotím ako správne rozhodnutie,“ hodnotí Sulík s odstupom času odchod strany do opozície.



Poslanci podľa neho určite nepodporia aktuálny návrh zákona o rozpočte na budúci rok a nemajú v úmysle o ňom ani rokovať. „Rozpočet neobsahuje výdavkové limity, je tam rekordný deficit. Znie to pekne, zvýšiť deťom prídavky alebo daňový bonus. Ale tie deti to budú splácať. Zanecháme im haldu dlhov,“ povedal. Ešte niekoľko rokov dozadu boli podľa neho daňové príjmy štátu na úrovni osem miliárd eur. „Teraz sú len nové dlhy osem miliárd. Keď je kríza, treba si aj opasok trochu utiahnuť, ale nie robiť dlhy akoby zajtrajšok neexistoval,“ vyhlásil Sulík.



Predseda SaS sa nestotožňuje so spôsobom, akým Lekárske odborové združenie presadzuje niektoré svoje požiadavky, zásadné zlyhanie však vidí skôr na strane vlády. „Malo sa vyjednávať od prvého dňa, nie až teraz na poslednú chvíľu. A bol by aj čas zo strany vlády riadne odkomunikovať, ktoré požiadavky sú primerané, ktoré nie, s ktorými nesúhlasíme a podobne,“ povedal.

Sulík predpokladá, že pri parlamentnom hlasovaní o vyslovení nedôvery ministrovi vnútra Romanovi Mikulcovi (OĽANO), sa v klube dohodnú na tom, že každý poslanec bude hlasovať na základe vlastného uváženia. „Budeme k tomu sedieť ešte raz, tam sa rozhodneme. Osobne si myslím, že to skončí zelenou kartou, lebo je nie malá časť poslancov v klube SaS, ktorí sú za to, aby sme sa zdržali,“ povedal. Sulík predpokladá, že Mikulec napokon odvolaný nebude. "Lebo aj v klube Sme rodina zrejme dvaja – traja budú hlasovať za jeho odvolanie, ale nebude to dostatok hlasov. Možno niekoľko málo hlasov príde aj z SaS, ale myslím, že na odvolanie to nebude stačiť,“ zhrnul Sulík.

Referendum o skrátení volebného obdobia považuje Sulík za zbytočné, nezúčastní sa ho a ani nebude vyzývať voličov SaS na účasť. V parlamente by SaS skrátenie volebného obdobia podporila, podľa Sulíka je však malá šanca na úspech takejto iniciatívy. „Na skrátenie volebného obdobia v parlamente potrebujete 90 hlasov a v nie je tam na to vôľa,“ konštatuje. „Sme rodina, odkedy vstúpili do vlády, sa vyhrážajú odchodom z vlády a predčasnými voľbami, ale robiť to nebudú. Im je tam dobre. Nemajú ani najmenší dôvod na predčasné voľby. Môžem sa, samozrejme, mýliť, ale podľa mňa predčasné voľby nebudú. Ak by ale došlo k takémuto hlasovaniu, podporíme ho,“ tvrdí Sulík.

Začiatok predvolebnej kampane do parlamentných volieb je však podľa neho prakticky za dverami aj v prípade, že by prebehli v riadnom termíne. „Riadny termín volieb vo februári 2024 je už o 15 mesiacov, čiže je najvyšších čas venovať sa aj tomuto. Predstavíme niekoľko nových tvárí a program, ktorú, ako dúfam, bude opäť vyhodnotený ako najlepší,“ uzavrel Sulík.