Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Publicistika

SULÍK: SaS zvýšila stabilitu vlády a pravdepodobnosť, že dovládneme

Richard Sulík v TASR TV Foto: TASR TV

Netvárme sa, že také niečo ako vojna v polícii neexistuje, povedal v TASR TV Richard Sulík (PODCAST a VIDEO).

Bratislava 21. septembra (Teraz.sk) - Rozhodnutie SaS umožniť prestup šestice poslancov z hnutia Za ľudí do svojho poslaneckého klubu zvýšilo stabilitu vlády, ako aj pravdepodobnosť, že dovládne do konca riadneho volebného obdobia. V diskusii na TASR TV to povedal predseda SaS a minister hospodárstva Richard Sulík.

„Týmto prestupom sa situácia výrazne ukľudnila, hádky v strane Za ľudí boli na dennom poriadku. Teraz je to už bezpredmetné,“ povedal Sulík. Dodal, že nová mocenská situácia v parlamente si nemusí nevyhnutne vyžiadať ďalšie zmeny na úrovni vlády.

„Pre mňa je relevantný postoj premiéra, celý náš 19-členný poslanecký klub podporuje vládu Eduarda Hegera. Premiéra som o prestupe vopred informoval a tieto veci sme si prešli,“ povedal s tým, že v tejto chvíli nemá dôvod robiť ďalšie kroky, keďže status quo je pre SaS akceptovateľný.



Hegerovu vládu bude celý 19- členný klub SaS podporovať aj v prípade, že by sa hnutie Sme rodina rozhodlo odísť z koalície, alebo by sa spoluprácu s Borisom Kollárom rozhodlo ukončiť OĽaNO ako dominantný koaličný partner. „Nezaradený poslanec Miroslav Kollár sa už vyjadril, že si vie predstaviť takúto vládu podporovať. Samozrejme, treba s ním spraviť korektnú dohodu. Tým pádom by poslancov bolo 76 a bola by to parlamentná väčšina,“ naznačil predseda SaS.



Pre Sulíka sú programové priority hnutia Sme rodina akceptovateľné a tvrdí, že jeho ministerstvo pristupuje z pozitívneho uhla pohľadu aj k projektu výstavby nájomných bytov. „Máme odborné výhrady technického charakteru, trvá to chvíľu, kým sa to sprace zo sveta. Sme tomuto otvorení a podporujeme to,“ povedal s tým, že jeho tím zasa od začiatku roka pripravuje nový diel „podnikateľského kilečka“.

„Ale dôležitý bod nášho programu je očista spoločnosti od korupcie. Netvárme sa, že také niečo ako vojna v polícii neexistuje. Dúfajme, že vrcholí a nie je to predzvesť niečoho ešte horšieho. Nastal čas, treba s tým naozaj niečo robiť,“ povedal.

Otázka pre Richarda Sulíka
Ako hodnotíte problém s udržateľnosťou verejných financií?
-„Deficit je hrozivý a ešte hrozivejšia je skutočnosť, že to je takmer celé štrukturálny deficit. Treba preto spraviť rozsiahlejšie zmeny. Myslím si, že táto diskusia začne potom, čo minister financií predloží štátny rozpočet na budúci rok. Očakávam, že asi v polovici októbra by mal byť známy aj s východiskami. A potom sa môže začať seriózna debata, pokojne aj v spolupráci s Radou pre rozpočtovú zodpovednosť, aké štruktúrálne zmeny v rozpočte by sa mali prijať."


Aj keby sa ukázalo, že obvinení vyšetrovatelia NAKA v niečom pochybili, podľa predsedu SaS nie je korektné hovoriť o vzniku novej „mafie“ v orgánoch činných v trestnom konaní. „Aj keby hneď došlo k nejakým pochybeniam, čo môže byť, do živých spisov nevidíme, ale tváriť sa, že to je jedna mafia proti druhej a obidve sú rovnocenné, to je hodne mimo misu,“ tvrdí Sulík.

Ku konkrétnym opatreniam na riešenie situácie sa vyjadrovať nechcel, poznamenal len, že napríklad on už pred voľbami podporoval návrat k pôvodnej kompetencii ministra vnútra samostatne vyberať policajného prezidenta. „Keď raz má byť minister vnútra zodpovedný za chod svojho ministerstva, a do toho patrí aj činnosť polície, tak mu nemôžeme zároveň zviazať ruky. Musí mať možnosť odvolať a menovať policajného prezidenta,“ podčiarkol predseda SaS.

„Premiér, ako predseda Bezpečnostnej rady, by mal ako prvý informovať o záveroch pracovnej skupiny, ktorá patrí pod Bezpečnostnú radu,“ konštatoval na margo pripravovaných legislatívnych opatrení Sulík.