Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Publicistika

SULÍK: Sme pripravení vyhrať voľby a viesť krajinu

Richard Sulík v TASR TV Foto: TASR TV

SaS v tejto chvíli neplánuje vlastného prezidentského kandidáta, uvažuje skôr o podpore Zuzany Čaputovej, ak sa rozhodne opätovne kandidovať, povedal v TASR TV R. Sulík (správa, PODCAST, VIDEO).

Bratislava 27. apríla (TASR) – Sloboda a solidarita (SaS) ide do septembrových parlamentných volieb pripravená vyhrať a prevziať zodpovednosť za vedenie krajiny. V TASR TV to povedal predseda SaS Richard Sulík.

Táto pripravenosť podľa neho neznamená len záujem o čo najlepší volebný výsledok, ale aj schopnosť pretaviť ho v prípade úspechu do reálnej politiky. „Nám sa nestane to, čo Igorovi Matovičovi pred tromi rokmi. Vyhral voľby a nevedel, čo s tým,“ tvrdí Sulík. „Nevedel obsadiť ministerstvá, nevedel obsadiť úrady, nemal pripravený program. My sme pripravení vyhrať, v tom je tá zmena hry,“ povedal na margo rozbiehajúcej sa predvolebnej kampane strany.



„Toto bude kampaň môjho života. Začíname naplno, kongres bol istým odštartovaním,“ pripomenul víkendový kongres SaS, ktorý potvrdil jeho pozíciu predsedu strany, aj jednotky na kandidátnej listine.

Sulík tvrdí, že strana nemá korupčné kauzy, má dostatok politických skúseností a odborníkov a nebojí sa ísť ani do riešenia komplikovaných problémov. Za taký považuje napríklad účasť lídra OĽANO Igora Matoviča v prvých dvoch vládach aktuálneho volebného obdobia. „Igor Matovič bol najväčším problémom našej spoločnosti, aj vlády. Videli to všetci, ale iba SaS to riešila,“ tvrdí Sulík s tým, že za to jeho strana zaplatila nemalú politickú cenu.



V tejto situácii sa podľa neho SaS rozhodla zmeniť politickú stratégiu a neponúkať voličom len to, že bude v parlamente a prípadne vo vláde obhajovať liberálne hodnoty a zdravú ekonomiku, ale pripravenosť prevziať zodpovednosť za riadenie štátu ako takého.

Povolebnú spoluprácu SaS vylučuje so Smerom-SD, SNS, ĽS NS a Republikou. Hoci Hlas-SD pre SaS nie je preferovaným partnerom, Sulík nepovažuje za zmysluplné ešte viac rozširovať zoznam politických subjektov, s ktorými vopred vylučuje spoluprácu. „Naďalej platí, že strana Hlas pre mňa nie je partner, po ktorom by som túžil,“ konštatoval Sulík.

Aj keď SaS odišla z vlády a napokon podporila aj vyslovenie nedôvery kabinetu Eduarda Hegera, podľa Sulíka sa snažila byť konštruktívnou opozíciou. „Mohlo to byť aj inak, ak by (Igor Matovič) svoju demisiu nevytrhol z rúk úradníkovi u pani prezidentky,“ vyhlásil predseda SaS.

Strana napokon v parlamente podporila neskorší, septembrový termín predčasných volieb. Vzhľadom na to, že septembrová schôdza parlamentu by mala byť už len slávnostná a v priebehu leta sa riadne schôdze Národnej rady (NR) SR neplánujú, Sulík neočakáva v parlamente väčšie problémy, než by nastali v prípade skoršieho, júnového volebného termínu.

Priznáva však, že množstvo bodov programu májovej parlamentnej schôdze je motivovaných prioritne predvolebnou kampaňou. „Áno, táto schôdza má 250 návrhov. Nech národ vidí, akých komediantov si zvolil do Národnej rady,“ pripustil Sulík. Tvrdí však, že žiadne veľké škody by nastať nemali. „Môžete prísť s návrhom na 500 eur za hlas alebo s notárom overeným podpisom na pozeranie porna. Tie návrhy nemajú šancu na to, aby prešli. Je to iba sebaprezentácia poslancov,“ vyhlásil predseda SaS.

SaS podľa Sulíka v tejto chvíli neplánuje vlastného prezidentského kandidáta, uvažuje skôr o podpore Zuzany Čaputovej. "Samozrejme, musí sa rozhodnúť opätovne kandidovať," uzavrel Sulík.