Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Publicistika

SULÍK: Vďaka postoju SaS máme vládu so šancou dokončiť volebné obdobie

Richard Sulík v TASR TV Foto: TASR TV

Nie je podstatné, kto predloží odškodňovací zákon, dôležité je, aby bol čím skôr prijatý, povedal v TASR TV Richard Sulík.

Bratislava 27. apríla (Teraz.sk) – Šance kabinetu Eduarda Hegera (OĽaNO) dovládnuť až do konca riadneho volebného obdobia sú podľa lídra SaS a ministra hospodárstva Richarda Sulíka výrazne vyššie, ako by tomu bolo v prípade pretrvávania pôvodnej vlády pod vedením Igora Matoviča (OĽaNO). K zmene vlády podľa neho prišlo aj vďaka SaS. „Keď bolo potrebné zaujať zásadný postoj, necúvnuť a neuhnúť, tak sme to spravili. Keby nebolo nás, k tej zmene by nedošlo,“ povedal Sulík v diskusii na TASR TV.

Novosť vlády podľa neho nie je v tom, že by sa výrazne obmenili jej členovia, ale v posune najdôležitejších kompetencií smerom k Eduardovi Hegerovi. „Nakoniec štrnásť členov zo šestnástich sú tí istí, ale došlo k dôležitým zmenám, ktoré vytvorili predpoklady na to, aby sme mohli dovládnuť celé volebné obdobie,“ konštatoval Sulík.

Kabinet podľa neho pracuje v menej napätej atmosfére a rozhoduje sa konsenzuálnejšie. Za perspektívne posilnenie vládneho kabinetu Sulík považuje aj nového ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského (nom. OĽaNO). „Osobne ho nepoznám, ale jeho výsledky po prvých týždňoch nie sú zlé,“ povedal Sulík.

Každý pondelok sa stretáva s premiérom a predsedami koaličných strán, kde je šanca vydiskutovať si citlivé témy aj s Igorom Matovičom. „Vzťahy musia byť korektné a bohate stačí, ak budú pracovné,“ tvrdí Sulík.



Práve minister financií Matovič prevzal do svojej agendy prípravu odškodňovacieho zákona, ktorý Sulíkovi už tri krát na vláde neprešiel. „Hlavne nech ho už vyrieši. Čakajú na to desaťtisíce podnikateľov, ktorí boli poškodení opatreniami, ktoré vláda musela prijať. Nie je podstatné, kto to predloží, dôležité je, aby to tu už bolo. Keď si to Igor Matovič zobral na zodpovednosť, tak ho v tom podporíme,“ tvrdí líder SaS.

Dodáva, že nad rámec bežnej agendy vytvorili svojho času napríklad covidový semafor na regionálne nastavenie protipandemických opatrení a aj keď ho vláda neprijala, bol neskôr inšpiráciou pri tvorbe covid automatu na ministerstve zdravotníctva. „Covid automat možno mohol byť skôr a mohli sme mať menej mŕtvych. Ale keby nebolo SaS a našej iniciatívy s covid semaforom, tak by možno covid automat, ktorý napokon predložil minister zdravotníctva, dodnes nebol,“ povedal Sulík.

Otázka pre Richarda Sulíka: Ako má fungovať odškodňovací zákon?
-Keď chcete kohokoľvek odškodniť, musíte do Európskej komisie poslať tzv. schému a Európska komisia vám to musí schváliť, lebo ide o štátnu pomoc. A na to, aby ste tam tú schému mohli poslať, potrebujete zákon. My (na ministerstve hospodárstva) doteraz odškodňujeme štyri skupiny, to sú nájmy, športovci, nepravidelná autobusová doprava a umelci. Na každú vec sme potrebovali samostatný zákon. Preto sme navrhli univerzálny odškodňovací zákon, tzv. splnomocňujúci, ktorý potom umožní flexibilne na každú jednu skupinu poslať samostatnú schému do Bruselu.-


Líder SaS neočakáva žiadne veľké zmeny v programovom vyhlásení novej vlády. Prepracovanie programového vyhlásenia by si podľa neho vyžadovalo týždne vyjednávaní a všetky ministerstvá by teraz potrebovali skôr pokoj na prácu na doterajších programových cieľoch.

„Pripravujeme sa na Expo výstavu, ktorá bude od 1. októbra v Dubaji. Robíme na národnej vodíkovej stratégii, ešte tento rok chceme spustiť Mochovce, tretí blok,“ naznačil aktuálne priority ministerstva hospodárstva. Rezort by podľa neho mohol fungovať „bezpapierovo“ a rôzne súčasti ministerstva, aktuálne rozdelené v rôznych budovách, by bolo lepšie koncentrovať pod jednu strechu. „Chceme v spolupráci s ministerstvom zahraničných vecí reformovať našu ekonomickú diplomaciu,“ naznačil Sulík.

„Pre mňa je dôležité, aby som mohol v kľude viesť ministerstvo hospodárstva, Braňo Gröhling, aby sa mohol venovať školstvu a Ivan Korčok zahraničným veciam. Ja osobne sa plánujem bývalým konfliktom venovať čím menej,“ priznal Sulík.


Vyhostenie diplomatov a Sputnik V


Svojho ministra zahraničných vecí sa v prípade rozhodnutia o vyhostení troch ruských diplomatov v súvislosti s kauzou Vrbětice zastal. „Podporiť Českú republiku, čo je nám najbližšia krajina a sedemdesiat rokov sme boli v jednom štáte, považujem za správny krok,“ povedal Sulík, podľa ktorého je Ivan Korčok mimoriadne skúsený diplomat.

Predseda SaS však podporuje aj snahu ministra zdravotníctva spriechodniť na Slovensku očkovanie ruskou vakcínou Sputnik V pre tých občanov, ktorí o to majú záujem. „Vakcína Sputnik V je v stave zachraňovať ľudské životy a je treba spraviť všetko preto, aby ju mohli použiť aj občania Slovenska. Trochu tlačí čas jej expirácie, ktorý je v júli,“ poznamenal Sulík.


Núdzový stav a referendum


Čo sa týka núdzového stavu, poslanci SaS podľa Sulíka nie sú proti tomu, aby sa v prípade zhoršenia pandemického stavu vyhlásil znova, ale v aktuálnej situácii preferujú jeho nepredlžovanie. Riešenie formou prijatia špeciálneho pandemického zákona, ako to urobili v Českej republike, by však podporili.

Referendové aktivity opozície podľa Sulíka súvisia s jej normálnou snahou odstaviť od moci aktuálnu koalíciu a nahradiť ju. „Nie je na tom nič prekvapivé,“ poznamenal. Zároveň upozornil, Ústavný súd (ÚS) SR ešte nikdy neprijal k referendu o skrátení volebného obdobia meritórne stanovisko. Prezidentka Zuzana Čaputová to podľa Sulíka môže zmeniť, ak využije svoje právo predložiť referendovú otázku na posúdenie ÚS SR. „Osobne očakávam, že tak spraví,“ povedal Sulík.

Ak referendum prebehne a bude úspešné, poslanci SaS budú podľa neho v Národnej rade (NR) SR hlasovať o skrátení volebného obdobia v súlade s rozhodnutím ľudí v referende. „V SaS si priamu demokraciu ctíme a poslanci SaS zahlasujú za výsledok, ktorý vzíde z referenda,“ podčiarkol predseda SaS.