Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Publicistika

SULÍK: Verejné financie sa konsolidovať musia, ale nie zvyšovaním daní

Richard Sulík v TASR TV Foto: TASR TV

SaS je ochotná podporiť zmenu ústavy, ktorá by umožňovala referendum o skrátení volebného obdobia, ale nie narýchlo a chaoticky, povedal v TASR TV R. Sulík (PODCAST a VIDEO).

Bratislava 14. júla (Teraz.sk) – Deficit štátneho rozpočtu, vrátane štrukturálneho deficitu, dosiahol v časoch pandémie koronavírusu obrovské rozmery a nevyhnutnosťou budú masívne kroky smerom ku konsolidácii verejných financií. Napriek tomu bude SaS vetovať akékoľvek zvyšovanie daní, vrátane návrhov na zvyšovanie DPH. V diskusii na TASR TV to povedal predseda SaS a minister hospodárstva Richard Sulík.

„Máme veľmi jasne stanovené, čo sú naše červené línie. Sú to povinné kvóty na migrantov a vyššie dane,“ odpovedal Sulík na otázku, aké limity má ambícia SaS pôsobiť vo vláde Eduarda Hegera až do konca riadneho volebného obdobia.

Podľa Sulíka je chybou považovať zvyšovanie daní automaticky za konsolidáciu verejných financií. Naopak, niekedy sa podľa neho dá dosiahnuť vyšší výnos aj pri znížení sadzby dane. „Nebudeme súhlasiť napríklad ani s vyššou DPH. Rozpočet treba konsolidovať, tak, holt, vláda bude šetriť,“ vyhlásil Sulík.

Zároveň upozornil, že posledné navýšenie štátneho rozpočtu automaticky neznamená, že sa všetky peniaze reálne minú. „Vláda tie peniaze zďaleka neminula a ja dúfam, že ani neminie, je tam veľa rôznych rezerv,“ povedal.


SaS by za vhodné opatrenie na podporu ekonomiky považovala úplné uvoľnenie odpisov a po konsolidácii verejných financií by sa chcela vrátiť aj k myšlienke 19 percentnej rovnej dane. Strana pripravuje druhé kolo „podnikateľského kilečka“, teda nový súbor opatrení na zníženie byrokracie v podnikaní. Ministerstvo hospodárstva tiež vytvorilo internetovú stránku vesmirpodpory.sk, kde sa môžu podnikatelia oboznámiť so všetkými formami podpory z verejných zdrojov, od eurofondov až po štátnu pomoc.



„Opakovane sme navrhli univerzálny odškodňovací zákon. Tri krát sme ho navrhli a tri krát na vláde neprešiel. Po vzniku vlády Eduarda Hegera sa nový minister financií, Igor Matovič, vyjadril, že si to berie na starosť“ pripomenul Sulík.


Sto dní vlády


Prvých sto dní Hegerovej vlády podľa neho ukazuje šancu na funkčné vládnutie. „Spôsob vedenia rokovaní a riešenia názorových rozdielov je omnoho kľudnejší, kultivovanejší a čo je veľmi dôležité, omnoho častejšie sa dopracujeme k spoločnému riešeniu,“ povedal.

Napriek tomu nie je proti tomu, aby sa ľudia k otázke skrátenia volebného obdobia vyjadrovali v referende. „Vždy sme hovorili, že výsledky platného referenda budeme považovať za záväzné. Teraz Ústavný súd (ÚS) SR rozhodol tak, ako rozhodol. Môj názor na to je iný, ale ja nie som ústavný expert,“ reaguje Sulík.

„Zároveň ÚS SR odkázal Národnej rade, že ak chceme robiť referendum, máme zmeniť ústavu,“ konštatoval Sulík s tým, že ani takýto krok SaS principiálne neodmieta. „Ale predsa nemôžeme ústavu, čo je základný zákon, meniť z večera do rána. Zriaďme pracovnú skupinu, nech pripravia návrh, ten nech ide do pripomienkového konania, na legislatívnu radu. Štandardným spôsobom, ako sa to má robiť. Ak bude návrh dobrý, radi ho podporíme,“ vyhlásil Sulík s tým, že celý proces by sa mohol stihnúť do konca roka.

Na otázku, či by SaS bola prípadne ochotná prijať do svojho poslaneckého klubu niektorých aktuálnych predstaviteľov strany Za ľudí, ak by rozhovory o budúcnosti tejto strany stroskotali, Sulík odpovedal, že je príliš hypotetická. „Jediné, čo na to môžem povedať, je, že s Máriou Kolíkovou si dobre rozumiem, tak isto ako s mnohými inými členmi vlády. Uvidíme, vývoj je naozaj veľmi rýchly. Neviem povedať, čo sa tohto týka, ako bude vyzerať napríklad september,“ uzavrel predseda SaS.