Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Publicistika

T. DRUCKER: Vplyv Penty odmietam, siahli sme len po šikovnom človeku

Na snímke minister zdravotníctva Tomáš Drucker. Foto: TASR - Michal Svítok

V dokumente o výstavbe novej bratislavskej univerzitnej nemocnice sa ako autorka objavila exzamestnankyňa Penty Kišková. Na otázky v tejto súvislosti odpovedal minister zdravotníctva T. Drucker.

Bratislava 5. apríla (TASR) - V ministerskom dokumente o výstavbe novej bratislavskej univerzitnej nemocnice sa ako autorka objavila bývalá zamestnankyňa skupiny Penta Jana Kišková. To, že by Penta zasahovala do ministerského konkurenčného projektu, vylučuje investičná skupina aj ministerstvo. Na otázky TASR a portálu Aktuality.sk dnes po vláde odpovedal šéf rezortu Tomáš Drucker (nominant Smeru-SD).



Vláda dnes rokovala o výstavbe novej Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB). Autorka vládneho dokumentu prišla priamo z Penty, nevnímate to ako konflikt záujmov?

V prvom rade chcem povedať, že nie je autorom tohto dokumentu. Je jedným zo spoluautorov, ktorý pracoval na veciach týkajúcich sa analýzy územných plánov, územného konania, technicko-administratívnych vecí týkajúcich sa infraštruktúry. Nevnímam to takýmto spôsobom.

Pani Kišková odišla z tejto spoločnosti, v minulosti pracovala na obdobných projektoch pre Bratislavský samosprávny kraj (BSK). Vnímame ju ako človeka, ktorý sa rozumie danej problematike. Môže to budiť práve v dôsledku toho, že pracovala pre Pentu, nejaký záujem, ale je úplne normálne, že niekto odchádza z IBM do HP, niekto z Microsoftu do Oraclu a podobne. Ak je to skúsený človek a máme o neho záujem, tak sme ho prejavili o tohto človeka, aby nám pomohol s technickou otázkou posudzovania územných plánov, ktoré sú k dispozícii v rámci lokalít v Bratislave, ktoré sú vhodné, čo je potrebné urobiť, aké kroky.

Pani Kišková určite nepracovala na koncepcii medicínskej. Na tom pracoval iný tím, predovšetkým z medicínskej oblasti v spolupráci s LF UK, SZU, SAV. Nepracovala ani na matematickom modeli, na tom pracoval Inštitút zdravotnej politiky. Na projekte pracovalo asi 20 ľudí, ktorí boli naši kmeňoví zamestnanci, v spolupráci aj s tretími stranami. Chápem, že je to asi zaujímavé, ale vytvárať v tomto konštrukt je podľa mňa zbytočné, aj to vrhá potom nezmyselný tieň na dobre urobenú prácu, za ktorú sa chcem poďakovať všetkým, ktorí na tom robili.

Pani Kišková pol roka pracovala na projekte nemocnice Bory, ktorá je konkurenciou pre štátnu nemocnicu. Chceli ste získať know-how Penty? Ako ste na ňu prišli?

Pani Kiškovú poznám od roku 2010, kedy v rámci BSK, keď sa pripravoval zámer športového oddychového areálu, tak isto pracovala na obdobných veciach. Poznám jej prácu odtiaľ. Keď sme sa dozvedeli, že pani Kišková chce odísť, tak sme po nej siahli. Ak s tým môže mať niekto problém, tak si myslím, že skôr druhá strana, ale my sa snažíme správať veľmi korektne. Nás nezaujíma v tomto ohľade spoločnosť Penta, aký má záujem. My sme sa potrebovali vyrovnať s našimi problémami a siahli sme po človeku, ktorý má skúsenosti v tejto oblasti.

O vplyve Penty v zdravotníctve sa hovorí minimálne od presadzovania reformných zákonov Rudolfa Zajaca. Neobávate sa, že keď na takéto významné projekty beriete ľudí priamo z Penty, potvrdíte, že nejaký vplyv bude?

Máte pocit, že Rázsochy sú v prospech Penty? Keby sme nerobili Rázsochy, tak by som skôr povedal, že môže niekto povedať, že sme nejakým spôsobom napomáhali Pente uvoľniť priestor, to znamená, ja si to vôbec nemyslím.

Rázsochy nie sú v prospech Penty, bolo by to tak, keby sa nepostavili. Veríte tomu, že Rázsochy naozaj postavíte?

Určite. Inak by som do toho nešiel.

Na Rázsochách sú problémy s pozemkami, to nevidíte ako prekážku?

Všade máme problémy. V dokumente sú popísané niektoré veci, s pozemkami sú absolútne minimálne problémy. Je tam zhruba 130 pozemkov, z toho asi sedem bolo vyvlastnených, dva sú problematické. Nevidíme v tom problém. Problém by bol nestavať Rázsochy, lebo v takom prípade by padlo stavebné povolenie a nebolo by rozhodnutie o pokračovaní, tak by sme dostali povinnosť odstrániť stavbu, čo sú obrovské peniaze, a nemali by sme nič. Pre nás sú Rázsochy niečím, čo je najefektívnejšie z hľadiska všetkých vyvolaných nákladov. To, že budeme musieť možno časť stavby zbúrať, okej, tak to urobíme. Ale obstarávať nový pozemok za 20 až 30 miliónov eur, zároveň zaplatiť 20 miliónov eur za odstránenie stavby sa mi zdá priveľký náklad v porovnaní s tým, že môžeme dnes efektívne vybudovať modernú nemocnicu s komplet teoretickými ústavmi a pomerne najrýchlejšie.

Ako to bude vnímať verejnosť, keď pani Kišková odišla na konci januára z Penty a na druhý deň už pracovala pre UNB?

Bude to vyzerať, ako to vyzerá. Siahli sme po šikovnom človeku, ktorý bol ochotný prejsť k nám. Mnohí ľudia prišli na ministerstvo z rôznych častí a kútov. To, že vám vadí, že je to práve z Penty, by nás malo tešiť, že sme získali schopného človeka, ale celé to postavíme do svetla, že Penta je nejakým spôsobom zasa zainteresovaná na Rázsochách. Ak by sa nestavali Rázsochy, potom by sme mohli hovoriť o tom, či je to v prospech Penty. Nemyslím si, že stavanie Rázsoch je v prospech Penty. Už s tým nič neurobím. My sme pani Kiškovú nijakým spôsobom nezatĺkali, bola na všetkých pracovných stretnutiach.

Môžete vylúčiť, že Penta cez pani Kiškovú vplýva na projekt štátu?

Absolútne to vylučujem ako nezmysel.