Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Publicistika

Talianka zasypaná lavínou v hoteli: Išlo o prežitie

Vincenzo Forti a Giorgia Galassiová, ktorí prežili pád lavíny na taliansky hotel Rigopiano. Foto: TASR/AP

Giorgia Galassiová sa podľa svojich slov snažila zvládnuť hodiny temnoty bez náznaku záchrany a myslela si pritom, že je v hoteli uväznená po jednom z mnohých zemetrasení.

Giulianova 25. januára (TASR) - Žena, ktorá prežila pád lavíny na stredotaliansky horský hotel Rigopiano, dnes povedala, že až po svojej záchrane sa dozvedela, že bola pochovaná pod tonami snehu.

Giorgia Galassiová sa podľa svojich slov snažila zvládnuť hodiny temnoty bez náznaku záchrany a myslela si pritom, že je v hoteli uväznená po jednom z mnohých zemetrasení, ktoré postihli v posledných mesiacoch stredné Taliansko.

Pre tlačovú agentúru Associated Press (AP) dnes v dome svojich rodičov povedala, že by si nikdy nepomyslela, že za tú skazu okolo nej v hoteli Rigopiano môže lavína.

"Nevedeli sme to, až kým nám to nepovedali hasiči," uviedla Talianka. "Celý čas sme si mysleli, že to spôsobilo veľmi silné zemetrasenie," dodala.

Galassiová a jej priateľ Vincenzo Forti patrili k 11 ľuďom, ktorých po lavíne z 18. januára vytiahli živých. Najmenej 25 ďalších ľudí zahynulo a štyria sú stále nezvestní. Nachádzajú sa niekde pod snehom a troskami v horskom regióne severovýchodne od metropoly Rím.



Dvojica opísala svoje utrpenie v obývačke Galassiovej rodičov v meste Giulianova na pobreží Jadranského mora. Partneri vyhlásili, že boli vydesení, ale vedeli, že budú v poriadku, lebo na uhasenie smädu mali sneh.

"Brali sme si z neho a dávali do úst. Niekedy sme (v ňom) našli sklo a blato. Ale išlo o prežitie," vysvetlila žena.

Podľa jej slov počuli záchranárov prvýkrát okolo 11.00 h v piatok 20. januára - takmer dva dni po páde lavíny, keď sa rozprávali s jednou návštevníčkou hotela, ktorá bola neďaleko uväznená pod snehom spolu so svojím synom.

"A keď som počula, že sa s niekým rozpráva, zakričala som: 'S kým sa rozprávaš?' Odpovedala: 'Rozprávam sa s Maurom, je záchranár. Prišli nás zachrániť.' Povedali, aby sme zostali pokojní, že nás odtiaľ vytiahnu von," opísala situáciu Galassiová.

A dodala: "Vtedy sme začali kričať a búchať, aby nás bolo počuť. A po chvíli sa prišiel (záchranár Mauro) porozprávať aj s nami."