Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Publicistika

Teplé počasie vylákalo ľudí do prírody

Veľká Homola 18. 4. 2020 Foto: Nikola Pospíšilová

V seriáli Články študentov Fakulty masmediálnej komunikácie Univerzity Cyrila a Metoda o koronavíruse ponúkame pohľad do regiónov sprostredkovaný nastupujúcou generáciou žurnalistov.

ZÁPADNÉ SLOVENSKO/ TRNAVA 18. apríla - Teplé počasie, ktoré so sebou priniesla jar láka do prírody veľké množstvo ľudí. Úrady však odporúčajú pre koronavírus zdržiavať sa najmä doma.

Pre pandémiu pretrvávajú opatrenia, ako napr. zatvorené školy a škôlky, úrady či nákupné centrá. Každý je povinný zakrývať si nos a ústa rúškom. Mnohí zamestnávatelia zaviedli pre svojich zamestnancov prácu z domu. Napriek tomu, že ulice v mestách sú citeľne prázdnejšie, neplatí to o parkoch, či lesoch.

Veľká Homola – Najdôležitejšie je mať cieľ cesty
V sobotu 18. 04. 2020 bolo na malokarpatskej Veľkej Homoli niekoľko desiatok ľudí. Medzi tými, ktorí sa vybrali za turistikou sme stretli aj pána Martina, ktorý sa vybral s dcérou na vzduch. „Prišli sme sa nadýchať čerstvého vzduchu, síce máme nasadené rúška, ale predsa len človek potrebuje vyjsť von. V okolí je i mnoho lesov, ktoré sú prázdnejšie, ale my potrebujeme mať na cestách cieľ, preto sme sa vybrali na Homolu.“

Infektológ: Do prírody áno, za každých okolností však s rúškom
Podľa infektológa profesora Pavla Jarčušku má pohyb vonku na vzduchu jednoznačne význam. Dodáva tiež, že za daných podmienok, iba pri zachovaní stanovených opatrení. uviedol to pre košický Korzár.

„Pohyb v prírode je pozitívny, ale iba tam, kde sú počty ľudí minimálne. Pokiaľ je človek sám, či už ide pešo alebo na bicykli, určite to nie je problém. K prenosu ochorenia ale stačí, ak prejdete okolo chorého, ktorý si kýchne alebo zakašle. Preto ak sa už niekto rozhodne ísť do lokalít, ako je napríklad Veľká Homola, tak len s rúškom alebo šatkou,“ povedal. Pokiaľ ide turista do lesa, kde chodí málo ľudí, mal by mať tieto ochranné prostriedky stále poruke. „Keď uvidíte človeka pred vami, treba si rúško nasadiť.“ Jarčuška pripomenul, že do prírody by nemali chodiť vôbec ľudia v karanténe. Na záver doplnil, že slnko zohráva úlohu aj pri imunite človeka.