Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Publicistika

Thaiboxer VLADO MORAVČÍK: Súboj s Tomim Kidom? Vôbec sa tomu nebránim

Viacnásobný majster sveta v thajskom boxe Vladimír "Dracula" Moravčík v štúdiu Tablet TV. Foto: Tablet TV

Majster sveta v thajskom boxe Vladimír Moravčík ma prezývku Dracula. Vznikla v Hongkongu a keďže jeho zápasy sa nezaobídu bez krvi, prischla mu už natrvalo. Aj o tom rozprával v štúdiu Tablet TV.

Bratislava 28. januára (Teraz.sk) – Hoci v thajskom boxe dosiahol vlani pomyselný strop, ukončiť aktívnu kariéra sa ešte nechystá. Banskobystričan Vladimír Moravčík má pred sebou nové výzvy, o ktorých sa rozhovoril v televíznom štúdiu Tablet TV. Okrem toho sa myšlienkami vrátil k svojim začiatkom v ringu, prezradil, ako sa „dopracoval“ k prezývke Dracula, porozprával o netradičných rituáloch v tomto športe a trochu sme nazreli aj do jeho súkromia.

Vladimír Moravčík začal koketovať s thajským boxom až keď mal 21 rokov, čiže pomerne neskoro. Prvýkrát s ním prišiel do styku na základnej vojenskej službe. „Presne tak, v Žiline, kde som si vojnu odkrútil, sme ho mali ako kurz sebaobrany, a práve tam som k tomuto športu prvýkrát pričuchol. Po návrate z vojenčiny som sa dozvedel, že sa mu zhodou okolností venuje aj môj sused, ktorý ma naň definitívne zlanáril,“ rozhovoril sa slovenský thaiboxer, ktorý sa v mladosti najintenzívnejšie venoval futbalu, no cudzia mu nebola ani gymnastika, basketbal či plávanie.

Pozrite si celú televíznu debatu s Vladimírom Moravčíkom:



Dracula, ako znie dlhoročná prezývka Vlada Moravčíka, absolvoval do dnešného dňa v profiringu 85 duelov, z ktorých bolo až 78 víťazných. Okrem štyroch titulov majstra sveta má na svojom konte aj tri tituly majstra Európy a dva interkontinentálne tituly, čo ho dozaista stálo množstvo síl a boľačiek. Aké vážne zranenia ho v doterajšej kariére neobišli? „Je pravda, že veľakrát som sa zobúdzal neuveriteľne ubolený, s rozkopanými nohami a s otázkami v hlave ,načo to je dobré?´ Túžba po ďalších víťazstvách ma však vždy presvedčila ísť ďalej a nevykašlať sa na to. Čo sa týka výpočtu zranení, išlo len o drobnosti, ako sú monokle či tržné rany, dlhšie som pauzoval akurát pre problémy s rebrami alebo kvôli prasknutej sánke. Nešlo teda o nič vážne,“ vysvetlil Moravčík.

Veľmi dobrým kamarátom nášho úspešného thaiboxera je jeho populárny krajan Tomi Kid Kovács, ktorý pre zmenu takmer celý svoj doterajší život zasvätil klasickému boxu. Čo by povedal na súboj v ringu práve s ním? „Ak by išlo o klasický box, tak určite by mal v tomto meraní síl navrch Tomi, keďže rukám sa venuje celý život, kým ja, ako thaiboxer, musím byť komplexný, čo znamená, že počas kariéry som zväčša trénoval údery rukami, lakťami a kopy nohami s kolenami. Priateľskému zápasu by som sa však vôbec nebránil a som si istý, že párkrát by som ho potriafal,“ smial sa dobre naladený 35-ročný rodák z Banskej Bystrice.

Monokle mu maskuje manželka


Ako sme už spomenuli, Vladova prezývka znie Dracula. „Vznikla pred pár rokmi, keď som bojoval o jeden z titulov v Hongkongu. Číňania majú vo zvyku každému dať nejakú prezývku a keďže ja som v tom čase ešte žiadnu nemal, odvodili ju z môjho krstného mena. Napokon mi definitívne prischla aj z toho dôvodu, že som obľuboval boj lakťami, takže krv na mne či na súperovi nebola počas mojich zápasov ničím výnimočným. Už sa tej prezývky asi nezbavím a ani nechcem, práve naopak, je to moja značka,“ ozrejmil.

Od začiatku thaiboxerskej kariéry sú najväčšou oporou Vlada Moravčíka jeho najbližší. Azda najväčšou je manželka Petra, ktorá sa pri svojej polovičke už neraz zmenila na vizážistku a maskovala mu monokle. "Pochopiteľne, že je pre mňa obrovská opora, rovnako ako môj otec s bratom, ktorí nechýbajú na žiadnom zápase. Vždy najviac sa však smejem na mojej mame, ktorá ma už pätnásť rokov od thajského boxu odhovára a po každom jednom súboji sa ma namiesto toho, ako som dopadol, pýta, kedy s tým skončím. Vždy jej poviem, že nech sa nebojí, už to dlho trvať nebude,“ dodal Vladimír Moravčík.