Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Publicistika

TOMÁŠ: Pri opatreniach proti zdražovaniu politikárčiť nebudeme

Erik Tomáš v TASR TV Foto: TASR TV

Vláda už nemá energiu riešiť potreby ľudí a firiem. Mnoho ľudí sa môže dostať na okraj sociálnej priepasti a firmy môžu prepúšťať, povedal v TASR TV E.Tomáš (Hlas-SD). (správa, PODCAST, VIDEO)

Bratislava 26. augusta (Teraz.sk) – Ak budú vládne opatrenia naozaj riešiť problémy spojené s energetickou krízou alebo vysokou infláciou, získajú v parlamente aj podporu poslancov z Hlasu-SD. V TASR TV to povedal podpredseda strany Erik Tomáš.

Vláda podľa neho stratila dva mesiace riešením vzájomných sporov a nemá už energiu na riešenie potrieb ľudí a firiem. V oblasti prijímania opatrení na zníženie dôsledkov zdražovania energií a tovarov preto podľa Tomáša za susednými európskymi štátmi zaostávame. „Mnoho ľudí sa môže dostať na okraj sociálnej priepasti a firmy môžu prepúšťať,“ upozornil s tým, že sa to vo viacerých prípadoch deje už dnes.

Hlas-SD podľa Tomáša z opozičných lavíc predkladá návrhy opatrení na každej parlamentnej schôdzi a je pripravený pragmaticky pristúpiť aj k návrhom vlády. „Samozrejme, ak by išlo o rozumné a racionálne opatrenia, tak by sme nepolitikárčili,“ podčiarkol.



Ak sa však vláda dostane do menšinového postavenia, na paušálnu podporu Hlasu-SD sa spoliehať nemôže. „Napríklad príde do parlamentu zákon o štátnom rozpočte. Ak bude taký antisociálny, ako ho vláda robí posledné dva roky, tak by to bol prvý veľký problém,“ naznačil Tomáš.

Trvalo udržateľným riešením vládnej krízy by podľa neho nebolo ani to, ak by Igor Matovič (OĽANO) akceptoval ultimátum SaS a vrátil sa do parlamentu. Ešte menšiu stabilitu bude mať podľa neho vládny kabinet v prípade, že ministri za SaS vládu opustia a ocitne sa v menšinovom postavení. „Musíme počkať na definitívne rozuzlenie problému, či SaS reálne odíde z vlády. Ale potom nám pripadá férové aj voči občanom, aby sa predseda vlády postavil pred parlament a požiadal o dôveru. Aby sa ukázalo, či má tých 76 hlasov,“ vyhlásil Tomáš.



Na otázku, či sa nesnažia vylákať premiéra do riskantného hlasovania, ktoré nie je povinný iniciovať, Tomáš odpovedal, že to nie je žiadna pasca ani hra, ale férové riešenie. Hlasovanie o dôvere vláde by totiž prinútilo poslancov ukázať, aký majú k aktuálnemu kabinetu reálny postoj a či má vláda v parlamente dostatočnú podporu na dlhodobé fungovanie. „Vyfarbili by sa niektorí poslanci. Poslanci Za ľudí by napríklad museli zahlasovať za dôveru vláde možno s poslancami z ĽSNS, možno s odídencami z ĽSNS,“ naznačil Tomáš.

Osobne pokladá za jediné skutočné a férové riešenie patovej situácie predčasné parlamentné voľby. Ak ich aktuálne znenie ústavy neumožňuje, treba zmeniť samotnú ústavu. „Rešpektujem nález Ústavného súdu SR, ale v demokratickej krajine by ústava naozaj mala obsahovať možnosť, aby o skrátení volebného obdobia mohli ľudia rozhodnúť v referende, alebo mali túto možnosť samotní poslanci,“ konštatoval.

Ak bude mať hlava štátu vôľu, nemusí zákonné lehoty využiť v maximálne možnej dĺžke a môže referendum vypísať na deň komunálnych a regionálnych volieb. „Strana Hlas-SD podporila referendum s dvoma otázkami, ktoré sú momentálne na stole u pani prezidentky. Ale stále si myslíme, že priamočiarejšou cestou by bolo, ak by sa dosiahla zmena ústavy v parlamente. A potom sa hľadalo 90 hlasov aj na predčasné voľby,“ uzavrel Tomáš.

Otázka pre Erika Tomáša
Má Hlas-SD nejaké spoločné odporúčania pre regionálne štruktúry v komunálnych a regionálnych voľbách?

-Naše predsedníctvo už dávnejšie prijalo rozhodnutie pre akékoľvek voľby. Vylučujeme len spoluprácu s OĽANO a ĽS NS. Inak si môžu štruktúry v regiónoch vytvárať s inými stranami koalície aké chcú.

Postavili sme Braňa Becíka ako kandidáta v Nitrianskom samosprávnom kraji, Róberta Suju v Košickom kraji, Petra Slyška v Žilinskom kraji, v Trenčíne Jaroslava Bašku, v Banskej Bystrici Ondreja Luntera a v Prešove Michala Kaliňáka. Roky pôsobí v samospráve a je to výborný kandidát. K Bratislave sa vyjadríme v najbližšom čase.-