Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Publicistika

E. TOMÁŠ: Vládni poslanci sú z raketového štartu Hlasu-SD nervózni

Erik Tomáš v Tablet.tv Foto: TABLET.TV

Na reformu justície ministerky spravodlivosti Kolíkovej máme iný názor ako Smer-SD. Nevylučujem, že ju podporíme, povedal v TABLET.TV nezávislý poslanec Erik Tomáš (Hlas-SD).

Bratislava 17. septembra (Teraz.sk) – Čerstvo zaregistrovaná strana Hlas-sociálna demokracia je podľa jedného z jej zakladateľov, poslanca Erika Tomáša, otvorená novým tváram a myšlienkam a v žiadnom prípade nie je politickým dvojčaťom Smeru-SD. „To, že to tvrdia vládni a koaliční poslanci, je súčasťou politickej stratégie, svedčí to o tom, že aj oni vnímajú raketový štart našej strany. Veď v prieskumoch dýchame na chrbát zatiaľ vedúcemu OĽaNO a cítiť tam už nervozitu,“ povedal 16. septembra v diskusii na Tablet.tv Tomáš.

„Podľa mňa je už na prvý pohľad vidieť určité rozdiely medzi Smerom-SD a Hlasom-SD. Prvý je v štýle politiky, druhý je v tom, že máme rastový a koaličný potenciál. A prichádzajú aj témy, na ktoré máme iné názory,“ tvrdí.

Napríklad reformu justície z dielne ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej (Za ľudí) Hlas-SD podľa Erika Tomáša principiálne neodmieta. „Na neštandardnú situáciu možno budú potrebné neštandardné nástroje. Tzv. optimalizáciu súdnej moci zaviedol ešte pán Lipšic a ukazuje sa, že také veľké odovzdanie právomocí do rúk justície a jej samosprávy možno nebolo úplne ideálne. K reforme chceme predkladať aj vlastné doplňujúce a pozmeňujúce návrhy, ale nevylučujem, že by sme reformu justície z dielne pani ministerky spravodlivosti podporili,“ vyhlásil.

Zároveň pripustil, že so Smerom-SD majú aj spoločné témy. „Aj u nás ostáva platiť absolútna ochrana sociálneho štátu a opatrení, ktoré sme prijali. Lebo aktuálni vládni politici ich začali rušiť,“ konštatoval.




S názorom lídra Smeru-SD Roberta Fica, podľa ktorého odchod jedenástich poslancov z klubu jeho strany oslabuje sociálnu demokraciu, Erik Tomáš zásadne nesúhlasí. „Prieskumy preferencií, aj politický vývoj potom, čo sme začali s vytváraním novej strany ukazuje, že tento náš krok sociálnu demokraciu posilňuje,“ povedal Tomáš.

„Podľa zákona má strana šesť mesiacov na vyzbieranie 10.000 podpisov na registráciu strany, nám sa za štyri týždne podarilo vyzbierať viac ako 94.000 podpisov,“ povedal s tým, že tento fakt dokazuje pozitívnu emóciu spájanú s novým politickým subjektom.


Budúcnosť novej strany


Do troch mesiacov po registrácii je strana zo zákona povinná usporiadať ustanovujúci snem. „Ideme ďalej krok po kroku, najprv sme zbierali podpisy, teraz sme stranu zaregistrovali a bude ustanovujúci snem, prídeme s programom. Tam sa navolia orgány strany. V predsedníctve strany chceme dosiahnuť mix skúsených a nových politikov,“ vysvetľuje poslanec.

Za súpera Hlasu-SD Tomáš nepovažuje Smer-SD, ale vládu Igora Matoviča, ktorá podľa neho vykonáva svoj mandát amatérsky a úplne prestáva zvládať krízu spôsobenú koronavírusom.


Koronavírus


Jarnú vlnu pandémie podľa neho Matovičova vláda po zdravotnej stránke zvládla, čo sa už nedá povedať o ekonomickom rozmere krízy. Rozhodne pritom odmieta tvrdenia, že za súčasné komplikácie pri prekonávaní krízy je zodpovedná ešte vláda Petra Pellegriniho.

„Som zvedavý, dokedy sa chcú vládni predstavitelia neustále vyhovárať na svojich predchodcov. Už pol roka sú vo vláde a začínajú už byť veľmi smiešni, toto im už verejnosť dlho veriť nebude. A keď tvrdia, že našli štátne hmotné rezervy prázdne, tak prázdne boli preto, že sa z nich vyexpedovalo všetko, čo sa vyexpedovať dalo. Nemôžeme predsa tvrdiť, že celý svet bol pripravený na pandémiu, iba Slovensko nie,“ reagoval na kritiku, že nová vláda v skladoch nenašla zdravotnícky materiál potrebný na boj s pandémiou.

„Na toto nebol pripravený nikto. Práve Peter Pellegrini a jeho dosluhujúca vláda urobila základné kroky pre ochranu obyvateľstva. Keby to vtedy neprijala, koronavírus by v prvej vlne urobil oveľa väčšiu paseku. A ak sa bavíme o zásobovaní, ešte dlho po nástupe vlády Igora Matoviča pristávali lietadlá so zdravotníckym materiálom objednávaným za vlády Petra Pellegriniho,“ tvrdí Tomáš.

Odmieta tiež, že aktuálne problémy regionálnych úradov verejného zdravotníctva spôsobila bývalá vláda. „Naozaj, prvá vlna sa vďaka obom vládam zvládla, ale potom prišlo leto, akési uspokojenie. Prečo pán Krajči a spol. nezačali pripravovať pracovníkov na to, aby vyhľadávali kontakty osôb, ktoré sú pozitívne? A zase to bude hádzať na nás a po pol roku vlády tvrdiť, že regionálne úrady neboli pripravené? Dávno mohol personálne tieto úrady posilniť,“ tvrdí Tomáš.

„Skôr to vyzerá, že túto vážnu krízu už nezvládajú. Pôsobia amatérsky, jeden deň niečo platí, druhý deň už nie. To, čo sa deje počas tejto druhej vlny je už jeden veľký zmätok a cirkus. Buď nech sa páni skonsolidujú, na to dostali mandát od voličov, alebo nech od toho idú preč,“ vyhlásil.

Z ekonomickej stránky bola podľa neho už prvá vlna pandémie zvládnutá zle. „Podľa rôznych európskych štúdií bola finančná pomoc na Slovensku doručovaná najpomalšie. Ak si porovnáme sumy, aké boli na ekonomickú stránku pandémie vynaložené v iných štátoch a u nás, tie sumy sú neporovnateľné. Na začiatku vláda vyhlasovala, že bude dávať na finančnú pomoc miliardu a pol mesačne a po šiestich mesiacoch je celková pomoc na úrovni pol miliardy,“ zhrnul Tomáš.


Odvolávanie ministrov


Na margo plánovaného iniciovania mimoriadnej schôdze parlamentu s cieľom odvolať hneď dvoch členov vlády, ministra financií Eduarda Hegera (OĽaNO) a ministra práce, sociálnych vecí a rodiny Milana Krajniaka (Sme rodina), Tomáš povedal, že sa zariadia podľa toho, či bude definitívne schválená legislatíva, ktorá ruší niektoré sociálne opatrenia bývalej vlády.

„Nie som zástancom častého využívania tohto inštitútu (vyslovovania nedôvery členovi vlády, pozn. Teraz.sk), lebo potom ho degraduje ako taký,“ povedal. „Lenže pri pánovi Krajniakovi musíme kričať. Táto jeseň bude o súboji o charakter sociálneho štátu. Dobre viete, že vláda oznámila rušenie viacerých sociálnych opatrení, ktoré sme v minulosti prijímali. A to aj napriek tomu, že sa svojho času pán Matovič aj pán Krajniak dušovali, že keď budú súčasťou vlády, nikdy nesiahnu na sociálne opatrenia z dielne predchádzajúcich vlád,“ povedal.

„Idú rušiť obedy zadarmo pre školákov a škôlkárov. Viete, ako ťažko sa zavádzali do praxe. A keď sa to napokon podarilo a podľa prieskumov ZMOS-u sa k teplým obedom dostalo o 25 percent detí viac, keď sa podarilo zamestnať stovky kucháriek a pomocných síl, rekonštruovať jedálne a kuchyne, ide sa to kvôli daňovému bonusu rušiť,“ tvrdí.

Minister Krajniak navrhuje na budúci rok nadpriemerne zvýšiť minimálnu mzdu a na Vianoce dôchodcom vyplatiť historicky najviac peňazí. V oboch prípadoch však platí, že zachovanie súčasnej legislatívy, ktorú bývalý parlament prijal v predvolebnom období, by dôchodcom a ľuďom poberajúcim minimálnu mzdu zaručilo ešte vyšší príjem. Túto legislatívu však bude parlament meniť.

„Nesúhlasíme s tým, že na riešenie krízy je potrebné prijímať opatrenia proti najslabším nízkopríjmovým skupinám občanov, alebo dôchodcom. Táto vláda zaťala 12 miliardovú sekeru a dosť peňazí bude mať aj z eurofondov,“ uzavrel Tomáš.