Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 17. apríl 2024Meniny má Rudolf
< sekcia Publicistika

TOMOVÁ: Diplomacia bola kedysi výsostnou doménou mužov

Na snímke Oksana Tomová. Foto: TASR.TV

O ženách v diplomacii diskutuje Pavol Demeš v relácii SVET s Oksanou Tomovou, riaditeľkou Odboru strategickej komunikácie a verejnej diplomacie na MZV a EZ SR.

Bratislava 2. decembra (TASR) – Takmer 50 percent zamestnancov Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR tvoria ženy, inak to však vyzerá na pozíciach stredného a vysokého manažmentu. „Na vyššej riadiacej úrovni, ako je úroveň štátnej tajomníčky a na úrovni generálnych riaditeľov sú momentálne štyri ženy, zatiaľ čo mužov je dvanásť. Na strednej úrovni však máme 30 žien a 46 mužov,“ spresnila O. Tomová.

„Slovensko má momentálne 11 veľvyslankýň a generálnych konzuliek, v blízkej budúcnosti sa však počet žien na týchto postoch bude meniť,“ uviedla O. Tomová. (viď. správa TASR nižšie)

Malo by byť našou povinnosťou sledovať trendy v rámci Európskej únie a osvojovať si jej výzvy. „Pre nás je dobrým príkladom Európska služba pre vonkajšiu činnosť, ktorá si vytýčila cieľ, a tým je 40 percent žien na riadiacich postoch,“ tvrdí slovenská diplomatka.

„Stále hovoríme o rovnosti a nerovnosti – ale ak o tom hovoríme, tak niečo asi nie je v spoločnosti v poriadku. Treba si ctiť princípy a hodnoty... Aj otázka rovnosti mužov a žien, otázka rovnosti príležitostí by mala dominovať v našej diskusii. Ak budeme rešpektovať pravidlá, nebudeme musieť riešiť tento problém,“ zdôraznila Tomová.




Stálou predstaviteľkou SR pri EÚ bude P. Vargová



Novou stálou predstaviteľkou SR pri Európskej únii sa od polovice januára 2021 stane Petra Vargová, súčasná generálna riaditeľka sekcie európskych záležitostí Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR. Po rokovaní vlády to oznámil minister zahraničných vecí Ivan Korčok (nominant SaS).

Vargovú označil za jednu z najkompetentnejších osobností slovenskej diplomacie. „Prakticky celý jej kariérny život je spätý s Úniou," zdôraznil Korčok. Pripomenul, že do júla 2020 bola Vargová zástupkyňou Petra Javorčíka, ktorý do októbra pôsobil ako stály predstaviteľ SR pri EÚ. Od jeho odchodu je tento post neobsadený. „Som rád, že prvýkrát na tomto poste bude pôsobiť žena," dodal šéf slovenskej diplomacie.