Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Publicistika

TRNAVA: Mesto na koronavírus reagovalo rýchlo

Mestské hradby a Bernolákova brána v Trnave. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

V seriáli Články študentov Fakulty masmediálnej komunikácie Univerzity Cyrila a Metoda o koronavíruse ponúkame pohľad do regiónov sprostredkovaný nastupujúcou generáciou žurnalistov.

Trnava 18. apríla (Teraz.sk) - Prvý prípad nákazy pacienta s koronavírusom COVID-19 sa na Slovensku objavil v piatok 6. marca 2020. Odvtedy uplynulo šesť týždňov. Vtedajší premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) preto na celom území Slovenska vyhlásil mimoriadnu situáciu, ktorá platila od 12.marca.

Mesto Trnava, na čele s primátorom Petrom Bročkom, reagovalo promptne a rýchlo. Hneď 16. marca boli upravené časy odchodov mestskej hromadnej dopravy a tiež bolo zrušené platenie za cestovné lístky. MHD Trnava tiež zaviedla pravidlá, aby cestujúci používali iba stredné a zadné dvere, a naopak, aby sedadlá za vodičom ostali prázdne.

Najzásadnejšie opatrenia musela prijať Fakultná nemocnica. Prvým krokom bolo vytvorenie hygienického stanu, cez ktorý musí prejsť každý návštevník nemocnice. V ňom mu pracovníci zmerajú teplotu a pacient podpíše čestné vyhlásenie, že nemá žiadnu cestovateľskú anamnézu a ani nebol v kontakte s nakazeným. Od 8. apríla má nemocnica aj možnosť testovania na vírus COVID-19 priamo z auta, ide o tzv. drive-in testovanie. Testovanie je možné aj pre samoplatcov.

Zamestnanci mesta Trnava v reakcii na epidémiu zriadili službu telefonickej linky pre osoby v núdzi. Na stránke mesta definujú, že táto služba je určená ,,osamelo žijúcim seniorom, ľuďom so zdravotným znevýhodnením, osamelým rodičom s deťmi a ľuďom v karanténe.“

Ostražitosť a dodržiavanie všetkých hygienických opatrení je veľmi dôležité aj vzhľadom na fakt, že počet pozitívne testovaných aj priamo v trnavskej nemocnici, pribúda. Trnavský kraj má celkovo už 88 nakazených osôb. V stredu 15.apríla minister zdravotníctva MUDr. Marek Krajčí potvrdil aj prvé úmrtie vo Fakultnej nemocnici v Trnave. Ochoreniu podľahol 89-ročný pacient.