Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Publicistika

TÝŽDENNÍK: Cirkus v parlamente, havária vrtuľníka a učiteľský štrajk

Foto: TASR
Eduard Kukan Foto: FOTO TASR/Štefan Puškáš

To najlepšie zo tohtotýždňových správ Teraz.sk glosuje Juraj Hrabko

Bratislava 9. septembra (Teraz.sk) – Tento týždeň rezonovali konflikt medzi predsedom parlamentu Andrejom Dankom a podpredsedníčkou NRSR a čerstvom matkou Luciou Ďuriš Nicholsonovou o vedenie parlamentu, havária záchranárskeho vrtuľníka pri Banskej Bystrici či blížiaci sa štrajk učiteľov.

Výber zo správ urobil šéfredaktor Teraz.sk Daniel Forgács, glosoval Juraj Hrabko.

R. KALIŇÁK: Po obetiach nešťastia aj v tejto chvíli pátrame


Desiatky záchranárov Horskej záchrannej služby, policajtov i hasičov prehľadávali okolie miesta tragického pádu vrtuľníka v Strelníkoch pri Banskej Bystrici. Na palube vrtuľníka Bell 429 zahynuli štyria ľudia, traja členovia posádky a 38-ročný pacient. K nehode vrtuľníka došlo krátko po 22.30 hod., keď záchranári naložili zranenú osobu-muža, ktorý spadol z kamenného zrázu. ...viac TU.

JH: „Mimoriadne tragická udalosť, keďže zahynuli aj tí, ktorí sa v Strelníkoch ocitli iba kvôli pomoci zranenému a inak by tam neboli. Nešťastie naozaj nechodí po horách, ale po ľuďoch. Česť ich pamiatke."
Na snímke kondolenčná kniha a fotografie posádky vrtuľníka zľava: pilot Ján Rušin, lekárka Patrícia Krajňáková a záchranár František Bartoš, ktorý havaroval neďaleko obce Strelníky, v centrále spoločnosti Air - Transport Europe v Poprade 8. septembra 2016.
Foto: TASR - Oliver Ondráš


E: Kukan: V Bratislave mala zrodiť rámcová dohoda o vývoji Európy


Europoslanec E. Kukan ocenil, že sa slovenskému premiérovi Robertovi Ficovi v období tesne po britskom referende o brexite podarilo presadiť myšlienku netradičného summitu, a dokonca mimo Bruselu....viac TU.

JH: „Očakávania od bratislavského procesu sú naozaj veľmi veľké a netreba sa tomu čudovať, keďže ich živia hlavne samotní politici. Ak to má byť tlak na to, aby závery summitu boli aj reálne, a nielen deklaratórne, potom to však vôbec neprekáža. Rečí už bolo naozaj dosť..



Csicsaia nahradil v poslaneckom kresle primátor Žiaru nad Hronom


Poslanca NR SR Gabriela Csicsaia (Most-Híd) nahradil v kresle poslanca primátor Žiaru nad Hronom Peter Antal (Most-Híd). Plénum parlamentu to potvrdilo hlasovaním a Antal zložil ústavou predpísaný sľub. Csicsai z parlamentu odišiel preto, že sa stal štátnym tajomníkom ministerstva pôdohospodárstva...viac TU.

JH: „Výmena poslancov súvisí so vznikom novej vládnej koalície SMER-SD, SNS a Most-Híd. Strana Bélu Bugára v nej posilnila, keďže prevzala nielen poslancov, ale tiež takmer všetku moc, ktorú mala dovtedy k dispozícii strana Sieť.“

VIDEO: Odborári sa k štrajku učiteľov nepripoja, jednotlivo však môžu


Ku štrajku Iniciatívy slovenských učiteľov (ISU) sa Odborový zväz pracovníkov školstva a vedy (OZPŠaV) na Slovensku nepripojí. Dôvodom je fakt, že OZPŠaV je viazaný kolektívnou zmluvou vyššieho stupňa a podpísaním sociálneho zmieru na rok 2016...viac TU.

JH: „Ak sa odborové združenia nemôžu, nevedia alebo nechcú medzi sebou dohodnúť alebo sa podporiť, je vopred zrejmé, v čí to bude prospech.“

Zhromaždenie Študentskej iniciatívy Ďakujeme, že vieme na Námestí SNP v Bratislave 2. februára 2016. Novovzniknutá Študentská iniciatíva založená študentmi vysokých škôl sa snaží zvýšiť povedomie a záujem svojej generácie o aktuálnom štrajku slovenských učiteľov a vyjadriť im svoju podporu.
Foto: TASR/Jakub Kotian


R. SULÍK: Andrejovi Dankovi chýba úcta k ženám


Podľa lídra opozičnej SaS R. Sulíka je správanie sa predsedu NR SR k ženám je ďaleko za hranicou toho, čo je v slušných spoločnostiach akceptovateľné. Danko odmieta Sulíkove vyjadrenia...viac TU.

JH: „Spor oboch predsedov strán sa nedá vyriešiť, je to medzi nimi. Je však tristné, keď o tom, čo je za hranicou akceptovateľnosti v slušnej spoločnosti káže práve R. Sulík, keďže ju pred pár rokmi vo funkcii predsedu parlamentu vôbec nevidel.“

Na snímke podpredsedníčka NRSR Lucia Ďuriš Nicholsonová (SaS)
Foto: TASR/Martin Baumann


DANKO: Hanbil som sa za to, čo sa dialo v Národnej rade SR


Opozícia na Slovensku neexistuje. Nie sú to klasické politické strany, ale uzavreté spoločenstvá ľudí, ktoré kontroluje predseda, povedal v TABLET.TV predseda SNS a NRSR Andrej Danko...viac TU.

JH: „Je vecou mimovládnych strán, ako sa správajú. Opozícia sa nariadiť ani zriadiť zákonom jednoducho nedá. Akýkoľvek pokus vytvoriť ju, bude - mal by byť - márny.“

Na snímke pohľad do rokovacieho pléna
NR SR
Foto: TASR - Michal Svítok


Poslankyňa OĽaNO S. Petruchová sa vydala, prijala priezvisko Shahzad


Poslankyňa Národnej rady SR Silvia Shahzad o tom informovala na svojom facebookovom profile...viac TU.

JH: „Nielen ma facebooku, musela to oznámiť oficiálne aj Kancelárii NR SR, keďže je už v parlamente vedená pod novým menom. Okrem gratulácie niet čo dodať. Azda iba to, že kým kedysi láska prenášala hory, dnes prenáša aj facebook.“

Na snímke poslankyňa NR SR Silvia Petruchová (OĽaNO-NOVA).
Foto: TASR - Martin Baumann