Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Publicistika

UHRÍK: Pripravíme masívny monitoring parlamentných volieb

Milan Uhrík v TASR TV Foto: TASR TV

Stále existuje šanca na parlamentné voľby v júnovom termíne, závisí to však najmä od SaS, povedal v TASR TV predseda hnutia Republika Milan Uhrík. (správa, PODCAST, VIDEO)

Bratislava 24. februára (Teraz.sk) – Europoslanec a predseda hnutia Republika Milan Uhrík si vie predstaviť, že by pri nadchádzajúcich parlamentných voľbách mohlo prísť k manipuláciám a podvodom pri sčítavaní hlasov. Jeho strana preto pripravuje masívny volebný monitoring. Povedal to v TASR TV.

Členovia hnutia plánujú realizovať paralelné sčítavanie hlasov zo všetkých okrskových volebných komisií. Zároveň chcú na najbližšiu schôdzu Národnej rady (NR) SR predložiť novelu zákona, na základe ktorej by zápisnice z okrskových a okresných volebných komisií boli povinne zverejňované na internetových stránkach obecných úradov.

„Aby si ľudia vedeli porovnať, čo je tam uverejnené a čo sa reálne odhlasovalo. Lebo dnes sa zápisnica schová do archívu a verejnosť k nej nemá prístup. Tam podľa mňa vzniká priestor na machinácie a podvody,“ povedal Uhrík.



Dodal, že transparentnosť volebného procesu by mala byť v záujme všetkých parlamentných strán. „Snáď nikto, ani z našich názorových oponentov, nemôže namietať proti tomu, aby sa tie zápisnice zverejňovali,“ dodáva.

Nezávislí poslanci, ktorí sa hlásia k hnutiu Republika podporujú aj presunutie volieb na skorší, júnový termín. „Máme tu vládu, ktorej nedôveruje parlament, podľa prieskumov jej nedôverujú ani občania, máme tu dočasne povereného premiéra, ktorý je politický bezdomovec,“ tvrdí Uhrík, podľa ktorého predseda vlády smeruje do iného politického subjektu, než ktorý ho nominoval do funkcie.

„Máme tu rozbitý parlament. Je tam obrovský cirkus, každý sa preteká, kto viac zaujme médiá rôznymi šialenými návrhmi. Preto voľby musia byť čím skôr, pre dobro Slovenska nech sa to konečne rozsekne a moci sa ujme nová vláda. Taká, či onaká, o tom nech rozhodnú ľudia,“ povedal Uhrík.



Skorší termín volieb podľa neho v parlamente stále má šancu. „Každý normálny človek vidí, že tento marazmus sa nedá ťahať donekonečna. Všetko ale bude závisieť od hlasov strany SaS. Opozícia jednoznačne hovorí, že chce voľby v júni a SaS špekuluje,“ povedal Uhrík.

Sám pôsobí v Európskom parlamente a pripúšťa, že pre predsedu strany by bolo výhodnejšie byť členom slovenského parlamentu. „Ale vnímam to, že ja som europoslanec a kolegovia poslanci NR SR aj ako pozitívum, lebo vieme prezentovať našim voličom, že sme názorovo konzistentní. Tak, ako rozprávame na Slovensku, hlasujeme aj v Bruseli,“ povedal.

V nadchádzajúcich voľbách chce kandidovať za poslanca NR SR. „Ak ma zvolia, vzdám sa mandátu europoslanca a nastúpim do Národnej rady,“ vyhlásil.

Hnutie Republika podľa neho pôjde do volieb samostatne, v záujme spájania národne orientovaných síl nevylučuje, že miesta na ich kandidátnej listine získajú aj osobnosti mimo rámca dnešných členov hnutia.

Uhrík si uvedomuje výhrady niektorých parlamentných strán k možnosti povolebnej spolupráce s Republikou. „Beriem tie reči s rezervou, po voľbách sa to môže veľmi rýchlo zmeniť,“ reagoval. „My vylučujeme spoluprácu iba s liberálmi a progresívcami, lebo sme na inom poschodí, čo sa týka svetonázoru. Máme konzervatívny pohľad na svet,“ uzavrel Uhrík.

Otázka pre predsedu hnutia Republika Milana Uhríka
Tvrdíte, že jeden z programových pilierov vášho hnutia je ekologický, ale v Európskom parlamente ste hlasovali proti zákazu predaja áut so spaľovacím motorom po roku 2035. Prečo?

-Nie je to o tom, že by sme boli protiekologicky orientovaní. Veď proti tomu návrhu hlasovala takmer polovica europarlamentu, prešlo to iba tesne. Zákaz predaja spaľovacích motorov po roku 2035 považujem za katastrofálny. Zníži to cenovú dostupnosť áut pre obyčajných ľudí, ohrozí to automobilový priemysel na Slovensku. Ohrozí to konkurencieschopnosť Európy. A v konečnom dôsledku tento zákaz veľmi nepomôže ani ekológii.-