Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Publicistika

UHRÍK: Reálne opozičné strany podporujú referendum

Milan Uhrík v TASR TV Foto: TASR TV

V komunálnych a regionálnych voľbách obvykle nebýva stranícka príslušnosť rozhodujúcim faktorom, tentoraz to môže byť inak, povedal v TASR TV M. Uhrík z hnutia Republika. (správa, PODCAST, VIDEO)

Bratislava 30. júna (Teraz.sk) – Strany, ktoré robia reálnu opozičnú politiku, sa zjednotili za podporou referenda. V TASR TV to povedal predseda hnutia Republika Milan Uhrík.

Reagoval tým na otázku, prečo hovoria o zjednocovaní opozície, ak napríklad Progresívne Slovensko, KDH alebo Aliancia referendum nepodporujú. „V našom kontexte myslíme relevantnú opozíciu. Z nášho pohľadu by KDH alebo Progresívne Slovensko neboli inou vládou, akou je tá súčasná,“ vyhlásil Uhrík.

O spustení petičnej akcie k referendu informoval ako prvý líder Smeru-SD Robert Fico začiatkom júna a už v tom čase uviedol, že akcia má podporu Hlasu-SD, hnutia Republika a Slovenskej národnej strany.

Nové referendové otázky, na rozdiel od minuloročnej petície, priamo nevedú k skráteniu volebného obdobia. Dôvodom je podľa Uhríka rozhodnutie Ústavného súdu (ÚS) SR, ktoré referendum o skrátení volebného obdobia zakázalo. Hoci s týmto výrokom v hnutí Republika nesúhlasia, rešpektovať ho podľa Uhríka musia. „Preto sme, spolu s opozičnými partnermi, prišli s dvoma inými otázkami. Prvá hovorí o páde vlády. Teda vláda na základe výsledku referenda, čo má silu ústavného zákona, má podať demisiu,“ povedal. „Druhá otázka hovorí o tom, že ústava sa má novelizovať tak, aby v budúcnosti bolo možné skrátiť volebné obdobie,“ dodal.



Ak by občania v referende odpovedali pozitívne, podľa Uhríka by to opozičným stranám umožnilo vyvinúť politický tlak, ktorý by viedol k skráteniu volebného obdobia. A to aj v prípade, ak by prvú otázku na základe podnetu prezidentky Zuzany Čaputovej zablokovalo nové rozhodnutie ÚS.

Na prísľub predsedu Sme rodina Borisa Kollára, že do parlamentu osobne predloží novelu ústavy, ktorá umožní skrátenie volebného obdobia, sa Republika spoliehať nechce. „Pre nás sú dôležité činy a nie slová. Kollárovci toto rozprávajú už prakticky rok,“ povedal. „Neveríme, že to vôbec spravia a ak to spravia, neveríme vládnej väčšine, že takýto návrh novely ústavy schvália,“ povedal.



Uhrík sa v diskusii ohradil voči názorom, podľa ktorým má jeho strana blízko k radikálnej pravici. „Hnutie Republika v žiadnom prípade nie je fašistická strana, nie je ani extrémistická strana a ani krajne pravicová strana,“ povedal s tým, že takéto nálepky im dávajú len tí, ktorí ich nemajú radi. „Republika je normálna, slušná, vlastenecká strana, ktorá bojuje za slovenské záujmy. Neriadime sa tým, čo o nás vypisujú médiá, ale to, s akým mandátom a s akým zámerom nás poslali do parlamentu voliči,“ tvrdí.


Regionálne a komunálne voľby


Že strana nie je politicky „toxická“ podľa neho dokážu aj jesenné regionálne a komunálne voľby, do ktorých pôjde Republika samostatne, ale aj v mnohých regionálnych koalíciách. Za problémových partnerov do komunálnych a regionálnych koalícií označil skôr aktuálne koaličné strany, ktoré budú stáť zoči-voči veľkej nespokojnosti väčšiny populácie s vládnou politikou.

„V týchto voľbách obvykle nebýva príslušnosť k politickej strane rozhodujúcim faktorom. Napriek tomu si myslím, že príslušnosť k istým politickým stranám bude totálnym strašiakom preto, aby ľudia týchto kandidátov nevolili,“ odhadol Uhrík. Republika bude mená svojich kandidátov zverejňovať priebežne, už dnes však môžu potvrdiť svoju podporu Miroslavovi Sujovi na post banskobystrického župana a Eduardovi Kočišovi na post primátora mesta Stropkov.


Otázka pre Milana Uhríka
Republika nepodporila vládny protiinflačný balíček. Ako by ste problém rodín s rastúcimi cenami riešili vy?

-My sme dávali do NR SR návrh, kde sme navrhovali zrušenie DPH pri základných potravinách a rovnako zastropovanie marží obchodných reťazcov na maximálne 40 percent. Ďalšie návrhy sú napríklad zastropovanie cien pohonných látok. Môžeme sa inšpirovať okolitými štátmi, všetky štáty v okolí, ak nepočítam Ukrajinu, bojujú proti zdražovaniu viac a lepšie ako slovenská vláda.-