Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Publicistika

Američania málo dovolenkujú

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP/The Gainesville Sun, Matt Stamey

V Spojených štátoch sa skončil predĺžený víkend a s ním aj prázdninové a dovolenkové obdobie.

Washington 6. septembra (TASR) – V Spojených štátoch sa skončil predĺžený víkend a s ním aj prázdninové a dovolenkové obdobie.

V pondelok mali Američania Sviatok práce. Oslavujú ho vždy v prvý septembrový pondelok. Predlžený víkend na prelome augusta a septembra je známy ako víkend Sviatku práce a Američania ho využívajú na posledné dovolenky, výlety a pikniky s rodinou a priateľmi. Tento víkend je považovaný za koniec dovolenkového obdobia.

Väčšina žiakov základných a stredných škôl je opäť v školských laviciach, dospelí sú opäť v práci a do lavíc po letnej prestávke opäť zasadli aj kongresmani. Všetci teraz zvedavo čakajú na štatistiky. Podľa predpovedí zo začiatku leta mali totiž Američania utratiť na dovolenky oveľa viac než po minulé roky, a to vďaka lacnému benzínu.

Hoci štatistiky o finančnom správaní dovolenkárov za júl a august zatiaľ nie sú známe, zverejnená bola iná štúdia. Hovorí, že Američania dovolenkujú čoraz menej. A psychológovia a zamestnávatelia lamentujú. Produktivita práce týchto unavených a vystresovaných ľudí sa znižuje.

Nedávna štúdia amerického cestovného združenia odhalila, že Američania v súčasnosti dovolenkujú o týždeň menej než v roku 2000. Kým vtedy dovolenkovali v priemere 21 dní za rok, teraz je to len 16 dní. A zaujímavejšie než tieto čísla je pozadie tohto správania.

Mnohí Američania sa v prieskume sťažovali, že práca ich jednoducho nepustí. Hovorili o malom počte platených dovolenkových dní, o tom, že nemajú šancu si ich vybrať, a o strachu, že si pokazia pozíciu vo firme. Majú pocit, že ich zamestnávatelia chcú, aby pracovali čo najviac. Podľa prieskumu však svojich zamestnávateľov vôbec nepoznajú.

Zamestnávatelia sa v prieskume vyjadrili, že chcú, aby ich zamestnanci dovolenkovali viac. Manažéri vnímajú šťastných zamestnancov ako produktívnych zamestnancov. A práve po dovolenke sú ľudia šťastní, plní energie, viac sústredení a produktívnejší. Manažéri sa tiež pýtajú, prečo by mali zvýšiť plat niekomu, kto je ochotný pracovať navyše za to, čo má.

Nedovolenkovanie teda môže podľa štúdie prekaziť šancu zamestnanca na povýšenie alebo zvýšenie platu. Ľudia, ktorí si ročne vyberú menej ako desať dní dovolenky, majú len 35-percentnú šancu na zvýšenie platu. Naopak, tí, ktorí si vyberú desať a viac dní, majú až 65-percentnú šancu na zvýšenie.

Záver štúdie? Sami robíme chybu v tom, že pracujeme viac než musíme.

Niektoré technologické firmy v Spojených štátoch začali ponúkať svojim zamestnancom neobmedzený počet dovolenkových dní. Zistili však, že ľudia si ich aj tak nevyberú. A tak sa firmy snažia prísť s niečím iným. Uvedomujú si, že ak chcú produktívnejších zamestnancov, musia zmeniť ich myslenie a prístup k dovolenkovaniu.

Napríklad Evernote Corporation ponúka zamestnancom bonus 1000 dolárov, ktorý musí byť použitý na cestovanie.

Do práce kongresmani

Na stole majú niekoľko nedoriešených záležitostí, na ktorých sa pred začiatkom prázdnin nevedeli pre ostré stranícke rozdiely dohodnúť. Jedným je financovanie boja proti vírusu zika, druhým prijatie protiteroristického balíka opatrení v reakcii na streľbu v Orlande.

Čokoľvek majú zákonodarcovia v pláne, musia stihnúť do prezidentských volieb. Politická klíma sa totiž potom môže zmeniť a čo by Obama podpísal, nový prezident nemusí. A hoci voľby sú až v novembri, Kongres bude mať už od októbra mesiac trvajúce tzv. volebnú prestávku. Na prácu im tak zostáva len necelý mesiac.

Najhorúcejšou témou je zákon o financovaní boja proti vírusu zika - a na programe je hneď dnes večer. Kongresmani ho pred prázdninami mali na stole už dvakrát, avšak bez výsledku. Zákon hovorí o rozpočte 1,1 miliardy dolárov na výskum ziky a boj proti nej.

Druhou horúcou témou je rozpočet krajiny, ktorý spôsobuje v Kongrese napätie každý rok. Fiškálny rok sa končí 30. septembra a zákonodarcovia musia dovtedy schváliť sériu zákonov o financovaní krajiny v novom roku. Ak sa nedohodnú, Spojené štáty sa ocitnú v stave platovej neschopnosti a nefunkčnosti.

Na programe je aj dohoda s Iránom, výpoveď Hillary Clintonovej o udalostiach v Benghází či zákon o financovaní diaľnic.