Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Publicistika

Vassilenko: Kazachstan nie je pro-ruský, pro-čínsky ani pro-západný

Roman Vassilenko v relácii CD Klub. Foto: TASR TV

Hosťom Pavla Demeša v relácii CD Klub bol námestník ministra zahraničných vecí Kazašskej republiky Roman Vassilenko.

Bratislava 10. marca (TASR TV) - Hosťom Pavla Demeša v relácii CD Klub bol námestník ministra zahraničných vecí Kazašskej republiky Roman Vassilenko.

Zahraničná politika Kazachstanu vždy mala multivektorový charakter, budujeme dobré vzťahy s Ruskom, Čínou, aj so západom, tvrdí R. Vassilenko.

„Európska únia je najväčší investor a obchodný partner Kazachstanu, na druhom mieste v investíciach sú Spojené štáty americké. Kazachstan si chce zachovať multivektorový základ zahraničnej politiky a aj v súčasnej situácii na Ukrajine je naša pozícia pochopiteľná aj pre západné štáty,“ dodáva kazašský diplomat.

Kazachstan sa začiatkom marca zdržal hlasovania Valného zhromaždenia OSN o rezolúcii požadujúcej, aby Rusko okamžite stiahlo svoje vojenské jednotky z Ukrajiny (pozn. red.).

Vypočujte si reláciu CD Klub vo forme podcastu.

„Kazachstan vyzýva na mier a podporuje mierové riešenie na základe princípov Charty OSN, poskytuje humanitárnu pomoc Ukrajine. Náš prezident Tokajev telefonicky rokoval s prezidentmi Zelenským a Putinom a ponúkol sprostredkovateľskú pomoc pri rokovaniach medzi Ukrajinou a Ruskom. Chceme si udržať doterajšie kontakty a preto sme sa pri hlasovaní zdržali,“ spresnil Vassilenko.

Pozrite si reláciu CD Klub, dozviete sa viac o vývoji v Kazachstane, ale aj o rusko-ukrajinskom konflikte, jeho dopade na Kazachstan a medzinárodné vzťahy.