Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Publicistika

MEMO 98 o COVID-e: Kňažko o priebehu ochorenia, odborníci o očkovaní

Milan Kňažko, prtsc Foto: Memo´98

Nie vláda, nie nariadenia porazia pandémiu, ale my, hovorí vo VIDEODOKUMENTE Milan Kňažko.

Mimovládne združenie MEMO 98 prispieva k informovanosti seniorov o ochorení COVID-19 a reálnych možnostiach ako sa proti nemu chrániť projektom, ktorého súčasťou je videodokument s vyjadreniami Milana Kňažka, Vladimíra Krčméryho, Borisa Klempu a Pavla Jarčušku.

Dokument prináša tak osobné skúsenosti Milana Kňažka s komplikovaným priebehom COVID-19, ako aj rady a názory špičkových slovenských odborníkov na samotné ochorenie, liečbu, ale najmä očkovanie.

"Už viac ako 20 rokov sa venujeme mediálnemu prostrediu na Slovensku, v Európe, aj v desiatkach iných krajín sveta, a čo sa za ten čas nemení, je potreba väčšej mediálnej, najnovšie digitálnej gramotnosti a zároveň kritického vnímania informácií. Zámerom projektu preto bolo tieto aspekty posilňovať, a zlepšiť tak nielen informovanosť občanov, ale aj ich pripravenosť čeliť manipuláciám," povedal Ivan Godársky z MEMO 98 .



Projekt zahŕňal jednak online webináre s komunitami seniorov, tak aj informačné materiály o tom ako sa v informačnom bludisku orientovať, ako si jednoduchým postupom overiť či ide dôveryhodný materiál, ako rozpoznať nedôveryhodné zdroje a dezinformácie, či o čo ide trollom na sociálnych sieťach.

GODÁRSKY o dezinformáciách
V rámci nášho projektu (Counter Disinformation Among Vulnerable Populations in Central Europe) sme sa s českým partnerom Transitions snažili sériou aktivít sprístupniť tému dezinformácií aj vekovej skupine seniorov, teda ľuďom nad 60-65 rokov. S nárastom ich mediálnych zručností v online prostredí a čerpaní informácií na internete a sociálnych sieťach logicky vzrastá aj možnosť, že sa v ich zornom poli objavia nepravdy, omyly, výmysly či dezinformácie.


"V rámci projektu sme vytvorili aj dve edukačné videá o očkovaní a súviasiacich dezinfomáciách. Oslovili sme odborníkov v danej oblasti (páni Krčméry, Klempa a Jarčuška) ako aj známu osobnosť, ktorú koronavírus prekonala (pán Kňažko). Myslíme si, že je dobré počuť aj ľudí na to vzdelaných a skúsených, nielen našich kamarátov z facebookovej skupiny či z vedľajšieho vchodu," uzatvára Godársky.


Informačné letáky združenia MEMO 98


Foto: Memo´98


Foto: Memo´98


Foto: Memo´98