Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Publicistika

VIDEO: Spoločnosť stojí na zlomovom bode, zhodli sa CHMELÁR a DEMEŠ

Pavol Demeš a Eduard Chmelár v TASR TV Foto: TASR TV

Atentát na premiéra Roberta Fica odsúdil celý svet. Otázkou je, ako sa s ním vysporiada Slovensko. V štúdiu TASR TV debatoval Eduard Chmelár a Pavol Demeš.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 21. mája (Teraz.sk) – Atentát na predsedu vlády Roberta Fica (Smer-SD) je zásahom do politického systému a zlomovou situáciou, ktorá ukáže, nakoľko sa s ňou celá spoločnosť, štát a jeho inštitúcie dokážu vyrovnať. V TASR TV sa na tom zhodli politickí analytici, aktuálny poradca premiéra Eduard Chmelár a bývalý minister medzinárodných vzťahov SR Pavol Demeš.

Politici, médiá a mienkotvorné osobnosti si podľa Chmelára niekedy neuvedomujú, aký veľký dosah na správanie ich vlastných fanúšikov a podporovateľov majú ich slová. Ak by sa dnes dokázali zhodnúť na skutočnom a zásadnom odmietnutí nenávistného jazyka a osobných útokov na politických aktérov, podľa Chmelára by boli možno nakoniec sami prekvapení, že ich spoločnosť nasleduje. „Správanie ľudí je ich odrazom, o tom som skalopevne presvedčený. Ak by dokázali zmeniť jazyk, videli by zázrak. Videli by, ako sa mení spoločnosť,“ vyhlásil.



V politike budú vždy spory aj emócie, ale to podľa Chmelára neznamená, že ju treba prenášať do osobnej roviny. „Politika je normálna demokratická disciplína, umenie politiky je niečo, čo by sa nemalo prenášať do medziľudských vzťahov,“ konštatoval.



Podľa Pavla Demeša je tendencia k polarizovanejšej a vulgárnejšej politike na Slovensku viditeľná už niekoľko rokov. Okrem iného podľa neho prispela aj k rozhodnutiu prezidentky Zuzany Čaputovej nekandidovať opätovne vo voľbách hlavy štátu. „Toto je zlomová situácia. A od toho, ako ju spracujeme, bude veľmi veľa záležať, akou trajektóriou sa Slovensko vyberie,“ konštatoval Demeš.

Súhlasí s tým, že ak politik začne agresívnym slovníkom niekoho napádať a označovať, môže to labilnejších ľudí podnietiť ku konaniu. Dôležité podľa neho bude, aký politický kurz nastaví po svojom vyliečení samotný premiér, ktorý bol terčom násilia. „Aký tón udá v spoločenskom diskurze, aby sme všetci un bloc odsúdili násilie a neživili revanš,“ podčiarkol Demeš.

Obaja sa zhodli na tom, že atentát odsúdil celý svet, vrátane najvýznamnejších politických lídrov. „Cítime, že doba je taká vážna, že musíme všetci niečo preto urobiť, preto dali vyhlásenia všetky podnikateľské zväzy, všetky cirkvi, aj množstvo občianskych organizácií,“ povedal Demeš.

Chmelár oponoval, že zďaleka nie všetci násilie odsúdili. „Každý musí začať od seba a mne tam chýbali vyjadrenia tých, ktorí boli až donedávna veľmi aktívni. Herci. Zrazu mlčia, hoci vždy mali potrebu niečo povedať,“ upozornil. Hoci bola na Slovensku od roku 1989 tradícia, že akademická pôda má byť apolitická, v posledných rokoch túto tradíciu podľa Chmelára niektorí predstavitelia akademickej obce nerešpektovali a tí dnes podľa neho tiež mlčia. „Je dôležité, aby sa aj takýto človek prihovoril svojmu publiku a povedal, že toto je hranica, za ktorú nikto z nás nesmie zájsť,“ podčiarkol Chmelár..