Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Publicistika

VIDEO: V. BILČÍK: Únia má na stole oveľa viac vecí, než je brexit

Foto: Tablet TV

V relácii Fakty a argumenty na Tablet.TV to uviedol analytik zo Slovenskej spoločnosti pre zahraničnú politiku Vladimír Bilčík.

Bratislava 6. apríla (TASR/TABLET.TV) – Európska únia (EÚ) má v súčasnosti na stole oveľa viac vecí, než je len brexit. V relácii Fakty a argumenty na Tablet.TV to uviedol analytik zo Slovenskej spoločnosti pre zahraničnú politiku Vladimír Bilčík.

"Británia dnes žije brexitom a ničím iným. Únia žije mnohými vecami, žije budúcnosťou eurozóny, žije s konfliktami vo svojom susedstve, s otázkou budúcej migrácie z afrického kontinentu. Na stole máme množstvo vecí v rámci EÚ a brexit je len jednou z nich," konštatoval analytik.

Zároveň dodal, že dnes nevidí možnosť z politických dôvodov, ako by sa dal odchod Spojeného kráľovstva zvrátiť, vzhľadom na to, že referendum v Británii prekreslilo podstatným spôsobom politickú scénu krajiny. "Drvivá väčšina poslancov, ktorí dnes sedia v britskom parlamente, bola za zotrvanie Spojeného kráľovstva v EÚ. Drvivá väčšina z nich 'kampaňovala' za zotrvanie. Dostali vysvedčenie od voličov. Dnes drvivá väčšina z tých ľudí hovorí, že potrebujeme zvládnuť brexit a mnohí hovoria - potrebujeme ten brexit čo najrýchlejšie," uviedol Bilčík.

Pripustil však, že existuje možnosť referenda, ktorého predmetom by mohlo byť usporiadanie budúcich vzájomných vzťahov. Dohoda o budúcich vzťahoch sa podľa neho bude formovať desaťročia. Otázka rozpadu krajiny je podľa Bilčíka jeden z dôsledkov rozhodnutia občanov odísť z EÚ.

170314-029-013_FAKTY_20170404 by terazmedia

Andrej Furik z euractiv.sk zdôraznil, že viacrýchlostná Európa funguje už v súčasnosti, keďže existuje eurozóna či Schengen, teda projekty, v rámci ktorých nie sú zapojené všetky členské štáty. "Politika EÚ sa vždy bude riadiť podľa udalostí, či už v EÚ alebo vo svete. Nebude nikdy nalinkovaná. Aj ľudia v Európskej komisii si uvedomujú, že nie je možné sa riadiť jedným striktným scenárom," uviedol Furik.

Taktiež nevidí možnosť zvrátenia odchodu Británie z EÚ. O tom, čo bude predmetom rokovania sa premiéri a prezidenti dohodnú na summite o brexite 29. apríla. Stretnutie bude politického charakteru. "Asi nikto si nepraje, aby Veľká Británia odišla z EÚ s lepšími podmienkami, s akými bola v EÚ. Osobne si myslím, že to ani nie je možné. Britániu brexit bude bolieť tak či tak," uviedol Furik. Podľa neho budú vyjednávania otvorené a čestné.

Pripustil, že o dva roky môžu nastať dva najrealistickejšie scenáre nového usporiadania vzťahov – buď sa nastaví prechodný obchodný rámec, alebo sa nedospeje k žiadnej dohode a vrátime sa k pravidlám Svetovej obchodnej organizácie.