Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Publicistika

WLACHOVSKÝ: Brexit zastavil populistickú vlnu v Európe

Wlachovský Foto: Tablet.TV

Hosťom P. Demeša v relácii SVET Tu a teraz je Miroslav Wlachovský, bývalý veľvyslanec Slovenskej republiky vo Veľkej Británii.

Bratislava 19. júna (TABLET.TV) - Svet v uplynulých týždňoch so záujmom sledoval politický vývoj v dvoch krajinách. V jednej si volili francúzskeho prezidenta, v druhej zase rozhodovali o zložení britského parlamentu. Aký dopad budú mať tieto udalosti na vnútropolitickú situáciu spomenutých krajín a na nasledujúci vývoj vzťahov v rámci Európskej únie a Slovenska?

Výsledok predčasných parlamentných volieb vo Veľkej Británii bol, ako tvrdí Wlachovský, veľkým prekvapením v porovnaní s očakávaniami, s ktorými do nich súčasná britská premiérka Theresa Mayová vstupovala. V tom čase Konzervatívna strana viedla v prieskumoch verejnej mienky o 20 percentuálnych bodov pred labouristami. Mayová za týchto okolností dúfala v zisk väčšiny v Dolnej snemovni i napriek tomu, že ešte podľa Wlachovského nikdy predtým nebola lídrom prevereným v parlamentných voľbách. Táto skutočnosť jej mandát oslabovala. „Keďže tie výsledky prieskumov verejnej mienky napovedali, že cez toto by sa pred rokovaniami s krajinami Európskej únie a s Európskou komisiou ten mandát posilnil, tak nakoniec Theresa May, ktorá vyhlasovala pôvodne, že predčasné parlamentné voľby nebudú, sa rozhodla, že s touto vidinou výhry do toho predsa len pôjde.“

Britská premiérka a jej vláda onedlho vstúpi do vyjednávania s Európskou úniou. Na otázku, či je pre úniu volebný výsledok výhodou, Wlachovský uvádza, že nikto ani na európskej strane si neželá akési absolútne víťazstvo nad Veľkou Britániou, pretože podľa neho „nič také neexistuje“. V súčasnosti Európska únia čaká, s akým mandátom vstúpi krajina do rokovaní, pretože vyjednávacie pozície Európskej únie sú známe už dlhšie obdobie. „Je to paradoxne v britskom záujme, aby sa rokovania začali čím skôr. Oni spustili mechanizmus článku 50, ktorý dáva na rokovania dva roky a ten čas plynie. Čím viac času prejde, tým náročnejšie budú rokovania a pravdepodobne s horším výsledkom.

Na jednej strane stojí Británia, ktorá po referende naštartovala výstupový proces, na druhej strane zase Francúzsko, ktoré sa po uplynulých voľbách uberá cestou tzv. európanstva. „Najmä výsledky prezidentských a parlamentných volieb vo Francúzsku naznačili, že ľudia si uvedomili, čo všetko je takpovediac v stávke,“ spresňuje bývalý veľvyslanec Miroslav Wlachovský.