Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Publicistika

ZÁBORSKÁ: Veľkonočné sviatky nás môžu povzbudiť, aj keď sme v izolácii

Anna Záborská v Tablet.tv Foto: TABLET.TV

Vidím obrovskú šancu naplniť víziu, ktorú mám už desať rokov, a tou je pozerať na každú prijímanú legislatívnu zmenu z pohľadu rodiny, povedala v Tablet.tv Anna Záborská (OĽaNO-NOVA-KÚ-Zmena zdola).

Bratislava 8. apríla (Teraz.sk) – Ako lekárka považuje Anna Záborská (OĽaNO-NOVA-Kresťanská únia-Zmena zdola) za základ boja s epidémiou nového koronavírusu hygienu a izoláciu aj v čase veľkonočných sviatkov, ako kresťanská politička však považuje za rovnako dôležitú aj podporu rodiny a vzájomnú pomoc ľudí. „Prajem všetkým ľuďom na Slovensku, aby toto obdobie prešlo čo najskôr a aby nás to skôr povzbudilo ako deprimovalo. A prajem požehnané a milostiplné veľkonočné sviatky,“ zaželala divákom v diskusii na Tablet.tv predsedníčka Kresťanskej únie (KÚ).

Tráviť najväčšie kresťanské sviatky roka v izolácii môže byť podľa nej aj výzvou. „Keď sa u nás povedalo, že sa nebudú slúžiť bohoslužby, v Taliansku to už bolo. Naša dcéra, ktorá žije v Ríme, hovorila, akú obrovskú spolupatričnosť ľudí to vyvolalo. A ľudia sledovali sväté omše cez internet možno viac, ako predtým osobne,“ konštatovala Záborská.

Internet pritom považuje za technickú pomôcku, ktorá môže v rozumnej miere pomôcť, nie je však všeliekom. „Ak ľudia dokážu internet správne používať, dokáže pomôcť, byť určitým spoločníkom. Ale v domácnosti, kde žije viac ľudí, by sa nemali všetci uchýliť k internetu a prestať sa spolu rozprávať. Ani pre ľudí, ktorí žijú sami, by internet nemal byť jediným spoločníkom. Mala by tu byť aj kniha, ísť na krátku prechádzku... Teraz je oveľa dôležitejšie zadeliť si čas a nebyť upriamený iba na jedného spoločníka,“ povedala.



„A čo sa týka Veľkej noci, dá sa to prirovnať k tomu, čo budeme prežívať tento týždeň. Zradu, ukrižovanie a smrť Ježiša Krista. Ale musíme vidieť, že potom príde nedeľa vzkriesenia. A za všetkým je Boh, o ktorom veríme, že je všemohúci. Ani toto sa mu nevymklo z rúk, aj nad týmto je pánom, a to nám dáva určitú nádej,“ dodala Záborská.


Kresťanská únia


V Národnej rade SR je pätica poslancov Kresťanskej únie súčasťou poslaneckého klubu OĽaNO-NOVA-KÚ-Zmena zdola. „Vidím obrovskú šancu naplniť víziu, ktorú mám už desať rokov a tou je pozerať na každú prijímanú legislatívnu zmenu z pohľadu rodiny“, naznačila Záborská ambície strany, ktorá chce podľa nej obhajovať tradičné kresťanské hodnoty. „Ako je rodina, solidarita, spravodlivosť, sloboda, subsidiarita. Sme na strane tých, ktorí sú v núdzi a nemajú dosť lobistov, ktorí by obhájili ich záujmy,“ povedala.

Záborská pôsobila od roku 2004 ako europoslankyňa za KDH. Kresťanskí demokrati však prijali princíp, na základe ktorého už Záborská v posledných eurovoľbách kandidovať nemohla. „Ale to nebola prvotná príčina, prečo som sa pripojila k priateľom, čo chceli založiť novú kresťanskú stranu,“ povedala.

Medzi voličmi podľa nej bol záujem o to, aby takýto subjekt vznikol a zúčastnil sa nie iba európskych, ale aj parlamentných volieb. „V eurovoľbách sme dosiahli skoro štyri percentá, hoci kampaň sme robili len necelých šesť týždňov. Ale vedeli sme, že v parlamentných voľbách nám to stačiť nebude," spomína Záborská. Začali preto hľadať partnera, s ktorým by sa pred parlamentnými voľbami spojili. "Prvá strana, s ktorou sme rokovali, bolo KDH. Niekoľko stretnutí sme mali ešte v septembri,“ spomína Záborská.

Kresťanskí demokrati podľa nej prejavili ústretovosť v tom, že boli ochotní zaradiť na svoju kandidátku dvoch konkrétne vymenovaných ľudí z okruhu Kresťanskej únie, podmienkou však bol zánik novej strany. „To by sme považovali za zradu našich voličov. Chceli sme, aby vzťah medzi našimi dvomi stranami bol partnerský. A to je odpoveď na otázku, prečo sme pozitívne reagovali na ponuku Igora Matoviča. Ponúkol nám partnerský vzťah. Povedal, že Kresťanská únia môže naďalej existovať ako politická strana, môžeme mať svoje štruktúry a program,“ zdôraznila Záborská.

V tom čase malo OĽaNO v prieskumoch medzi piatimi až šiestimi percentami. „Koalícia ani opozícia nechcela, aby sa OĽaNO dostalo do parlamentu. A možno impulz spájania, toho, že hlasy neprepadnú, s tým, že Igor Matovič bol v očiach ľudí dôveryhodný politik a desať rokov išiel svojou cestou odhaľovania korupcie, spôsobil, že postupne dôvera narastala,“ spomína Záborská.

-Otázka pre Annu Záborskú: Kto sú poslanci za Kresťanskú úniu?-
Okrem mňa je to Richard Vašečka, Katarína Hatráková, Ján Szollos a Radovan Marcinčin. Všetci piati sme odborníci v niektorej oblasti. Pán Vašečka sa stal predsedom školského výboru, pán Szollos je členom výboru pre životné prostredie. Pani Hatráková je psychologička, v minulosti pracovala na Ministerstve práce a sociálnych vecí a pomáhala odhaľovať nehoráznosti v Čistom dni. Aj preto z ministerstva musela odísť. Je vo výbore pre sociálne veci. Pán Marcinčin prišiel ako náhradník, keď sa stal premiérom Igor Matovič. Je učiteľ a venuje sa aj rómskej problematike.


Na rozdiel od Progresívneho Slovenska a SPOLU, ktoré vytvorili koalíciu a na postup do parlamentu potrebovali až sedem percent, OĽaNO, NOVA, Kresťanská únia a Zmena zdola sa rozhodli neriskovať a ísť na jednotnej kandidátnej listine, ktorej stačilo na postup päť percent. „Je to skutočne paradoxné, ako to skončilo,“ poznamenala Záborská.

Hoci sú v poslaneckom klube OĽaNO-NOVA-KÚ-Zmena zdola až štyri subjekty, podľa Záborskej budú vedieť robiť politiku spolu. Základné princípy fungovania si podľa nej s Igorom Matovičom dohodli už v čase, keď rokovali o spolupráci pred parlamentnými voľbami. „Klub je rôznorodý, sú tam štyri politické strany. Ale dôležité je, aby sme sa rozprávali. Nepriateľom života v klube by bolo ticho. A druhá vec, ak sa budeme snažiť o spoločné dobro pre občanov Slovenska, tak to prežijeme,“ zdôraznila Anna Záborská.