Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Publicistika

Brtáň: Zavedenie pravidiel na likvidáciu bioodpadu sťažuje koronakríza

Starosta obce Košeca a prvý podpredseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Radomír Brtáň. Foto: TASR TV

Pozrite si reláciu Samospráva tu a teraz so starostom obce Košeca.

Bratislava 25. novembra (TASR) – Nové legislatívne pravidlá na likvidáciu kuchynského bioodpadu by mali na Slovensku platiť od januára budúceho roka. Podľa starostu obce Košeca a prvého podpredsedu Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Radomíra Brtáňa však implementáciu týchto ustanovení značne komplikuje aj koronakríza. Konštatoval to v TASR.TV v diskusnej relácii Samospráva tu a teraz.



Zákon hovorí, že samospráva je povinná zbierať a uskladňovať, prípadne zhodnocovať takýto druh odpadu. Obce a mestá sa postupne na tento systém pripravujú. Sú si však vedomé, že implementácia bude náročná a mnohé z nich to do začiatku nového roka nestihnú.

„Mali sme jasný mandát od rady ZMOS, že budeme požadovať minimálne odklad účinnosti tohto zákona až na rok 2022. Rokovania prebiehajú niekoľko mesiacov. Čiastočne sa nám to aj podarilo. Rezort životného prostredia avizoval, že obdobie prvého polroka 2021 nebude brané tak prísne pri kontrolách,“ pripomenul Brtáň.

Podľa jeho slov si všetci uvedomujú, že mnohé samosprávy majú podané aj projekty na riešenie tohto problému, ktoré majú v súčasnosti sklz v rozhodovacom i realizačnom procese, pretože podmienky sťažuje pandémia.

„Treba priznať otvorene, že boli problémy aj v súvislosti s projektmi na Envirofonde. Na najbližšej rade Envirofondu sa budeme zaoberať situáciou týkajúcou sa projektov, ktoré nemajú šancu byť ukončené, respektíve do 31. novembra tohto roka,“ uviedol podpredseda ZMOS.

Spresnil, že musia hľadať riešenie, aby sa peniaze, ktoré boli viazané na rozpočet v tomto roku, dostali k užívateľom, ktorí už majú zmluvu s Envirofondom, napríklad vo forme preddavkov, a aby mohli tieto peniaze účtovať neskôr.