Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Regionálne a komunálne voľby 2022

Trnovec: Mojou úlohou je pracovať v prospech každého obyvateľa kraja

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Rozhovor s Andrejom Trnovcom je súčasťou série rozhovorov s kandidátmi na predsedu BSK.

Bratislava 24. októbra (TASR) – Pre predsedu Bratislavského samospráva kraja (BSK) je podľa Andreja Trnovca najdôležitejšie zosúladenie činnosti platených zamestnancov kraja i firiem, spoločností a organizácií samosprávou zriadených a volených zástupcov ľudu tak, aby eliminoval presadzovanie záujmov nátlakových skupín na úkor obyvateľov. Po prípadnom nástupe plánuje napríklad audit ľudského potenciálu. Rozhovor s Andrejom Trnovcom je súčasťou série rozhovorov s kandidátmi na predsedu BSK.




-Prečo ste sa rozhodli kandidovať na predsedu BSK? Budete kandidovať ako nezávislý kandidát alebo s podporou politických strán?-


Ľuďom by mali byť ponúkaní aj takí kandidáti, ktorí nereprezentujú majetkové záujmy korporácií ani politické dohody nekompatibilných politických strán, kandidáti, ktorí nezastupujú zahraničné záujmy, neskrývajú pomýlené ideologické konštrukty za svoju fiktívnu nezávislosť, ba i takí, ktorí politicky nekryjú šedú ekonomiku.

Moja kandidatúra je taktiež odrazom všeobecne pozitívneho vzťahu k ľuďom. Je tiež pokusom o zmiernenie negatívneho dosahu globálnej devastácie hodnôt a zároveň pokusom o ich uchovanie. Som presvedčený, že predseda BSK musí reprezentovať ducha sídliaceho v tele organizmu kraja.

Som kandidátom Slovenskej ľudovej strany Andreja Hlinku.




-V akom stave sa podľa vás nachádza Bratislavský kraj? Aké najväčšie pozitíva a negatíva v ňom aktuálne vnímate?-


Hodnotenie uplynulého obdobia ponechám na posúdenie obyvateľov. Mojou úlohou vo funkcii nového predsedu BSK je pracovať v prospech každého z nich, bez ohľadu na to, či súčasný stav obdivujú, alebo kritizujú. Mojou úlohou je viesť a koordinovať prácu poslaneckého zboru tak, aby spolupracovali v prospech obyvateľov.




-Akým problémom Bratislavský kraj čelí? Aké výzvy ho čakajú a ako na ne chcete reflektovať?-


Samospráva čelí neschopnosti samosprávneho parlamentu akceptovať odborné riešenia, ak nevyhovujú egoistickým záujmom, ktoré reprezentujú jednotlivé poslanecké kluby. Odborné riešenia všetkých problémov sú jasné, chýba však zhoda na ich riešení.

Pre predsedu BSK je najdôležitejšie zosúladenie činnosti zamestnancov kraja i firiem, spoločností a organizácií samosprávou zriadených a volených zástupcov ľudu tak, aby eliminoval presadzovanie záujmov nátlakových skupín na úkor obyvateľov. Prinajhoršom musí zosúladiť egoistické záujmy so záujmami občanov.

Samosprávu čaká povinnosť postarať sa o svojich obyvateľov v čase núdze.




-Aké sú priority vášho programu, akým oblastiam sa chcete prioritne štyri roky venovať? Čo chcete v Bratislavskom kraji zmeniť, prípadne na čo chcete nadviazať?-


Prioritou môjho volebného programu je ochrana verejného záujmu, pretože všetky problémy, ktoré samospráva rieši, sú iba technického charakteru. A úspešné, úsporné, efektívne, efektné i rýchle riešenie týchto problémov je možné, len ak je ochraňovaný verejný záujem. V opačnom prípade ide iba o presun financií na súkromné konto cez predražené, zdĺhavé, aj keď transparentné, práce a služby.

Chcem zmeniť komunikáciu kraja a jeho poslaneckého zboru s obyvateľstvom tak, aby každý obyvateľ kraja vedel, ktorý poslanec zastupuje, respektíve nezastupuje, jeho záujmy. Po mojom nástupe do funkcie sa uskutoční ako prvý krok audit ľudského potenciálu. A taktiež i hodnotový v porovnaní s majetkovým, spojený s pohovormi s každým poslancom osobitne, ako i s poslaneckými klubmi priamo vo volebných obvodoch, za ktoré boli zvolení, identifikujúc, ktoré a koho záujmy považujú za dôležité.

Odborníkov v samospráve chcem dobre zaplatiť a aktivistom, ale i odborníkom, dať víziu uplatnenia ich nadšenia.




-Kandidujete ako jednotlivec alebo máte okolo seba tím spolupracovníkov? Prečo takto postupujete?-


Mojim tímom sú odborní zamestnanci Úradu BSK a organizácií samosprávou zriadených, ktorí pracujú v prospech občanov. Nezastupujem záujmy žiadneho tímu/poslaneckého klubu, ale ochraňujem záujmy a napĺňam potreby všetkých občanov.




Okrem Andreja Trnovca sa o post predsedu BSK uchádza aj Ivan Bošňák (ODS, DS, Spolu a Šanca), Juraj Droba (SaS, Team Bratislava, PS), podporujú ho aj strany OKS a NOVA, Milan Lopašovský (SMS), Ján Mažgút (Smer-SD, SNS), Magdaléna Sulanová (ĽSNS), Dušan Velič (Za ľudí, Sme rodina, KDH, Maďarské fórum) a Štefan Zima (Republika).