Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regionálne a komunálne voľby 2022

Funkciu neobhájil starosta košickej časti Pereš ani starostka Myslavy

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Po 20 rokoch starostovania v Barci nastúpi na miesto Františka Krištofa jeho syn, manažér pre životné prostredie, Gabriel Krištof.

Košice 30. októbra (TASR) - V dvoch z 22 košických mestských častí (MČ) doterajšie vedenie neobhájilo svoj post. Nových starostov majú aj v ďalších troch MČ, kde sa doterajší starostovia o túto funkciu už neuchádzali. Vyplýva to z oficiálnych výsledkov sobotných (29.10.) volieb. Väčšina úspešných starostov sú nezávislými kandidátmi.

Po dvoch volebných obdobiach vo funkcii starostky MČ Myslava skončí Iveta Šimková. Nahradí ju organista a manažér v odvetví informačných technológií František Beer, ktorý získal o 175 hlasov viac. Tretia skončila Monika Hovanová.

Vedenie sa zmení aj v MČ Pereš. Súkromný podnikateľ Peter Kavuľa získal 64,4 % hlasov. Na druhom z piatich miest skončil dosluhujúci starosta Jozef Karabin (22,46 %), ktorý bol starostom tejto MČ štyri volebné obdobia. Karabin sa uchádzal aj o post primátora Košíc. Tejto kandidatúry sa však napokon vzdal v prospech iného kandidáta.

Nových starostov budú mať tiež v MČ Dargovských hrdinov, Juh a Barca, kde sa už dosluhujúci starostovia o túto funkciu neuchádzali. Takzvanú Furču bude namiesto Jozefa Andrejčáka, ktorý bol starostom tri volebné obdobia, viesť jeho zástupca Dominik Babušík. Zo šiestich kandidátov na starostu získal takmer 62,47 % hlasov. Na druhom mieste skončil Tomáš Vasok (17,45 %).

Na starostu nekandidoval už ani Jaroslav Hlinka, ktorý stál na čele MČ Juh od roku 1991. Novou starostkou spomedzi piatich kandidátov bude ekonómka Anna Súkeníková, ktorá získala 1571 hlasov. Na druhom mieste s 1224 hlasmi skončil Patrik Géci.

Po 20 rokoch starostovania v Barci nastúpi na miesto Františka Krištofa jeho syn, manažér pre životné prostredie, Gabriel Krištof. Spomedzi piatich kandidátov získal 33,02 % hlasov. Druhý skončil Jozef Kuruc (25,57 %).

Duel kandidátov sa konal v MČ Sídlisko KVP, Krásna, Košická Nová Ves, Lorinčík a Šebastovce. Vo všetkých obhájili post súčasní starostovia.

S rozdielom deviatich hlasov zvíťazil spomedzi piatich kandidátov staronový starosta Vyšného Opátskeho Viktor Mikluš. Druhý skončil s počtom hlasov 261 Vincent Drenčák.

Post obhájil s počtom hlasov 299 aj starosta Poľova Roland Lacko. Vedenie MČ prevzal potom, ako v roku 2020 zomrel vtedajší starosta. V doplňujúcich voľbách predbehol svoju konkurentku o štyri hlasy. Tentoraz náskok pred Luciou Gurbáľovou, ktorá je viceprimátorkou mesta, zvýšil na 40 hlasov. Ďalšie dve kandidátky získali po menej ako 20 % hlasov.

Svoje posty obhájili aj starosta najväčšej MČ Západ Marcel Vrchota, starostka MČ Nad jazerom Lenka Kovačevičová, starosta Sídliska Ťahanovce Miloš Ihnát, starosta Starého Mesta Igor Petrovčik, starosta MČ František Ténai, starosta MČ Luník Marcel Šaňa, starosta Šace Daniel Petrík a starosta Kavečian Martin Balčík. Vedenie sa nezmení ani v MČ Ťahanovce a Džungľa. Starosta Ťahanoviec Ján Nigut ani starostka Džungle nemali v sobotňajších komunálnych voľbách protikandidátov.