Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Regionálne a komunálne voľby 2022

M. Magdech: Využijem svoje skúsenosti na to, aby kraj prosperoval

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Ondrej Podolinský

Ideálnym scenárom by bola zmena na úrovni vlády i samosprávnych krajov, pretože len spoločnými silami a aktivitou môžeme posunúť veci k lepšiemu, uviedol Magdech v rozhovore.

Trenčín 17. októbra (TASR) – O post predsedu Trenčianskeho samosprávneho kraja sa uchádza aj 35-ročný manažér Miroslav Magdech. Kandiduje za hnutie Republika. V prípade zvolenia budú jeho prioritami zníženie odlevu lekárov z krajských nemocníc, zabezpečenie dostatočného počtu učiteľov pre školy, ktoré má v zriaďovateľskej pôsobnosti TSK, zabezpečenie dôstojného života seniorov v domovoch sociálnej starostlivosti v zriaďovateľskej pôsobnosti kraja a riešenie energetickej krízy.

Rozhovor s Miroslavom Magdechom je súčasťou seriálu rozhovorov s kandidátmi na predsedu Trenčianskeho samosprávneho kraja, ktorý TASR pripravila v súvislosti s nadchádzajúcimi voľbami do orgánov samosprávnych krajov.



-Prečo ste sa rozhodli kandidovať na post predsedu samosprávneho kraja?-

V prvom rade ako občan vnímam, že nemocnice v našom kraji majú málo lekárov, že sa stredné školstvo stáva neúčelným a mladí ľudia opúšťajú náš kraj za vidinou dostupnejšieho bývania. Alebo ako cítiť asfalt len pred voľbami. Ďalej je na stole otázka dôstojnej starostlivosti o seniorov. Na tieto segmenty, ktoré má VÚC priamo v pôsobnosti, máme tím vzdelaných ľudí. Využijem všetky doterajšie skúsenosti z riadenia zo štátnej správy tak, aby kraj fungoval a prosperoval.


-V akom stave sa podľa vás nachádza kraj, aké najväčšie pozitíva i negatíva v ňom aktuálne vnímate?-

Každý kraj má pozitíva a negatíva vyplývajúce zo svojej geografie a schopnosti vedenia, prípadne kombinácie oboch. Ako slabšie miesta hodnotím zdravotníctvo, nízku dostupnosť bývania pre obyvateľov a nízku dostupnosť starostlivosti pre všetkých seniorov. Predstavujem zmenu vo všetkých týchto rovinách, ktoré má župa v kompetencii. Pozitívom Trenčianskeho kraja je prírodné bohatstvo, kultúrna rozmanitosť, výborná geografická poloha a určite nízke percento nezamestnanosti.



-Akým problémom aktuálne kraj čelí, aké výzvy ho čakajú a ako na ne chcete reflektovať?-

Určite to bude nadchádzajúca energetická kríza, ktorú pravdepodobne súčasná vláda SR opätovne ponechá na pleciach samospráv a VÚC tak, ako to bolo pri pandémii alebo utečeneckej kríze. Ideálnym scenárom by bola zmena na úrovni vlády i samosprávnych krajov, pretože len spoločnými silami a aktivitou môžeme posunúť veci k lepšiemu.



-Aké sú priority vášho programu, čo chcete v kraji zmeniť, akým oblastiam sa prioritne štyri roky venovať, prípadne na čo nadviazať?-

Priority sú jasné. Znížiť odlev lekárov z našich nemocníc, zabezpečiť dostatočný počet učiteľov pre školy, ktoré má v zriaďovateľskej pôsobnosti TSK, zabezpečenie dôstojného života seniorov v domovoch sociálnej starostlivosti v správe TSK a, samozrejme, riešenie energetickej krízy v rámci jej dosahu. Tu si viem predstaviť spoločný tlak nás, regiónov. Aby naše ministerstvá neničili vzťahy s dlhodobými dodávateľmi ropy a plynu. Aby nevytvárali stres. Ale aby zabezpečili dostatok energií pre občanov.



-Kandidujete ako jednotlivec, alebo máte okolo seba tím spolupracovníkov? Prečo tak postupujete?-

Na jednotlivé segmenty, ktoré má VÚC priamo v pôsobnosti, máme tím ľudí, ktorí sú odborníkmi na dané oblasti a kandidujú na poslancov VÚC za hnutie Republika. Postup, ktorý sme zvolili, je úplne prirodzený, nakoľko na realizáciu programu je potrebné, aby sme mali podporu v rámci schvaľovacieho procesu v radoch poslancov, ktorí myslia vlastenecky a milujú Slovensko.



O post predsedu TSK budú v októbrových voľbách okrem Magdecha súperiť aj úradujúci predseda TSK Jaroslav Baška (Smer-SD, Hlas-SD, Sme rodina, SNS), stredoškolský učiteľ Marian Kňažko (Slovenská ľudová strana Andreja Hlinku), považskobystrický viceprimátor Peter Máťoš (KDH, SaS, OKS, DV-umiernení, PS, ODS, SPOLU, Šanca), inšpektor železníc Anton Kysel (ĽSNS) a nezávislý kandidát, manažér Adrián Mikuš.