Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regionálne a komunálne voľby 2022

Primátor Moldavy nad Bodvou svoj post obhájil, primátor Medzeva nie

Na archívnej snímke Moldava nad Bodvou. Foto: TASR - František Iván

Borovského volilo 1758 ľudí.

Košice 31. októbra (TASR) – Primátor Moldavy nad Bodvou Slavomír Borovský, ktorý kandidoval ako nezávislý, obhájil svoju funkciu. Na čele mesta bude tretie volebné obdobie. Po prvom volebnom období vo funkcii končí primátor Medzeva Matej Smorada, ktorý išiel do volieb ako kandidát strán Hlas-SD a Sme rodina. Nahradí ho manažér Radoslav Gedeon (nezávislý). Vyplýva to z oficiálnych výsledkov sobotných (29. 10.) volieb. Moldava nad Bodvou a Medzev sú jedinými mestami v okrese Košice-okolie.

Borovského volilo 1758 ľudí. Jeho protikandidát, ekonóm Ján Csala (Aliancia), získal o 549 hlasov menej. V 13-člennom mestskom zastupiteľstva (MsZ) došlo k výmene dvoch poslancov. Výraznejšie však došlo k zmene politickej príslušnosti MsZ. Po novom budú mať väčšinu poslanci, ktorí kandidovali za stranu Aliancia. Volebná účasť dosiahla v Moldave nad Bodvou 40,01 percenta.

Gedeona v Medzeve volilo 791 ľudí. Dosluhujúci primátor Smorada získal 400 hlasov. Na čelo mesta sa dostal po voľbách v roku 2018, kedy sa vo veku 28 rokov stal najmladším primátorom v Košickom kraji. Dovtedy bol prednostom mestského úradu.

K zmene došlo aj v medzevskom MsZ. Z 11-členného mestského parlamentu svoj poslanecký mandát obhájili štyria poslanci. Naďalej však bude v zastupiteľstve väčšina nezávislých poslancov. Volebná účasť dosiahla v Medzeve 44,14 percenta.