Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Regióny

70. výročie oslobodenia Bardejova si pripomenuli historickými bojmi

Bazilika sv. Egídia na Radničnom námestí v Bardejove Foto: TASR/Milan Kapusta

Podujatie pripravil Klub vojenskej histórie Bardejov v spolupráci so Spišským klubom vojenskej histórie Gvardija.

Bardejov 17. januára (TASR) – V Bardejove si dnes historicko-vojenským podujatím pripomenuli 70. výročie oslobodenia mesta. Pre milovníkov vojenskej histórie organizátori pripravili vo vodnej priekope pri Hrubej bašte tradičné boje. „Mali sme tam rozmiestnené civilné obyvateľstvo, ktoré rezalo drevo a napadla ich nemecká jednotka, ktorá ich aj zatkla. Následne začali útočiť na Nemcov jednotky československej armády a sovietski vojaci,“ priblížil pre TASR riaditeľ odboru kultúry na Mestskom úrade v Bardejove Martin Choma.

Nakoniec sa uskutočnilo i zajatie Nemcov a vyvesenie vlajky. Podujatie sa tento rok konalo už šiestykrát, po prvý raz však v hradnej priekope. Doteraz sa konalo na Radničnom námestí. „Teraz je to autentické, pretože sme to urobili v prírodnom prostredí. Nechýbali granáty a podpaľovanie obydlia. Ľudí prišlo dosť, deti sa už pomaly nemali kde postaviť, bolo tu asi do 2000 návštevníkov,“ doplnil Choma.

Podujatie pripravil Klub vojenskej histórie Bardejov v spolupráci so Spišským klubom vojenskej histórie Gvardija. Na historických bojoch sa dnes zúčastnilo viac ako 100 vojakov z 15 oddielov z regiónu, ktoré sa zaoberajú historickými bojmi z obdobia 2. svetovej vojny. „V pondelok 19. januára sa ešte uskutoční aj kladenie vencov pri pamätníku v Bardejove,“ uzavrel Choma