Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Regióny

A. Bekmatov: Nitriansky kraj môže byť sociálnejší a sebestačnejší

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Rozhovor s Arturom Bekmatovom je súčasťou série rozhovorov s kandidátmi na predsedu Nitrianskeho samosprávneho kraja.

Nitra 21. októbra (TASR) - O post predsedu Nitrianskeho samosprávneho kraja (NSK) sa uchádza aj 32-ročný Artur Bekmatov. Kandiduje za hnutie Socialisti.sk, ktorého je predsedom. V prípade zvolenia chce v regióne zakladať sociálne podniky, plánuje tiež vytvorenie krajskej dopravnej spoločnosti či naštartovanie využívania geotermálnej energie. Rozhovor s Arturom Bekmatovom je súčasťou série rozhovorov s kandidátmi na predsedu Nitrianskeho samosprávneho kraja.





-Prečo ste sa rozhodli kandidovať na post predsedu NSK?-



Či už v profesijnom, alebo osobnom živote sa stretávam s mnohými vecami, s ktorými sme v Nitrianskom kraji "zaspali dobu". Nitriansky kraj potrebuje vo vedení zásadnú zmenu. Preto som sa rozhodol kandidovať na posty predsedu NSK a spolu s ďalšími socialistami aj na post poslanca NSK. Chceme ponúknuť verejnosti program, v ktorom kraj nie je obmedzene chápaný ako údržbár, ktorý len svieti a kúri. Ale, naopak, využíva všetky dostupné možnosti, aby zlepšoval každodenný život obyvateľov a snaží sa s pomocou moderných inovácií obnovovať a zachovávať aj tradičné oblasti.





-V akom stave sa podľa vás nachádza NSK, aké najväčšie pozitíva i negatíva v ňom aktuálne vnímate?-



Nitriansky kraj je v súčasnosti odrazom jeho vedenia. Utešujeme sa, že sme v relatívne dobrej kondícii. No pravda je taká, že pomaly strácame dych a ani zďaleka nevyužívame potenciál, ktorý náš kraj v sebe skrýva. O mnohých inováciách, ktoré sú v okolitých krajoch samozrejmosťou, napríklad sociálne podnikanie či participatívny rozpočet, nechce súčasné vedenie ani počuť. Za jedno z najväčších negatív považujem stav ciest II. a III. triedy a mostov. Za uplynulé roky kraj síce vytvoril obrovskú finančnú rezervu, ale zároveň nám investičný dlh na infraštruktúre narástol tak, že to začína ohrozovať bezpečnosť na cestách. Z 526 mostov vo vlastníctve kraja je len každý piaty vo vyhovujúcom stave. Ako pozitívum vnímam finančnú rezervu, ktorú kraj má. Avšak jedným dychom musím dodať, že finančná rezerva, ktorá sa priebežne nevyužíva na investície, stráca svoje opodstatnenie.





-Akým problémom NSK čelí, aké výzvy ho čakajú a ako na ne chcete reflektovať?-



Slovensko stojí pred recesiou a pravdepodobne aj sociálnymi otrasmi. Bude potrebné šetriť. Myslím si, že vstupujeme do časov, v ktorých si nemôžeme dovoliť luxus v podobe vydržiavania súkromnej dopravnej spoločnosti na prímestských autobusových linkách. Alebo udržiavanie budov, ktoré sú dlhodobo nevyužívané. Preto chcem maximalizovať využitie toho majetku, ktorým kraj disponuje, nevyužívané budovy prebudovať na nájomné byty, začať hospodáriť na ornej pôde. A ďalej zefektívniť zabezpečovanie služieb, ktoré kraj musí zo zákona prevádzkovať, to je práve spomínaná prímestská doprava, na ktorej sa skladáme na zisk súkromnej spoločnosti. Vstupné investície sa kraju po pár rokoch niekoľkonásobne vrátia. Náš kraj je tiež ideálny na to, aby sme v ňom naštartovali využívanie geotermálnej energie.





-Aké sú priority vášho programu, čo chcete v NSK zmeniť, akým oblastiam sa prioritne štyri roky venovať, prípadne na čo nadviazať?-



Náš kraj môže byť sociálnejší a sebestačnejší. Preto okrem oblastí, ktorých zabezpečenie je povinnosťou kraja, chcem svoje snaženie zamerať aj na iné oblasti. Napríklad na sociálne podnikanie. Kraj by založením sociálnych podnikov vytvoril pracovné miesta v regióne. Stal by sa v mnohých ohľadoch sebestačnejším. Viem, o čom hovorím, pretože posledné štyri roky som sa venoval práve zakladaniu sociálnych podnikov v našom kraji. Ďalšou prioritou je založenie krajskej dopravnej spoločnosti. To znamená, že by sme na prímestskej doprave neživili súkromnú spoločnosť, ale zabezpečovali by sme si ju sami. A na záver spomeniem využívanie geotermálnej energie, čo môže byť zaujímavé najmä v kontexte energetickej krízy. Pod naším krajom sa nachádzajú obrovské zásoby termálnej vody, z ktorej je možné získavať teplo. Doteraz bol takýto projekt pre samosprávy nedostupný, keďže najnákladnejšiu časť projektu, ktorou je prieskumný vrt, nebolo možné financovať z fondov Európskej únie. V novom programovacom období sa to mení. A ja chcem pod hlavičkou NSK vytvoriť špeciálne centrum, ktoré bude samosprávam pomáhať získavať európske fondy na prieskumné vrty a bude zároveň poskytovať komplexné poradenstvo k využívaniu geotermálnej energie.





-Kandidujete ako jednotlivec alebo máte okolo seba tím spolupracovníkov? Prečo tak postupujete?-



Do volieb ideme ja a môj tím za ľavicové hnutie Socialisti.sk. Všetko sú to ľudia so silným zmyslom pre sociálnu spravodlivosť a s obrovskou chuťou meniť veci k lepšiemu. Väčšina z nich kandiduje na pozíciu krajského poslanca. Medzi kandidátmi máme ľudí, ktorí sa živia poctivou prácou a vedia, akými problémami každý deň žije bežný obyvateľ kraja. Zároveň sú to ľudia, ktorí sa aj bez politiky snažili meniť svoje okolie k lepšiemu. Vo väčšine okresov staviame po jednom až dvoch kandidátoch.





Okrem Bekmatova kandidujú na post predsedu NSK aj starosta Dvorov nad Žitavou Branislav Becík (Hlas-SD), úradujúci predseda NSK Milan Belica (Smer-SD a SNS), podpredseda NSK Tibor Csenger (Aliancia), poslankyňa NSK Martina Holečková (KDH, SaS, Za ľudí, Spolu-OD, Šanca, ODS, DS, OKS, Tím Kraj Nitra), poslanec NR SR Lukáš Kyselica (OĽANO, NOVA, Kresťanská únia a Zmena zdola), bývalý vojak a vojenský spravodajca Peter Pukan (Republika), odborár a právnik Milan Španír (ĽSNS) a Oliver Štaudner (SĽS Andreja Hlinku). Občianskymi kandidátmi na post predsedu NSK sú Renáta Kolenčíková a riaditeľ Starého divadla Karola Spišáka v Nitre Martin Kusenda.