Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Regióny

A. Benes: Mesto Prešov je treba manažérsky nastaviť

Na archívnej snímke nezávislý kandidát na primátora mesta Prešov Artúr Benes. Foto: TASR - Milan Kapusta

Rozhovor s Benesom je súčasťou série rozhovorov s kandidátmi na post primátora mesta Prešov.

Prešov 22. októbra (TASR) - O post primátora Prešova sa v jesenných komunálnych voľbách bude ako nezávislý kandidát uchádzať riaditeľ agentúry regionálneho rozvoja Artúr Benes. Medzi jeho priority patrí ušetrenie peňazí mestu a jeho obyvateľom, získanie externých zdrojov, či zhodnotenie majetku mesta. Rozhovor s Benesom je súčasťou série rozhovorov s kandidátmi na post primátora mesta Prešov.





-Prečo ste sa rozhodli kandidovať na post primátora mesta? Kandidujete ako nezávislý kandidát či s podporou politických strán?-



Pre Prešovčanov pracujem už minimálne 23 rokov. Jednak organizovaním rôznych veľkoformátových podujatí, ale aj projektami, cez ktoré mesto získava peniaze z eurofondov, prostredníctvom Agentúry regionálneho rozvoja, ktorú už 16 rokov riadim. Toto rozhodnutie sa nerodilo ľahko a ani rýchlo, posledné slovo mala moja rodina. Ale iná možnosť, ako zmeniť veci, na ktoré nechcem iba nadávať, nie je. Vyhrnúť rukávy a zmeniť to, čo v meste nefunguje. Mám dostatok skúseností, schopností, výsledkov aj plánov na to, aby som predstúpil pred Prešovčanov s reálnym programom, ktorý dokáže rozvinúť jeho potenciál. A keďže nie som sám svedkom toho, ako je toto mesto obeťou politikárčenia, kandidujem ako nezávislý. Nikdy som nebol v politike, ani členom žiadnej strany a ani som nikdy nekandidoval. Aj napriek tomu dokážem pracovať a mať reálne výsledky.





-V akom stave sa podľa vás nachádza mesto, aké najväčšie pozitíva i negatíva v ňom aktuálne vnímate?-



Nuž, prvým problémovým bodom, respektíve negatívom je to, že z Prešova odchádza život, predovšetkým z jeho centra. Druhým sú peniaze. Chýbajú na bežný chod, nieto ešte na rozvoj a pokrokové projekty. Tretím je zlá nálada, negativizmus, poukazovanie na chyby, kauzy, súdne spory, prešľapy, ktoré majú alebo by mali mať v rukách vyšetrovacie orgány. Skrátka obracanie sa do minulosti, či hľadanie útechy v tom, čo bolo. A to je zle. Musíme sa pozerať dopredu a zamerať na riešenia, programy, plány. Najväčším pozitívom tohto mesta je jeho obrovský potenciál. Máme čo rozvíjať. Ľudia sa vedia zomknúť, sú talentovaní, chcú sa baviť aj participovať. Tu nie je problém v ľuďoch. Mesto má aj historický potenciál, nerastné bohatstvo, architektúru, potenciál pre cestovný ruch. Skrátka má všetko na to, aby sa stalo supermestom.





-Akým problémom mesto čelí, aké výzvy ho čakajú a ako na ne chcete reflektovať?-



V Prešove je v každej oblasti nejaký problém. V bežných kompetenciách, pri krízovom riadení, aj pri vážnych projektoch. A potom sú tu problémy, s ktorými sa mesto ešte nikdy nepotýkalo. Napríklad aktuálna energetická kríza a zdražovanie. Čokoľvek ľudia chcú, na všetko sú potrebné financie. Mojou prioritou bude získať ich a ukázať ľuďom, že sa dajú robiť veci efektívnejšie a lepšie. Čakajú na nás výzvy, a to doslova. Plán obnovy, Slovensko 2021 - 2027 a rôzne programové výzvy, ktoré nám pomôžu získať viac peňazí.





-Aké sú priority vášho programu, čo chcete v meste zmeniť, akým oblastiam sa prioritne štyri roky venovať, prípadne na čo nadviazať?-



To, že mesto má kosiť, opravovať chodníky a plniť si svojich približne 4000 kompetencií považujem za samozrejmosť, nie za program. Primátor, ktorý rieši iba toto, je údržbár, nie primátor. Preto som do svojho programu zahrnul investičné priority a zmeny, ktoré považujem za prospešné. Mesto je treba manažérsky nastaviť. A potom veci ako čistota, bezpečnosť, pokosená tráva, upravená zeleň, opravené výtlky, dostatok parkovacích miest nebudú problémom, ale samozrejmosťou.

V mojom programe preto ľudia nájdu body, ktorých úlohou je ušetriť peniaze mestu aj jeho obyvateľom, získať externé zdroje a zhodnotiť majetok mesta. Nájdu tam investičné priority, ako aj riešenia, ktoré odstránia viacero problémov naraz. Zaujímavou prioritou je využitie geotermálnej energie na ušetrenie peňazí priamo prešovským domácnostiam. Je to reálny a veľmi výhodný projekt, ktorý môže zabezpečiť dlhodobé a stabilne výhodné teplo pre 50.000 domácností. Celý môj program nájdu Prešovčania na www.supermesto.sk.





-Kandidujete ako jednotlivec alebo máte okolo seba tím spolupracovníkov? Prečo tak postupujete?-



Kandidujem ako jednotlivec, so svojím menom, skúsenosťami, so svojou tvárou aj schopnosťami. Nie sú za mnou žiadni sponzori alebo politické strany. Primátorská kampaň je o tom, čo by som ja ako primátor ponúkol mestu. A môj tím? Samozrejme, že mám tím. Dokonca hneď niekoľko. Tým najdôležitejším tímom sú Prešovčania. Tým druhým tímom sú ľudia na Mestskom úrade a Mestské zastupiteľstvo. A mám tím aj v samotnej kampani - super ľudí, ktorí robia mnoho vecí, venujú sa športu, zdraviu, vzdelaniu, sociálnej sfére, kultúre aj cestovnému ruchu a kandidujú na poslancov do Mestského zastupiteľstva.





Okrem Benesa kandidujú v Prešove na post primátora Ján Andrejko (nezávislý), Zuzana Bednárová (KDH), Patrik Benčík (nezávislý), Renáta Bobáková (Hnutie Občan Národ Spravodlivosť), Martin Eštočák (nezávislý), Pavel Hagyari (Starostovia a nezávislí kandidáti, Sme rodina), Jozef Kubica (Národná koalícia/Nezávislí kandidáti), Marek Kurta (Republika), Ľuboš Micheľ (Hlas-SD), František Oľha (SaS, PS, Spolu-OD, DS, Šanca, ODS - Občianski demokrati Slovenska, Dobrá voľba a Umiernení), Ján Štovka (nezávislý).