Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Regióny

Agentúra integrovanej starostlivosti v Tornali pomáha 60 seniorom

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Pilotný projekt Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK), ktorý pomáha seniorom tak, aby mohli čo najdlhšie zotrvať vo svojom domácom prostredí, tiež priniesol vznik 30 nových pracovných miest.

Tornaľa 17. októbra (TASR) - Agentúra integrovanej starostlivosti v Tornali, ktorá na južnom Gemeri pôsobí vyše roka, má aktuálne približne 60 prijímateľov opatrovateľskej služby. Pilotný projekt Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK), ktorý pomáha seniorom tak, aby mohli čo najdlhšie zotrvať vo svojom domácom prostredí, tiež priniesol vznik 30 nových pracovných miest. TASR o tom informovala hovorkyňa BBSK Lenka Štepáneková.

Agentúra integrovanej starostlivosti v Tornali má aktuálne približne 60 prijímateľov opatrovateľskej služby, ďalším klientom pomáha s objednávaním k lekárom, zabezpečovaním zdravotníckych pomôcok či komunikáciou s úradmi. "Som presvedčený, že toto je jediná cesta pre celé Slovensko, ak sa chceme vyhnúť humanitárnej katastrofe, keď počet ľudí odkázaných na pomoc násobne prerastie možnosti sociálnych služieb," skonštatoval predseda BBSK Ondrej Lunter.

Agentúra svoju činnosť začala vlani v máji, projekt je výsledkom spolupráce BBSK, Európskej komisie a Svetovej banky. Zástupcovia všetkých strán, ktoré na projekte participujú, sa po vyše roku fungovania agentúry stretli na spoločnej konferencii v obci Číž, aby vyhodnotili jej fungovanie. Účastníkom sa formou videa prihovorila aj prezidentka SR Zuzana Čaputová, ktorá vyzdvihla prínos projektu.

"Tento projekt nielen odbremenil preplnené zariadenia, ale umožnil seniorom zostať doma, v ich prirodzenom prostredí. Opatrovateľská služba, ktorú potrebujú, príde za nimi," zdôraznila prezidentka.

Na zriadenie agentúry získal BBSK vďaka iniciatíve Catching-Up Regions z európskych zdrojov približne 1,2 milióna eur. Podobný model Centier integrovanej starostlivosti spustil kraj koncom roka 2021 aj v ďalších troch mikroregiónoch, a to v okresoch Lučenec, Banská Štiavnica a Veľký Krtíš. Centrá plánuje v budúcnosti rozšíriť aj do ďalších šiestich regiónov.