Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Agrion univerzita na SPU si vychováva budúcich zamestnancov

Areál Slovenskej poľnohospodárskej univerzity (SPU) v Nitre. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Vzdelávanie je určené pre študentov prvého ročníka inžinierskeho stupňa štúdia v študijnom programe manažérstvo prevádzky techniky.

Nitra 9. marca (TASR) - Priblížiť študentom inovácie a prepojiť ich s firmami ako budúcimi zamestnávateľmi je cieľom tretieho ročníka Agrion univerzity, ktorú otvorili na Technickej fakulte Slovenskej poľnohospodárskej univerzity (SPU) v Nitre. Zastrešuje ju Agrion - Združenie dodávateľov pôdohospodárskej techniky v SR. Po absolvovaní Agrion univerzity získa každý študent certifikát, ktorý mu pomôže ľahšie sa etablovať na trhu práce v oblasti predaja a servisu techniky, informovala hovorkyňa univerzity Renáta Chosraviová.

Vzdelávanie je určené pre študentov prvého ročníka inžinierskeho stupňa štúdia v študijnom programe manažérstvo prevádzky techniky. Študenti získajú hlbšie vedomosti a zručnosti z oblasti konštrukcie, predaja a servisu poľnohospodárskej, lesníckej a komunálnej techniky. "Naši študenti majú možnosť praxovať vo firmách, dohodnúť si riešenie diplomovej práce, môžu pomáhať firmám pri prezentácii, výstavách. Pokiaľ spolupráca bude vzájomne výhodná, študent nájde svojho zamestnávateľa a firma kvalifikovaného zamestnanca," zhodnotil prorektor SPU pre komunikáciu a prax Pavol Findura.

Vzdelávanie prebieha raz týždenne počas desiatich týždňov letného semestra. Zabezpečujú ho vybraní lektori, odborníci členských firiem Agrionu. Združenie 58 právnických osôb dodáva na Slovensku poľnohospodársku techniku a má zhruba 85-percentné zastúpenie na trhu, informoval riaditeľ Agrionu Ján Huba. Členské firmy zamestnávajú vyše 1000 pracovníkov. Súčasťou školiaceho modulu je návšteva dodávateľov techniky.