Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Regióny

Žatva v bánovskom okrese tento rok trvala viac ako päť týždňov

Ilustračné foto. Foto: FOTO TASR - Roman Hanc

Kým v roku 2019 bolo podľa nej už v polovici júla po žatve, v tomto roku nestále, stále daždivé júlové počasie veľmi komplikovalo zber úrody.

Bánovce nad Bebravou 12. augusta (TASR) - Tohtoročná žatva sa predĺžila i v okrese Bánovce nad Bebravou. Trvala viac ako päť týždňov, poľnohospodárom zo Slatiny nad Bebravou zostáva ešte zožať nedozretý jačmeň jarný. TASR o tom v stredu informovala riaditeľka Regionálnej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (RPPK) v Bánovciach nad Bebravou Beata Podobová.

"V bánovskom regióne sa začala žatva 1. júla, repka je omlátená už na sto percent. Minulý týždeň bolo treba ešte omlátiť približne 100 hektárov pšenice a približne 200 hektárov jačmeňa, čo sme uplynulý víkend dokončili. Navyše, Poľnohospodárske družstvo Slatina nad Bebravou má ešte nedozretý jačmeň jarný a ak bude slnečno, tak sa im ho možno do konca tohto týždňa podarí omlátiť," uviedla Podobová.

Poľnohospodári osiali v bánovskom okrese približne 4800 hektárov obilnín a 1700 hektárov repky ozimnej. "Sucho v jarnom období spôsobilo, že pšenica a jačmeň mali málo odnoží, boli riedke. Aj keď sa zdali byť porasty pekné, konečný efekt a kvalita sa ukázala až po zbere úrody," spomenula Podobová.

Kým v roku 2019 bolo podľa nej už v polovici júla po žatve, v tomto roku nestále, stále daždivé júlové počasie veľmi komplikovalo zber úrody. "Porasty boli na mnohých miestach poľahnuté. Na druhej strane daždivé počasie v júli veľmi priaznivo pôsobí na kukuricu, cukrovú repu a okopaniny, ktoré vyzerajú byť slušné," dodala riaditeľka RPPK.

Dožinkový veniec sa tento rok oficiálne odovzdávať na bánovskom námestí nebude, neuskutoční sa i tradičný jesenný farmársky festival MňamFest.