Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Regióny

Aj napriek pandémii si v Hlohovci uctili pamiatku Šuleka a Holubyho

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Šulek a Holuby sa dobrovoľne pridali k povstaniu, ktoré bojovalo za národné práva Slovákov v rámci rakúskej monarchie a uhorského kráľovstva.

Hlohovec 26. októbra (TASR) – Aj napriek súčasnej pandemickej situácii nezabudli v pondelok v Hlohovci v miestnej časti Šulekovo na každoročnú spomienku na revolucionárov Viliama Šuleka a Karola Holubyho. Uskutočnila sa pri pamätníku, stojacom na mieste ich popravy v revolučnom roku 1848. Informovala o tom hovorkyňa Hlohovca Zuzana Hrinková Siebenstichová, doplnila, že na spomienke sa zúčastnilo v rámci opatrení proti šíreniu nového koronavírusu len niekoľko zamestnancov radnice.

Šulek a Holuby sa dobrovoľne pridali k povstaniu, ktoré bojovalo za národné práva Slovákov v rámci rakúskej monarchie a uhorského kráľovstva. Obaja boli ustanovení za komisárov Slovenskej národnej rady, Šulek sa stal komisárom v Krajnom, Holuby pre obce Kostolné, Vaďovce, Hrušov, Horné a Dolné Bzince a Lubina. Neskôr, po porážke hurbanovských vojsk boli ako buriči uväznení v Hlohovci a odsúdení na smrť. Šulek bol popravený 21. októbra a Holuby 26. októbra 1848. Pred smrťou i na popravisku boli veľmi statoční, nezriekli sa svojej zodpovednosti v povstaní a vzali na seba vinu aj za svojich spoluobčanov.

Vo februári 1849 ich exhumovaných pochovali slovenskí dobrovoľníci so zaslúženými poctami. Od roku 1928 stojí na mieste popravy pamätník od architekta Dušana Jurkoviča. Obec Bereksek pomenovali po Viliamovi Šulekovi.