Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Regióny

Aj pod Tatrami bol Stonehenge, má ísť o unikátny nález

Stonehenge Foto: TASR/AP

Združenie svoj nález a zistenia s podtitulom Kráľ času aktuálne prezentuje v Kežmarskom múzeu.

Kežmarok 23. júla (TASR) – Unikátny objav megalitickej stavby neďaleko mesta Kežmarok, ktorá slúžila ako "kalendár", sa podaril trojici nadšencov z občianskeho združenia Nezdolný Vrch. Ako TASR informoval Martin Krasuľa, dôkladný výskum, ktorý mal existenciu "tatranského Stonehenge" potvrdiť, trval združeniu desať rokov.

Príbeh megalitickej stavby pod Tatrami sa začal odvíjať od jedinej doposiaľ objavenej a zachovanej fotografie z knihy kežmarskej historičky Nory Barátovej znázorňujúcej päť veľkých balvanov. "Miesto pri Kežmarku, na ktorom pôvodne stálo päť balvanov, sa podarilo presne lokalizovať a následne aj archeo-astronomicky preskúmať. Použitím dostupného astronomického softvéru a výskumom priamo v teréne sme postupne objasnili funkciu tejto stavby," priblížil geodet a kartograf Rastislav Ferulík s tým, že trojici sa na základe nálezu podarilo vytvoriť funkčný "tatranský kalendár", ktorý má platiť aj "o tisíc rokov".

Z historických dokumentov sa nadšencom podarilo zistiť, že už v roku 1725 existovali texty týkajúce sa balvanov na Michalskom poli a ich funkcie. "Naši predchodcovia ich využívali na orientáciu v čase a využívali to najmä pri hospodárení," ozrejmil Krasuľa. V tejto súvislosti tiež združenie pripomína Jeruzalemský vrch alebo "Jeruzalemberg", kde sa mali podľa dostupných informácií takisto nachádzať podobné megality.

Združenie svoj nález a zistenia s podtitulom Kráľ času aktuálne prezentuje v Kežmarskom múzeu. Podľa Krasuľových slov pracujú členovia okrem výstavy "Tatranský Stonehenge – Kráľ času" aj na zhrnutí a knižnom vydaní výsledkov celého archeo-astronomického a historického výskumu. Výstava bude na Kežmarskom hrade prístupná do konca novembra.