Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Akadémia J. Albrechta v B. Štiavnici oslavuje desať rokov založenia

Ilustračné foto Foto: TASR

Z absolventov akadémie je mimoriadne úspešná dirigentka Chelsea Gallo (USA), ktorá diriguje Detroit Symphony Orchestra a hosťuje na celom svete.

Banská Štiavnica 21. októbra (TASR) - Hudobná a umelecká akadémia Jána Albrechta v Banskej Štiavnici spojí otvorenie akademického roka 2021/2022 so slávnosťou pri príležitosti 10. výročia založenia. Podujatie sa uskutoční 22. októbra o 11.00 h v tamojšom kultúrnom centre.

Ako informujú zástupcovia akadémie, škola získala štátny súhlas na pôsobenie ako súkromná odborná vysoká škola v januári 2011. Prvý akademický rok sa otvoril 11. októbra 2011. Škola začínala s dvomi bakalárskymi študijnými programami.

„V roku 2018 sme úspešne absolvovali proces komplexnej akreditácie s veľmi dobrým hodnotením. Popri štúdiu v oblasti vážnej hudby ako jediná umelecká vysoká škola poskytujeme vysokoškolské vzdelávanie aj v oblasti džezu,“ uvádza akadémia.

Počas existencie sa do školy hlásilo približne 250 študentov, prijali asi 150, pričom štúdium ukončilo 73 absolventov zo Slovenska, Maďarska, Talianska, z Číny, Hongkongu, Sýrie, Jamajky, Japonska a Mexika.

„V súčasnosti máme 13 študentov v doktorandskom štúdiu a priemerne ročne u nás študuje 30 študentov a vyučuje 21 pedagógov,“ pripomína akadémia.

Z absolventov akadémie je mimoriadne úspešná dirigentka Chelsea Gallo (USA), ktorá diriguje Detroit Symphony Orchestra a hosťuje na celom svete. Absolventi džezového oddelenia ako Michal Bugala, Lucia Lužinská, Viktor Hárs, János Sramkó, David Spischak, Adrián Szajkó, Ľubomír Gašpar sú uznávaní doma a v zahraničí.

Akadémia každoročne v Banskej Štiavnici organizuje medzinárodný hudobný festival Schemnitiensis, Medzinárodné dni klasickej gitarovej hry, medzinárodné sympóziá a semináre a ďalšie umelecké aktivity.