Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Regióny

Akademický senát TU vo Zvolene odmieta novelu zákona o VŠ

Technická univerzita vo Zvolene, foto z archívu. Foto: TASR - Dušan Hein

Návrh novely mal akademický senát na stole počas svojho februárového zasadnutia a nesúhlas vyjadrilo 26 z 28 členov.

Zvolen 2. marca (TASR) – Akademický senát Technickej univerzity vo Zvolene nesúhlasí s návrhom novely zákona o vysokých školách a nepáči sa mu ani absencia verejnej diskusie pri jeho príprave. Stanovisko senátu TASR poskytla jeho tajomníčka Veronika Veľková.

Ako ďalej informuje, návrh novely mal akademický senát na stole počas svojho februárového zasadnutia a nesúhlas vyjadrilo 26 z 28 členov. Podľa nej sa tak pripájajú k stanoviskám Rady vysokých škôl (RVŠ) SR a Slovenskej rektorskej konferencie (SRK).

Podľa RVŠ SR je návrh novely zákona nekoncepčný a účelový, navrhované ustanovenia neriešia skutočné problémy vysokých škôl. "Likviduje akademickú samosprávu na vysokých školách a ich fakultách, ktorá je základným pilierom slobodného vzdelávania a tvorivej činnosti na vysokých školách v demokratickej spoločnosti," tvrdí RVŠ vo svojom stanovisku.

Návrh novely zákona o vysokých školách je vyjadrením pretrvávajúcej nedôvery vo vysoké školy a snahy o ich ovládnutie a podriadenie štátu, tvrdí to SRK. S navrhovanou legislatívou nesúhlasí.

Návrh novely zákona o vysokých školách sa upraví. Po utorkovom stretnutí vysokoškolských reprezentácií – Slovenskej rektorskej konferencie, Rady vysokých škôl a Študentskej rady vysokých škôl - s vedením rezortu školstva to potvrdil štátny tajomník Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR Ľudovít Paulis. Zároveň uviedol, že snahou rezortu školstva nikdy nebolo a ani nebude politizovať vysoké školstvo.