Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 6. jún 2024Meniny má Norbert
< sekcia Regióny

Aktivisti v Humennom bojujú proti navrhovanej revitalizácii parku

Zrekonštruovaná časť Námestia slobody v Humennom Foto: TASR/Tomáš Doboš

Mesto chce časť trávnatých plôch v parku nahradiť betónovou dlažbou a plánuje odstrániť nefunkčnú fontánu a niekoľko stromov.

Humenné 9. apríla (TASR) - Pozastavenie projektu revitalizácie parku pri Karpatii v Humennom sa snažia presadiť iniciátori petície, ktorú odštartovali v týchto dňoch prostredníctvom internetu a podpisových hárkov na území mesta. Občianski aktivisti nie sú spokojní s projektovým riešením, podľa ktorého má získať spomínaná humenská lokalita novú tvár.

"Usilujeme sa o to, aby prebehla verejná diskusia za účasti obyvateľov mesta Humenné a odborníkov na verejné priestory či krajinnú architektúru a aby bol v tejto súvislosti prehodnotený celý investičný zámer revitalizácie parku," informovala TASR Jana Ďurašková z Občianskeho združenia (OZ) Flek, ktoré stojí za petíciou.

Ako dodala, členom a sympatizantom OZ sa nepozdáva celková výška investície, ako aj navrhovaný spôsob rekonštrukcie parku, ktorý je situovaný v blízkosti autobusovej a železničnej stanice v Humennom. "Projekt má hodnotu 779.000 eur, čo sa nám zdá príliš nákladné. Podľa nášho názoru by stačilo urobiť oveľa menšie úpravy za podstatne menej peňazí," podotkla Ďurašková.

Mesto chce nahradiť trávnaté plochy betónom

Iniciátori petície sú podľa jej slov zároveň nespokojní s tým, že časť trávnatých plôch v parku chce mesto nahradiť betónovou dlažbou a že súčasťou pripravovanej revitalizácie je aj odstránenie viacerých stromov a likvidácia pôvodnej, aj keď v súčasnosti nefunkčnej fontány. "Ide nám o to, aby sa zachovala zeleň v parku v čo najväčšej miere a bola pridaná ďalšia, aby plnila tak ako doteraz ochrannú funkciu pred hlukom a znečistením z neďalekej štvorprúhovej cesty," priblížila Ďurašková.

Pôvodnú murovanú fontánu, ktorú má podľa projektu nahradiť nová striekajúca vodu zo zeme, navrhuje OZ ponechať na svojom mieste. "Môže mať v budúcnosti úplne iné využitie. Chcem zdôrazniť, že táto stavba slúži do istej miery tiež ako protizvuková bariéra pre okolité bytové domy," poznamenala občianska aktivistka, ktorá presadzuje zároveň zmenu projektu rekonštrukcie podchodu smerujúceho zo spomínaného parku k autobusovej a vlakovej stanici. "Súčasťou návrhu jeho obnovy totiž nie je vybudovanie bezbariérového prístupu pre hendikepovaných občanov."

Samospráva si projekt obhajuje

Samospráva projekt revitalizácie parku obhajuje a tvrdí, že bude prvým pozitívnym kontaktom návštevníkov s mestom pri vstupe do Humenného. "Poslanci mestského zastupiteľstva ho schválili. Odhadovaný predbežný náklad predstavuje síce 779.000 eur, avšak konečná suma bude známa až po procese verejného obstarávania, kedy sa bude môcť aj celá rekonštrukcia začať. Od verejného obstarávania očakávame úsporu nákladov," uviedla pre TASR Michala Macková z tlačového referátu humenskej radnice.

Ako dodala, projekt ráta s výsadbou novej zelene, opravou desiatok parkovacích miest, vybudovaním nového detského ihriska, inštaláciou nových lavičiek, odpadkových košov a bezpečnostných kamier v areáli parku. Tie by mali byť umiestnené aj v priestoroch zrekonštruovaného podchodu. Výstavbu novej fontány preferuje mesto aj z iných ako ekonomických dôvodov. Tá súčasná údajne ohrozuje bezpečnosť okoloidúcich a jej rekonštrukcia by bola veľmi nákladná. "Budúci týždeň vydáme ďalšie stanovisko k tomuto projektu," dodala Macková.